به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۸/۰۷ ساعت ۲۱:۳۰
کد مطلب : ۱۹۰۹۵۸

«کوروش» بخواب که همسایه‌های ایران بیدارند!

«کوروش» بخواب که همسایه‌های ایران بیدارند!
گروه فرهنگی: سایت دویچه‌وله آلمان در گزارشی نوشت: با فرارسیدن ۷ آبان- روز کوروش، کاربران شبکه‌های اجتماعی از  برخورد با گردهمایی‌های بزرگداشت روز کوروش می‌نویسند: احضار، تعهد و استقرار نیرو در پاسارگاد. این در حالیست که جمهوری تاجیکستان می‌خواهد روز کوروش کبیر را بزرگ بدارد.

امسال هم با با فرارسیدن آبان و روز هفتم این ماه، کاربران شبکه‌های اجتماعی از حضور ماموران در جاده‌‌های منتهی به آرامگاه کوروش هخامنشی در پاسارگاد خبر می‌دهند. بنا بر این نوشته‌ها، حضور نیروهای انتظامی به منظور جلوگیری از برگزاری هرگونه مراسم در ارتباط با "روز کوروش بزرگ" است. هفتم آبان در سال‌های گذشته این مناسبت بهانه‌ای شده برای گردهمایی بسیاری از مردم در پاسارگاد و گرامیداشت بنیانگذار سلسله هخامنشی در ایران‌زمین. در آن سوی میدان، مسئولان دولتی هم در سال‌های گذشته و با به راه افتادن جنبش گرامیداشت این روز، تمام تلاش خود را در جلوگیری و برخورد با هر نوع تجمعی در این باره به کار بسته است؛ از تهدید شرکت‌کنندگان در مراسم گرفته تا دستگیری آنها. امسال هم دوباره به همان نسخه متوسل شده: احضار و تعهد و استقرار نیرو در پاسارگاد در برخورد با بزرگداشت این روز. چندین روزنامه‌نگار و وکیل و زندانی سیاسی سابق در روزهای گذشته در همین رابطه به پلیس امنیت تهران احضار شده‌اند. محمدحسین آقاسی (وکیل) در توییتی که در این باره منتشر کرده است، از "تعهد کتبی برای خودداری از حضور در مراسم کوروش کبیر در پاسارگاد" خبر داد.

روز "کورش کبیر" در تاجیکستان
در حالی که حکومت ایران هرساله با استفاده از هر ابزاری از شکل‌گیری هرگونه گردهمایی برای بزرگداشت روز کوروش در پاسارگاد جلوگیری می‌کند، کشورهای همسایه ایران تلاش می‌کنند، نمادهای ملی ایران را در محدوده‌ی جغرافیایی دیگری زنده نگه داشته، بزرگ دارند و با نام خود پیوند دهند. تاجیکستان یکی از این کشورهاست. چندی پیش در شهر دوشنبه پایتخت این کشور خبر افتتاح پارک بزرگی به مساحت حدود ۵ هکتار منتشر شد که نام "کوروش کبیر" بر آن نهاده شده است. هفته گذشته روز ۲۲ اکتبر نیز این شهر میزبان همایش بین‌المللی "پژوهش در فرهنگ باستان، از دیروز تا امروز" بود؛ نشستی که در پایان آن پیشنهاد شد از این پس همه ساله ۲۹ اکتبر (۷ آبان) در تاجیکستان به عنوان روز "کوروش کبیر" بزرگ داشته شود. این کشور امسال نام "کوروش کبیر" را بر دانشکده‌ای نظامی در تاجیکستان هم حک کرد. از دیگر پیشنهادهای مطرح شده در نشست اخیر فرهنگی تاجیکستان می‌توان به پایه‌گذاری پژوهشگاه کوروش کبیر در این کشور اشاره کرد.

ایرانیان و مقوله‌ای به نام "هویت ملی"
مقابله حکومت با نمادها و مفاخر ملی و بزرگداشت آنها در حالی صورت می‌گیرد که با گسترش شبکه‌های اجتماعی، دلبستگی ایرانیان به هویت ملی خود را می‌توان چشمگیرتر از پیش نظاره کرد. یافته‌های بررسی‌هایی که تا کنون در "چهار مرحله" در قالب "پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان" با سفارش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده، از جمله در مقوله "هویت و غرور ملی" خواندنی است. سهند ایرانمهر (فعال رسانه‌ای) در توییتر به نتایج یکی از این پیمایش‌ها اشاره می‌کند و می‌نویسد، ۹۸ درصد از پاسخ‌دهندگان اشاره کرده‌اند که برای هویت ایرانی خود ارزش بسیار زیادی قائل هستند. پرسش اینجاست که حکومت "هویت ایرانی" را چگونه معنا می‌کند و این هویت را تا چه اندازه با "هویت مذهبی" در تقابل می‌بیند.