گروه جامعه: دوچرخهسوار آلمانی پروژه بلندپروازانه سفر از مسیر ایران به جنوب هند را متوقف کرد. فیلیپ مارکگراف مورد حمله هفت نفر در ایران قرار گرفته و بهشدت مصدوم شده بود. طبق برخی ادعاها، این تمام ماجرای غمانگیز فیلیپ نبوده است.
پس از حمله دستهجمعی به یک گردشگر آلمانی و مصدوم شدن شدید او در نشتارود مازندران، او اعلام کرد که این حادثه باعث توقف سفرش نخواهد شد. با وجود این، واکنشها به خبر حمله به این جوان آلمانی کماکان ادامه دارد و ادعاهای دیگری نیز در مورد بدرفتاری با او در ایران مطرح شده است. فیلیپ مارکگراف، جوان ۲۸ سالهای است که پس از رهایی از بیماری سرطان تصمیم گرفت با دوچرخه مسیری ۲۰ هزار کیلومتری را از طریق ترکیه، ارمنستان، ایران و پاکستان طی کند، از هیمالایا و پامیر بگذرد و به مقصد خود در جنوب هند برسد.
این دوچرخهسوار آلمانی که در چارچوب این پروژه به جمعآوری کمک مالی برای بیماران سرطانی میپرداخت، دوم مردادماه گذشته در شهر نشتارود مازندران مورد حمله هفت مهاجم قرار گرفت و به شدت مجروح شد. فک و استخوان صورت فیلیپ در جریان حمله مهاجمان شکست و وسایل او دزدیده شد. برخی خبرگزاریهای داخلی با اشاره به انتقال این دوچرخهسوار آلمانی به بیمارستان خاتمالانبیای تهران، از دستگیری مهاجمان خبر داده و آنها را "اراذل و اوباشی" خوانده بودند که حالت عادی نداشته و مست بودهاند. خبرگزاری ایسنا در این میان گزارش داده بود که اموال مسروقه به مالباخته تحویل داده شده است. پس از این حادثه مادر فیلیپ نیز نگران از وضع فرزند خود به ایران رفت. حمله به این گردشگر آلمانی با واکنشهای گستردهای در شبکههای اجتماعی مواجه شد و موجی از خشم را در میان ایرانیان برانگیخت.
جاهایی خطرناکتر از سرطان
پرویز پرستویی، بازیگر سرشناس سینمای ایران، روز چهارشنبه ۱۶ مرداد (هفتم اوت) در همین مورد در حساب کاربری خود در اینستاگرام با کنایه نوشت: «این جهانگرد آلمانی بعد از رهایی از سرطان، یکی از اهدافش آشنایی با فرهنگهای مختلف بوده، الان به جز اینکه با فرهنگ ما آشنا شد، فهمید که جاهایی هست که میتونه از سرطان هم خطرناکتر باشه.» سایت "عصر ایران" نیز گوشهای از واکنشهای ایرانیان در شبکههای اجتماعی توییتر و اینستاگرام را منتشر کرده كه از جمله نوشتهاند: «توریست آلمانی یه چیزیو بهتر درک و تجربه کرد! فهمید که بدتر از سرطان هم وجود داره! عکس صورت پوکیدهی این توریست آلمانی، تصویر سقوط ماست. سقوط ما مردم!»
یکی از این کاربران هم نوشته است: «ما برای توسعه باید به شدت خود را نقد کنیم و به چیزهایی که نداریم افتخار نکنیم که به قولی ما سالهاست وزن خود را زیاد و وزن دیگران را کم محاسبه کردهایم.» این سایت همزمان با انتشار این نظرات اما نوشته است: «خبر کتک خوردن جوان آلمانی بسیار تلخ بود ولی خواندن این نظرات تلختر. واقعا چرا به خاطر یک حادثه، این چنین وطن خود را محکوم میکنیم؟ ... تفاوت واکنش ما با این توریست آلمانی را ببیند، او گفته است دوست ندارد این خاطره تلخ، خاطرات خوبش را تحت تاثیر قرار بدهد.»
فیلیپ مارکگراف، گردشگر آلمانی، پیش و پس از حادثه حمله دستهجمعی به او در ایران!
نویسنده در نهایت نتیجه گرفته است: «اگر قرار است اعتراض کنیم بهتر است به فقر امکانات گردشگری اعتراض کنیم. اگر قرار است رفتاری را محکوم کنیم، بهتر است به کمکاری حاکمیت در این زمینه بپردازیم. مسئله توریست آنقدر برای ایران جدی است که میتواند با درآمدی که از آن بهدست میآورد، در چاههای نفت را ببندد. این اولین بار نیست که یک توریست در جهان کتک میخورد و آخرین بار آن هم نیست. پس بهتر است به همین راحتی وطن و فرهنگمان را زیر لگد کلمات له نکنیم. حرکت ۷ جوان را محکوم کنیم، اما وطن را نه.»
تجربهای "شگفتانگیز" بهرغم حادثهای تلخ
فیلیپ مارکگراف شنبه گذشته در مطلبی زیر عنوان "چه داستان غمانگیزی" در صفحه خود در اینستاگرام نوشته بود: «۱۰ روز پیش، گروهی از جوانان سفر شگفتانگیز من در ایران را به شکلی وحشیانه به پایان بردند. من هنگام اطراق کردن در حاشیه دریای خزر مورد ضرب و شتم شدید و سرقت قرار گرفتم. فک و صورتم در هم شکست. پس از عمل، دهانم به فولاد پیچ شد. درمان کامل دستکم یک ماه طول میکشد.» این گردشگر آلمانی سپس با بیان اینکه حادثه اخیر چیزی را در درونش تغییر نداده، تأکید میکند که اجازه نخواهد داد که پروژهاش "تحت تأثیر چنین رفتارهای بدوی قرار بگیرد."
فیلیپ در عین حال با اشاره به لزوم "بازیابی و سازماندهی مجدد تجهیزات سرقتشده و نابود شده"، پروژه "جاده ابریشم" خود برای سال ۲۰۱۹ را در شرایط کنونی موضوعی "از دست رفته" عنوان کرده و ضمن قدردانی از پیامهای کاربرانی که از وضعیت او ابراز نگرانی کردهاند، نوشته است: «یک بار دیگر میگویم که تجربه شگفتانگیز من از فرهنگ ایرانی تحت تأثیر دستهای از احمقهای بدوی قرار نخواهد گرفت. سفرم به پامیر به محض اینکه بتوانم دوباره از دهانم استفاده کنم ادامه خواهد یافت.»
تلاش برای اخاذی از گردشگر آلمانی
سفر فیلیپ مارکگراف حاشیههای دیگری هم داشته است. علاوه بر واکنشهای گسترده به حادثه پیشآمده برای این گردشگر آلمانی، ادعاهایی هم در مورد تلاش برای اخاذی از او و خانوادهاش در تهران مطرح شده است. صبا راد، از مجریان سیمای جمهوری اسلامی، در صفحه اینستاگرامی خود نوشته است که خانوادهای در تهران که میزبانی از فیلیپ مارکگراف، مادرش و دو تن از دیگر بستگان این گردشگر آلمانی را پذیرفته بوده، خروج آنها از این خانه را منوط به دریافت ۱۵ هزار دلار کرده است. صبا راد نوشته است: «اون خونواده بخاطر چند روز حضور این چهار نفر(فلیپ، دوستش، مامان فلیپ، دوست مامانش) پانزده هزار دلارطلب میکنن و میگن تا این پول ندیدن حق ندارین از خونه ما برین بیرون. در واقع گروگان میگیرن این بنده های خدارو.»
راد مدعی شده است که فیلیپ و خانوادهاش در نهایت توانستهاند با کمک او و همسرش مانی رهنما و با همراهی چند تن از آشنایانشان و پس از حضور پلیس در محل، از دست این خانواده "نجات" پیدا کنند. او سپس افزوده است: «دیدیم حالا که اینقدر اینجا اذیت شدن و حق مردم ما این نیست ازمون به این بدی یاد بشه تصمیم گرفتیم تا فرودگاه همراهیشون کنیم.» گفته میشود که پس از این حادثه فلیپ مارکگراف و خانوادهاش ایران را به مقصد ترکیه و به قصد بازگشت به آلمان ترک کردهاند.