گروه جامعه: فعالیت زباله گردها و ضایعاتیها در داخل شهرها یک مشکل قدیمی است که با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور هنوز تدبیر درستی برای ساماندهی آنها اندیشیده نشده است و در روزهای گسترش بیماری کرونا در کشور این خطر جدی بیش از پیش شهروندان را تهدید می کند.
به گزارش ایلنا، براساس یک گزارش مردمی مبنی بر مزاحمت ضایعاتیها در جوار منازل مسکونی؛ سری به داخل شهر زدیم و فعالیت این مشاغل را در چند نقطه بررسی کردیم.چیزی که درحال حاضر مردم را از وجود این مشاغل نگران کرده، آلودگی ناشی از مواد بازیافتی است که در یک محل دپو شده و عاملی برای گسترش ویروس و تجمع بیشتر حشراتی مانند سوسک، پشه، ساس و ... است.بیشتر این اماکن در جوار منازل مسکونی قرار گرفته و روزانه مقادیر زیادی مواد کهنه و آلوده به آنجا منتقل میشود.شاید این موضوع تا قبل از شیوع ویروس کرونا چندان برای ساکنین محلات حائز اهمیت نبود اما امروز برای خانوادههایی که در همسایگی این گروه صنفی قرار گرفتهاند محیط آلوده یک زنگ خطر جدی است؛ از این رو اضطراب و نگرانی سبب شده تا دنبال چارهای برای فرار از این محیطها باشند.رئیس اتاق اصناف شهرستان تایباد در پاسخ به این مشکل گفت: ضایعاتیهایی که اکنون در داخل برخی خیابانهای شهر مشغول فعالیت هستند از قدیم وجود داشته و اکنون به دلیل گسترش شهری نوعی معظل شده است.کاظم سیدالحسینی افزود: با توجه به رشد جمعیت شهری و گسترش آن منازل مسکونی در جوار این اماکن ساخته شد و امروز با توجه به حساسیت بهداشتی ایجاد شده محل جمع آوری ضایعات نوعی خطر برای سلامت شهروندان بشمار میرود.وی تصریح کرد: باید برای ساماندهی این مشاغل و انتقال آنها به مکانی خارج از شهر فکری اندیشید تا هم از آلودگی جلوگیری کرد و هم فضایی با این توصیف در محلی که سکونت عمومی دارد جلوه زیبای برای شهر ایجاد نمیکند.
متاسفانه در شهر تایباد زباله گردان فراوانی هستند که در تمام ساعات شبانهروز بیوقفه در حال تفکیک زبالههای خانگی از درون سطلهای زباله هستند و این موضوع نه تنها جلوه شهر را برهم ریخته بلکه زمینه ای برای منتشر شدن آلودگی است. گاهی وقتها برای اینکه مواد بازیافتی موردنظرشان را پیدا کنند کل زبالهها را دور سطلها ریخته که منظره زیبایی به وجود نمیآورد.تردد افراد معتاد در این مکانها عاملی دیگر برای ترس و وحشت ساکنان این مناطق به ویژه در این برهه حساس شده است، این انبارها علاوه بر مشکلات بهداشتی و زیست محیطی، سلامت روانی اهالی را نیز تهدید میکند.در واقع اکنون دیگر نه تنها این مشاغل برای ساکنان شهر بلکه برای خودشان خطری جدی هستند.اواخر شب در چند خیابان دوری زدم و کار این زبالهگردها را از دور نظاره کردم؛ مردانی که با هر سنی بیشتر افراد میانسال تا کمر درون سطلهای زبالهای رفتهاند که شاید برای ردشدن از کنارشان دوری میکنیم، با دستانی که بدون هیچ محافظی است زبالهها را تفکیک میکنند.جالب است امروز که داد ماموران بهداشت بر این است برای انجام کارهای روزمره از دستکش، ماسک و مایع ضدعفونی استفاده کنید این افراد بدون داشتن هیچ کدام از این وسایل موادی را جمع میکنند که منشا هزاران باکتری و ویروس است و بدتر از آن این است که آنها را در محلی دپو کرده که زن و فرزندانشان علاوه بر همسایگان در آنجا زندگی میکنند.
آیا با این شرایط حساس بهداشتی که همه در تکاپوی پیشگیری هستند نباید فکری اساسی برای این قشر اندیشید؟ آیا باید منتظر تامین بودجه و یا مراحل قانونی باشیم؟ ظاهر شهر به کنار سلامت افراد تا چه اندازه مهم است؟ خارج کردن این مشاغل از درون شهر نباید اولویت دولت باشد؟ این مشکل تنها مختص تایباد نیست بلکه در تمام شهرها معظلی است که هنوز درگیر انجام امور اداری است و بودجه مهمترین عامل به تعویق انداختن آن است.اما چیزی که امروز این مشاغل را در چشم افراد پرخطر کرده آلودگی ناشی از جمعآوری مواد بازیافتی از درون سطلهای زباله سطح شهر است که در میان این همه پیشگیری و توصیه بهداشتی جایی ندارد.