گروه فناوری: خبرگزاری آسوشیتدپرس از تلاش سخت کوشانه روزانه مردم در ایران برای دور زدن سانسور حكومتی اینترنت و همچنین دور زدن موانع ایجاد شده توسط تحریم های آمریکا برای دسترسی به سایتهای اینترنتی نوشته است.
این خبرگزاری از سانسور اینترنت بدست حکومت تحت رهبری روحانیون و اقدامات کاربران اینترنت برای دور زدن فیلترینگ به عنوان «بازی موش و گربه» یاد کرده و نوشته است: روحانیون حاکم دسترسی ایرانیان به شبکه های محبوب اجتماعی را مسدود کردهاند و تحریم های آمریکا نیز خود موانع دیگری ایجاد کرده است.
یک کاربر ۳۰ ساله ایرانی به نام اکبری که خودش مهندس نرم افزار است میگوید که هر روز به مدت ۴۰ دقیقه تلاش سختی میکند تا بتواند سانسور اینترنت را دور بزند و از طریق تلفن هوشمند خود به شبکه هایی نظیر توئیتر و یوتیوب دسترسی پیدا کند، و حتی پس از آنکه موفق به انجام این کار میشود، سرعت اینترنت آنقدر پایین است که برای دیدن یک ویدیوی کوتاه وقت زیادی هدر میرود.
به نوشته آسوشیتدپرس، مقاماتی که از سال ۱۳۵۷ حکومت را در دست گرفتهاند در پی اعتراضات گسترده خیابانی به نتیجه انتخابات سال ۱۳۸۸ شبکههای محبوب نظیر فیسبوک، توئیتر، و یوتیوب را فیلتر کردند اما این اقدامات مانع ابتکار عمل ایرانیان برای دسترسی به این شبکهها نشده است. حتی برخی از مقامات ارشد جمهوری اسلامی خود در این سایتها فعالند و خط مشی حکومت را تبلیغ میکنند. حسن روحانی که نسبتا یک سیاستمدار میانهرو در نظام روحانیتمحور ایران به شمار میرود، وعده داده بود که آزادی اینترنت را پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری گسترش دهد اما به خاطر آنکه تندروها در نهادهای امنیتی نفوذ اصلی را دارند، در اجرای این وعده شکست خود بطوریکه حتی شبکه تلگرام با دهها میلیون کاربر ایرانی، مسدود شد.
به گفته اکبری، یوتیوب که تندروها آن را در ایران مسدود کرده اند همانند یک دانشگاه آنلاین است. هفته پیش، آیتالله موحدی کرمانی، از روحانیون مسن و امام جمعه تهران، گفت فضای سایبری را «خارجیها» کنترل میکنند و گفت خارجیها میخواهند مردم را نسبت به حکومت بدبین کنند. آسوشیتدپرس از تلاش حکومت برای یک سیستم بسته اطلاع رسانی تحت عنوان «شبکه ملی اطلاعات» نوشته که دسترسی مردم ایران به بسیاری از سایتهای خارجی را مسدود میکند و دسترسی به برخی دیگر از سایت های خارجی را بسیار کند میکند. حتی برخی از واژگان «اینترنت حلال» برای توصیف این سیستم بسته آنلاین یاد کرده اند.
به نوشته آسوشیتدپرس،دولت روحانی چندی پیش مدعی شد که همه شهرها و ۷۸ درصد روستاها به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کرده اند، اما ایرانی هایی که میخواهند از اینترنت استفاده میکنند میگویند تجربه آنها از استفاده از اینترنت در ایران «ناامید کننده» است. کارشناسان میگویند اینترنت در ایران کند و گران است و با اقدامات حکومت، دسترسی به محتوای آن خنثی نیست و جهت دار شده است.
تحریم های آمریکا نیز موانع بیشتری تولید کرده است به طوریکه بسیاری از شرکت های این عرصه از ارائه خدمات اینترنتی به ایران منع شدهاند. بسیاری از کاربران در ایران که برنامه های شرکت های خارجی را دانلود میکنند با این پیام مواجه میشوند که ارائه خدمات در ایران ممنوع است و برخی از شرکت های آمریکایی نیز حساب کاربران ایرانی را به حال تعلیق در آورده اند. با این حال، به نوشته آسوشیتدپرس، ایرانیها با روش های گوناگون نظیر استفاده از وی پی ان سعی میکنند محدودیتها را دور بزنند.