گروه بینالملل: واحد تحقیقات ویژه سازمان منع سلاحهای شیمیایی در نخستین گزارش خود اعلام کرد، جنگندههای سوخو ۲۲ و هلیکوپترهای ارتش سوریه مارس ۲۰۱۷ مناطقی در غرب سوریه را با بمبهای حاوی ماده سمی کلرین بمباران کردند.
یک جنگنده ارتش سوریه بر فراز منطقهای در شرق دمشق
به گزارش خبرگزاری رویترز، واحد تحقیقات ویژه در سال ۲۰۱۸ برای شناسایی مسئولان حملات شیمیایی توسط این نهاد تشکیل شد. تا پيش از این سازمان منع سلاحهای شیمیایی فقط وقوع حملات شیمیایی را بررسی و اعلام میکرد ولی مسئولان این حملات را معرفی نمیکرد. دولت بشار اسد و حامی اصلی آن روسیه همواره استفاده ازسلاحهای شیمیایی را تکذیب و گروههای مخالف و شورشیان را به صحنه سازی چنین حملاتی با هدف محکوم کردن نیروهای دولتی متهم کرده اند.
نمایندگی سوریه در مقر سازمان ملل متحد حاضر نشد به سئوالات خبرگزاری رویترز پاسخ دهد و دولت سوریه نیز تاکنون به این گزارش واکنشی نشان نداده است. وزارت خارجه روسیه نیز حاضر نشد اظهار نظر کند. واحد تحقیقات و شناسایی سازمان منع سلاحهای شیمایی گفت براثر حملات شیمیایی روزهای ۲۴، ۲۵ و ۳۰ مارس سال ۲۰۱۷ در شهر لطامنه حدود صد نفر آسیب دیده اند. بر اساس گزارش این واحد گردان ۵۰ و لشگر ۲۲ نیروی هوایی سوریه با بمبهایام ۴۰۰۰ حاوی سارین شهر لطامنه و با بمبهای بشکهای حاوی کلروین بیمارستان شهر را بمباران کردند و این عملیات از پایگاههای هوایی حما و شعره انجام شده است.
با وجود شناسایی نام مسئولان این حملات در این گزارش که روز چهارشنبه در اختیار ۱۹۳ کشور عضو سازمان منع سلاحهای شیمیایی قرار گرفت نام این افراد حذف شده است. سانتیاگو اوناته - لابورده، رییس واحد تحقیقات گفت:«دلایل قانع کنندهای وجود دارد که ثابت می کند مسئولان این حملات پرسنل نیروی هوایی سوریه بوده اند.» واحد تحقیقات سازمان منع سلاحهای شیمیایی یک نهاد قضایی نیست و به گفته رییس این سازمان «اتخاذ تصمیم و اجرای اقدامات مقتضی» برعهده کشورهای عضو این سازمان، دبیرکل سازمان ملل متحد و جامعه بین المللی است.
درآوریل سال ۲۰۱۸ دولت آمریکا با حمایت بریتانیا و فرانسه در واکنش به حمله شیمیایی ارتش سوریه به شهر دوما مواضع و تاسیسات ارتش سوریه را هدف حملات موشکی قرار داد. سازمان منع سلاحهای شیمیایی در سال ۱۹۹۷ و اساسا به عنوان یک نهاد فنی برای نظارت بر اجرای معاهده بین المللی منع سلاحهای شیمیایی تاسیس شد ولی در طول جنگ داخلی سوریه به یکی از کانونهای کشمکش دیپلماتیک بین سوریه و روسیه از یکسو و دولت آمریکا و متحدان غربی آن از سوی دیگر بدل شده است.
پومپئو: روسیه و ایران نمیتوانند نقش حکومت اسد در حملات شیمیایی را مخفی کنند
وزیر امور خارجه آمریکا ضمن استقبال از گزارش سازمان منع سلاحهای شیمیایی درباره نقش ارتش سوریه در بمباران شیمیایی شهر لطامنه در غرب سوریه گفته است، روسیه و ایران نمیتوانند با دادن اطلاعات نادرست مسئولیت حکومت بشار اسد در حملات شیمیایی را مخفی کنند. مایک پومپئو در بیانیهای گفته است که واحد تحقیقات ویژه سازمان منع سلاحهای شیمیایی نشان داده است که حکومت سوریه سه بار از سلاح شیمیایی استفاده کرده است. وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرده است که گزارش تازه سازمان منع سلاحهای شیمیایی نشان میدهد که حکومت بشار اسد با بی اعتنایی به جان انسانها همچنان از سلاح شیمیایی استفاده میکند.
وی در ادامه تاکید کرده است، به رغم این که سوریه در سال ۲۰۱۳ به کنوانسیون سلاح های شیمیایی پیوست، اما حکومت بشار اسد از آن زمان تاکنون بارها و بارها از سلاح های شیمیایی برای سرکوب مخالفان و حفظ قدرت استفاده کرده است. مایک پومپئو گفته است: ایالات متحده از تحقیقات كامل و كار تخصصی واحد تحقیقات ویژه سازمان منع سلاحهای شیمیایی كه مجدداً ثابت كرده است كه تلاشٰهای این واحد در سوریه بیطرفانه و حرفهای است، تقدیر میكند.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه گفته است که روسیه و ایران، دو حامی اصلی حکومت بشار اسد هر قدر هم اطلاعات نادرست بدهند، نمیتوانند این واقعیت را مخفی کنند که حکومت بشار اسد مسئول حملات شیمیایی بسیار است. پومپئو در ادامه از کشورهای جهان خواست به تلاش دولت آمریکا برای پاسخگو کردن حکومت بشار اسد و وادار کردن آن به اجرای تعهداتش در قبال جامعه بینالمللی بپیوندند.
وزیر امور خارجه تاکید کرده است که استفاده سلاحهای شیمیایی توسط هر کشور یک تهدید امنیتی غیر قابل قبول برای همه کشورها محسوب میشود و نمیتواند بدون مجازات بماند. حکومت بشار اسد به همراه حامی اصلی آن یعنی روسیه همواره استفاده از هرگونه سلاحهای شیمیایی را رد کرده و گفتهاند، گروههای مخالف و شبه نظامیان چنین حملاتی را با هدف محکوم کردن نیروهای دولتی صحنه سازی کردهاند.
در آوریل سال ۲۰۱۸ دولت آمریکا با حمایت بریتانیا و فرانسه در واکنش به حمله شیمیایی ارتش سوریه به شهر دوما مواضع و تاسیسات ارتش سوریه را هدف حملات موشکی قرار داد. جنگ داخلی در سوریه طی ۹ سال گذشته صد ها هزار کشته برجای گذاشته است و باعث آواره شدن میلیون های نفر در این کشور شده است.