گروه سیاسی: در پی انتشار خبرهایی مبنی بر اقدام آمریکا در توقیف چهار کشتی ایرانی حامل سوخت برای ونزوئلا، تهران در نخستین واکنش رسمی به این موضوع آنرا کذب و بی اساس قلمداد کرد.
حجت سلطانی، سفیر ایران در ونزوئلا با انتشار متنی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توئیتر ادعای رسانههای آمریکایی در این خصوص را «دروغی دیگر از دستگاه تبلیغاتی امپریالیسم آمریکا» خواند. این موضع در حالی از سوی خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا بازتاب پیدا کرده که هنوز هیچیک از مقامات دیپلماتیک و نظامی در ایران به خبر توقیف کشتیهای ایرانی حامل سوخت برای ونزوئلا توسط ایالات متحده واکنش نشان ندادهاند. منشا اصلی درز این خبر روزنامه وال استریت ژورنال بود که شامگاه روز پنجشنبه ۱۳ اوت مدعی شد چهار نفتکش ایرانی با نامهای لونا، پاندی، برینگ و بِلا که حامل سوخت بوده و به سوی ونزوئلا حرکت میکردند توسط ایالات متحده توقیف شده و به سوی هیوستون هدایت شدهاند. حال آنکه سفیر ایران در ونزوئلا در پیام توییتری خود تاکید کرده است که کشتیهای یاد شده ایرانی نیستند و مالک و پرچم آنها هیچ ارتباطی با ایران ندارد. حجت سلطانی درادامه این پیام آورده است: «ترامپ تروریست نمی تواند حقارت و شکست خود در برابر ملت بزرگ ایران را با تبلیغات دروغین جبران کند.»
مالک برخی کشتیهای توقیف شده احتمالا یونانی است
رویترز صبح روز جمعه با انتشار گزارش به نقل از یک منبع دولتی در آمریکاو یک منبع دریایی توقیف کشتیهای حامل سوخت ایران برای ونزوئلا را توسط ایالات متحده تایید کرد و به نقل از منابع یاد شده نوشت که این کشتیها بر اساس قرار توقیف صادر شده از سوی ایالات متحده و در پی مذاکراتی که با مالکان آنها صورت گرفته به سوی آبهای آمریکا در حرکتاند. در گزارش رویترز همچنین آمده است که اقدام روز چهارشنبه ایران در متوقف کردن یک نفتکش در آبهای خلیج فارس با توقیف کشتیهای حامل سوخت ایران برای ونزوئلا مرتبط است و به صورت تلافی جویانه بر ضد مالکان یونانی برخی از این کشتیها صورت گرفته است. خبرگزاری اسوشیتدپرس نیز در گزارشی اعلام کرده که محموله سوخت کشتیهای یاد شده با تهدید شرکتهای بیمه و مالکان نفتکشها به تحریم از سوی ایالات متحده تحویل و توقیف شده است. این احتمال وجود دارد که حکومت ایران میگوید چون این محمولهها را به خریداران ونزوئلایی یا واسطهها فروخته است، پس «محموله متعلق به ایران» نیست. در گزارش روزنامه وال استریت جورنال آمده بود که مالکیت یا حق بهرهبرداری از این کشتیها متعلق به «جورج جیالوزگولو» و فرزندش «ماریوس» هستند، ولی اشارهای به مالک محموله کشتی نشده است. این روزنامه همچنین نوشته است که بر اساس دادخواستی که دولت ایالات متحده تنظیم کرده، بازرگانان ایرانی وابسته به سپاه پاسداران از طریق شرکتهای صوری که برای دور زدن تحریمهای آمریکا راه انداختهاند، تلاش میکردند تا محموله این نفتکشها را بفروشند ولی اشارهای به نام این بازرگانان نشده است. خبرگزاری رویترز هم نوشته است که مالکان این چهار کشتی با انتقال محمولهها به کشتیهای دیگر موافقت کردهاند. قرار است محمولههای توقیف شده به هیوستون در ایالت تگزاس برده شوند. انتظار میرود مقامات ارشد آمریکایی هنگام پهلو گرفتن این نفتکشها در بندر حضور داشته باشند.
حکم توقیف محموله سوخت ایران برای ونزوئلا پیشتر صادر شده بود
بر اساس گزارشی که وال استریت ژورنال منتشر کرده و برخی دیگر از رسانههای آمریکایی نیز ماه گذشته میلادی به آن اشاره کرده بودند دادگاهی در آمریکا پیش از این حکم به توقیف چهار نفتکشی داده بودند که قرار بود سوخت ایران را برای ونزوئلا حمل کند. ایران پیشتر در اقدامی که انتقادهای زیادی را در داخل ایالات متحده متوجه دولت دونالد کرد حدود یک و نیم میلیون بشکه سوخت را ماه مه گذشته از طریق اعزام پنج نفتکش فورچون، فورست، پِتونیا، فاکسون و کلیول تحویل ونزوئلا داده بود. در گزارش شب گذشته وال استریت ژورنال با اشاره به اینکه چهار نفتکش ایرانی حامل سوخت برای ونزوئلا بدون استفاده از نیروی نظامی توقیف شدهاند، آمده است زمانی که دو فروند از این نفتکشها در آبهای دماغه سبز حرکت میکردند حکم توقیف آنها توسط دادستانهای آمریکایی صادر شده بود. گفته میشود که این نفتکشها حامل بیش از یک میلیون بشکه سوخت برای ونزوئلا بودهاند.
تنش دریایی میان ایران و ایالات متحده پس از توقیف نفتکش ایرانی گریس۱ توسط بریتانیا در جبل الطارق ابعاد تازهای به خود گرفت. ایالات متحده پس از توقیف کشتی یاد شده بسیار تلاش کرد تا با بهره بردن از موافقنامههای همکاری قضایی کنترل گریس۱ را در دست گیرد اما این ابرنفتکش که بعدها به «آدریان دریا» تغییر نام داد در نهایت اجازه یافت آبهای ساحلی جبل الطارق را ترک کند. آخرین مورد از بحران نفتکشها که یک طرف آن نامی از جمهوری اسلامی ایران به میان آمده روز پنجشنبه در تنگه هرمز روی داد. سنتکام، ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده با انتشار ویدیویی مدعی شد که نیروی دریایی ایران یک نفتکش با پرچم لیبریا را برای مدت پنج ساعت در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرد. مقامهای آمریکایی میگویند که هیچ دلیلی برای توقیف این نفتکش از سوی ایران وجود نداشت.