گروه جامعه: جین گودال نخستیشناس سرشناس انگلیسی، بیتوجهی بشر به طبیعت و بیاحترامی به حیوانات را عامل شیوع بیماری همهگیر کووید – ۱۹ در جهان دانست.
به گزارش ایرنا، گودال کارشناس معروف که تحقیقاتش در آفریقا منجر به کشف ماهیت واقعی شامپانزه ها شد، از مردم سراسر جهان خواست از اشتباهات گذشته برای جلوگیری از وقوع بلایای آینده، درس عبرت بگیرند.این کارشناس ۸۲ ساله در یک کنفرانس تلفنی یادآور شد که هرکس میتواند اثربخش باشد.وی گفت: به دلیل از بین بردن جنگلها، گونههای مختلف حیوانات جنگل مجبور به مجاورت با هم میشوند و در نتیجه، بیماریها از یک حیوان به دیگری انتقال مییابد و احتمال اینکه حیوان دوم، انسانها را مبتلا کند، بسیار زیاد است، زیرا مجبور به تماس نزدیکتر با انسانهاست.وی به شکار حیوانات به عنوان وعده غذایی و فروش در بازارهای آفریقا یا آسیا به ویژه چین اشاره کرد و گفت که این شرایط باعث جهش ویروس از حیوانات به انسانها میشود.کارشناس مزبور بسته شدن بازار حیوانات وحشی در چین را اقدامی موثر دانست و ابراز امیدواری کرد که دیگر کشورهای آسیایی نیز از تصمیم چین در این زمینه پیروی کنند.
چین دادوستد و مصرف حیوانات وحشی را ممنوع کرد
وی در عین حال توقف فروش گوشت حیوانات وحشی در آفریقا را بسیار دشوار برشمرد، زیرا بسیاری از مردم این قاره برای امرار معاش خود به این نوع داد و ستد محتاج هستند.گودال گفت که نمیتوان به یکباره این افراد را از انجام این کار برحذر داشت، زیرا آنها به طور قطع پولی برای حمایت از خود و خانوادههایشان ندارند، اما دستکم این بیماری باید روش جلوگیری از اقداماتی برای پیشگیری از بیماریهای بعدی را به ما بیاموزد.وی افزود: باید دریابیم که بخشی از دنیای طبیعی هستیم و به آن وابستهایم، از اینرو در صورت تخریب آن، آینده را از فرزندانمان میرباییم.در همین حال، نتایج یک مطالعه جدید نشان داد که بیماریهایی چون کووید – ۱۹ میتواند در سراسر جهان شیوع بیشتری یابد، زیرا رفتارهای انسانی باعث تخریب زیستگاههای جانداران میشود و حیوانات وحشی حامل بیماری را به محل زندگی انسانها نزدیکتر میکند.محققان آمریکایی بیش از ۱۴۰ ویروس انتقال یافته از حیوان به انسان را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که حیوانات اهلی، راسته نخستینان، خفاش و موش حامل بیشتر ویروسهای مشترک انسان و حیوان (حدود ۷۵ درصد) است.دانشمندان همچنین به این مساله پی بردند که خطر شیوع ویروس از حیوان به انسان زمانی افزایش مییابد که گونههای حیوانی به دلیل مصرف غذایی از سوی انسانها و تخریب زیستگاههایشان مورد تهدید قرار میگیرند.مطالعه محققان آمریکایی همچنین نشان داد که بیماریهای مشترک انسان و حیوان، در حیواناتی که برای کشاورزی به تولید انبوه میرسند، شایعتر است.