به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۰:۰۴
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۱۲/۱۵ ساعت ۲۱:۳۲
کد مطلب : ۲۰۳۶۳۵
در پی دیدار پوتین و اردوغان پیرامون ادلب سوریه

آتش‌بس در ادلب از ساعت ۱ بامداد جمعه

ویرانی‌های برجای مانده از ادلب بر اثر بمباران‌های بی وقفه جنگنده‌های روسی و سوری
ویرانی‌های برجای مانده از ادلب بر اثر بمباران‌های بی وقفه جنگنده‌های روسی و سوری
گروه بین‌الملل: سران روسیه و ترکیه پس از سه ساعت به مذاکرات خود در باره ادلب استانی در شمال سوریه و در همسایگی ترکیه پایان دادند.

ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان در خصوص تنش ‌های بوجود آمده در پی افزایش تحرک تروریست‌ها و مخالفان مسلح دولت قانونی سوریه در این منطقه به تبادل نظر بپردازند. وزیر خارجه روسیه درباره بیانیه مشترک روسیه و ترکیه گفته که این توافق بر حفظ تمامیت ارضی سوریه تأکید می‌کند. دو طرف توافق کرده‌اند که باید از بروز بحران جلوگیری کرد. آنکارا و مسکو متعهد شده‌اند به غیرنظامیان، بدون هیچ‌گونه تبعیض کمک شود. آنکارا و مسکو همچنین توافق کرده‌اند برای نظارت بر منطقه کاهش تنش، در شهرک‌های نزدیک ادلب گشت‌زنی‌های مشترک برقرار کنند. آتش‌بس در ادلب از ساعت ۰۰:۰۱ بامداد ۶ مارس (بامداد جمعه) در طول خط تماس منطقه کاهش تنش در ادلب برقرار خواهد شد. روسیه و ترکیه گشت‌زنی‌های مشترک را در بزرگراه M4 سوریه آغاز خواهند کرد.

قرار بود در ماه مارس کنفرانس مربوط به وضعیت ادلب در استانبول برگزار شود. کنفرانسی با حضور رهبران چهار کشور آلمان، فرانسه، روسیه و ترکیه. روسیه از برگزاری چنین کنفرانسی استقبال نکرد و به نظر نمی‌رسد که برگزاری چنین کنفرانسی در شرایط کنونی ممکن باشد. در مقابل سفر اردوغان به مسکو حکایت از آن دارد که این دو کشور بر آن هستند تا موضوع را به طور دوجانبه حل کنند. ترکیه پس از پیشروی ارتش سوریه در ادلب و همچنین حمله به مواضع ترکیه در این کشور از افزایش حضور نظامی خود در شمال سوریه سخن گفته است. این در حالی است که مسکو با خویشتن‌داری بیشتری پیرامون اوضاع حاکم بر این منطقه ابراز نظر کرده است. ولادیمیر پوتین سکوت کرده و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نسبت به کشته شدن شماری از سربازان ترکیه در جریان پیشروی نیروهای وابسته به بشار اسد در ادلب ابراز تاسف کرده است.
لاوروف خواستار پایبندی دو کشور روسیه و ترکیه به توافق سوچی شده است. توافقی که در سال ۲۰۱۸ بین رهبران دو کشور در ارتباط با اوضاع سوریه کسب شد. در این توافق، اردوغان و پوتین از ایجاد یک منطقه عاری از تنش در ادلب سخن گفته بودند. این توافق به طور کامل اجرا نشد. پیشروی ارتش سوریه در ادلب و حمله به مواضع و پست‌های نگهبانی ترکیه در این منطقه، عملا ناقض توافق سوچی بود.
ترکیه از روسیه خواسته است تا در بحران این منطقه خویشتن‌داری بیشتری از خود نشان دهد و از ارتش سوریه بخواهد به پشت خط تعیین شده در توافق سوچی عقب‌نشینی کند. این در حالی است که روسیه نیز ترکیه را متهم به حمایت و پشتیبانی از گروه‌های تروریستی در سوریه می‌کند. اکنون در دیدار پیش‌روی رهبران دو کشور روسیه و ترکیه موضوع بر سر علل افزایش تنش در ادلب و یافتن راه‌حلی برای بحران حاکم بر این منطقه است.  روز چهارشنبه چهارم مارس، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین ضمن اعلام خبر دیدار رهبران دو کشور روسیه و ترکیه بر سر بحران ادلب از دادن توضیح بیشتر پیرامون اقدامات احتمالی و ممکنه برای حل این بحران خودداری ورزید.

توافق ممکن است
کارشناسان مسائل بین‌الملل و از جمله تیمور اخمتوف، کارشناس مسائل سیاسی در شورای اندیشکده مسکو برای مناسبات بین‌المللی بر این باور است که احتمال کسب توافق بین رهبران دو کشور وجود دارد.
یکی از محورهای نخستین توافق بین پوتین و اردوغان می‌تواند بر سر استقرار آتش‌بس در منطقه باشد. موضوعی که زمینه‌های ادامه گفت‌وگوهای بین دو کشور را فراهم خواهد ساخت. پس از آن، مسائل ناظر بر ایجاد منطقه حائل برای اسکان دادن به آوارگان سوری و همچنین محدودیت پرواز در منطقه ادلب می‌تواند مورد مذاکره و گفت‌وگو قرار گیرد. این کارشناس مسائل سیاسی احتمال بروز درگیری نظامی بین روسیه و ترکیه را بعید ارزیابی می‌کند. به باور او هیچ یک از طرفین خواستار چنین چیزی نیست و تنها احتمال بروز تنش‌های کوچک و محدود وجود دارد. روسیه با توجه به پیشروی ارتش سوریه در منطقه ادلب خود را در مذاکرات با ترکیه در موقعیت برتر می‌بیند. این در حالی است که ماریانا بلنکایا، کارشناس مسائل سیاسی، بحران ادلب را "بزرگترین چالش برای سیاست خارجی روسیه" می‌داند. بلنکایا بر این باور است که تنش اخیر بار دیگر ثابت می‌کند که «روسیه و ترکیه زبان یکدیگر را خوب نمی‌فهمند.»
برچسب ها: ادلب سوریه