گروه فرهنگی: کرونا چون سیل است و رویدادهای فرهنگی و هنری سراسر جهان چون پلهایی سست که تاب مقاومت برابرش را ندارند. یکی پس از دیگری تعطیل میشوند یا به تعویق میافتند.
اوایل زمستان بود که خبر ظهور بیماری جدید در چین بیرون آمد، اما آنقدری نگرانمان نکرد. زمان لازم بود تا تاثیر شگرف این تازهوارد را بر تمام ارکان زندگی بشر بشناسیم. کرونا عاشق اجتماع است و برای رویارو شدن با آن نیاز به فاصله است. پس گردهماییها در فصل تاخت و تاز کرونا یکی پس از دیگر پرچمشان را پایین میکشند. از چین شروع شد و این کشور نخستین گامها را در این راستا برداشت.
دومین بازار بزرگ سینمای جهان بسته شد
نخستین نشانه از تصمیم سینمای چین به تعلیق کار را میشد در لغو اکران ۷ فیلم تازه از جمله فیلم پرهزینه جدید سینمای چین با عنوان «گمشده در روسیه» دید. این فیلمها قرار بود در روزهای تعطیلات سال نوی چینی بازار داغی داشته باشند که نشد.یک روز پس از آن در روز ۲۴ ژانویه اعلام شد که تمام ۷۰ هزار سالن سینمای چین تعطیل هستند. به این ترتیب دومین بازار بزرگ سینمای جهان از چرخه اکران بینالمللی خارج شد. این رویداد نه تنها برای اقتصاد سینمای چین که برای بسیاری از فیلمهای هالیوودی که هر سال میلیونها دلار از گیشه چین درآمد داشتند، خبر بسیار بدی بود.نخستین جشنوارهای هم که قربانی کرونا شد، جشنواره بینالمللی فیلم هنگکنگ بود. این جشنواره که قرار بود از پنجم فروردین سال آینده افتتاح شود، به دلیل شیوع کرونا لغو شد. البته پس از آن برگزاری جشنواره فیلم پکن هم که قرار بود در بهار سال آینده برگزار شود، منتفی شد.
تعطیلی سینمای ایران
پس از اعلام ورود ویروس کرونای جدید به ایران، وزارت فرهنگ از نخستین نهادهایی بود که تمامی برنامههای هنری و سینمایی را ابتدا برای یک هفته و پس از آن تا پایان سال تعطیل کرد. به این ترتیب سینمای ایران نیز تحت تاثیر شیوع این ویروس قرار گرفت و به تعطیلی اجباری تن داد. این در حالی بود که ایتالیا همزمان گرفتار شیوع کرونا بود اما سینماهای این کشور همچنان به فعالیت خود ادامه میدادند.حتی کرهجنوبی هم که از کشورهای درگیر این ویروس در آن مقطع زمانی بود، تا یکم مارس (۱۱ اسفند) این کار را به تعویق انداخت اما سرانجام در این تاریخ سینماها را تعطیل کرد. ایتالیا هم در نهایت با رو به وخامت گذاشتن شیوع کرونا در روز هشتم مارس (۱۸ اسفند) همه سینما را بست.کشورهای بسیار دیگری هم تعطیلیهای گستردهای در سینماها اعمال کردند. برای نمونه سینماهای کویت، هند، لهستان و لبنان به صورت گستردهای از ۲۱ اسفند تعطیل شد.
مامور مخفی مشهور هم قربانی شد
یکی از مهمترین فیلمهایی که اکرانش تحت تاثیر شیوع کرونا قرار گرفت، قسمت جدید سری فیلمهای «جیمز باند»، مامور مخفی خیالی مشهور با شماره آشنای ۰۰۷ بود. مالکان «زمانی برای مردن نیست» با پذیرفتن ضرر چندین میلیون دلاری اعلام کردند که این فیلم به جای آوریل با هفت ماه تاخیر از نوامبر سال ۲۰۲۰ روی پرده خواهد رفت. فیلم جدید از مجموعه «جیمز باند» نخستین فیلم بزرگی بود که پس از شیوع کرونا زمان اکرانش تغییر کرد.
در همین راستا ۲۲ اسفند اعلام شد که اکران قسمت دوم فیلم ترسناک «مکانی ساکت» که قرار بود یکم فروردین اکران شود، تا مدتی نامعلوم به تعویق افتاده است. قسمت نهم فیلم «سریع و خشمگین» هم که قرار بود بهار سال بعد اکران شود، تقریبا با یکسال تاخیر روی پرده سینما خواهد رفت.در همین حال کارشناسان پیشبینی میکنند با این روند تعطیلیها تا پایان سال ۲۰۲۰ زیان بزرگی بین ۵ تا ۲۰ میلیارد دلار روی دست صنعت سرگرمی جهان بماند.در همسایگی عربستان قصد داشت امسال نخستین بار با جشنوارهای سینمایی چهرهای متفاوت از خود به جهان نشان دهد. جشنوارهای که نیامده با شیوع کرونا به تعویق افتاد. سیزدهم اسفند (۳ مارس) بود که مسئولان جشنواره دریای سرخ اعلام کردند تا زمانی نامعلوم برگزاری جشنواره به تعویق افتاده است. اولین دوره از جشنواره بینالمللی فیلم دریای سرخ قرار بود از ۱۲ تا ۲۱ مارس (۲۲ اسفند تا ۲ فروردین) در شهر جده عربستان برگزار شود. در این دوره از جشنواره قرار بود که الیور استون رییس هیات داوران باشد.قربانی بعدی کرونا در رویدادهای سینمایی، مراسم جوایز بینالمللی آکادمی فیلمهای هندی بود که چیزی مثل اسکار برای بالیوود است. مسئولان این مراسم هم روز شانزدهم اسفند اعلام کردند که مراسم امسال به تعویق افتاده است. این دوره از مراسم قرار بود روز هشتم فروردین (۲۷ مارس) برگزار شود.از اسکار هند گفتیم، به اسکار ایتالیا میرسیم که با عنوان جایزه دیوید دی دوناتلو برگزار میشود. مراسم اهدای این جوایز هم که قرار بود ۱۵ فروردین برگزار شود، فعلا تا ۱۹ اردیبهشت عقب افتاده است.
قربانیان کرونا در آمریکا
جشنواره جنوب از جنوبغربی نخستین جشنواره مهمی بود که در پی شیوع کرونا در آمریکا شمالی اعلام کرد که این دورهاش برگزار نخواهد شد. این جشنواره طبق برنامه قرار بود که از ۲۳ اسفند تا چهارم فروردین برگزار شود. مسئولان جشنواره ۱۶ اسفند این خبر را اعلام کردند.پس از آن در روز ۱۹ اسفند بود که بنیاد ملی فیلم آمریکا اعلام کرد که مراسم اهدای جایزه یک عمر دستاورد هنری به جولی اندروز بازیگر سرشناس «اشکها و لبخندها» برگزار نخواهد شد. آنها که قرار بود این مراسم را در بهار برگزار کنند، تا تابستان برای این کار صبر خواهند کرد.
در همان روز اعلام شد که جشنواره فیلم بورلی هیلز تا اطلاع بعدی به تعویق افتاده است. جشنواره فیلم میامی هم که از روز ۱۶ اسفند آغاز شده بود، در میانه برگزاری در روز ۲۱ اسفند تعطیل شد.تا اینجای کار مهمترین جشنوارهای که در آمریکای شمالی تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است، جشنواره فیلم ترایبکا در نیویورک است. هر چند که برگزاری این جشنواره منتفی نشده، اما زمان برگزاری آن تا مدتی نامعلوم به تعویق افتاد.
سرنوشت همچنان مبهم جشنواره کن
معتبرترین جشنواره سینمایی جهان هم تا کنون در برابر تعویق یا برگزار نشدن مقاومت کرده است. البته اخباری به نقل از منابعی در این جشنواره در رسانههای فرانسوی از جمله مجله لوپوئن منتشر شده است که مبنی بر لغو برگزاری این جشنواره است. حال باید دید پیر لسکور و تیری فرمو، رییس و دبیر این جشنواره چه واکنشی به این اخبار نشان خواهند داد.تا اینجا مسئولان جشنواره با در نظر گرفتن زمان برگزاری جشنواره که اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد است، صحبت از تعطیلی آن را زود دانستهاند.