به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۰:۰۴
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۰۵/۲۴ ساعت ۱۸:۱۵
کد مطلب : ۲۲۷۴۲۲

ترکیه می‌خواهد روابطش را با امارات تعلیق کند، اما خودش با اسراییل رابطه دارد!

ترکیه می‌خواهد روابطش را با امارات تعلیق کند، اما خودش با اسراییل رابطه دارد!
گروه بین‌الملل: در حالیکه، ترکیه سالهاست با اسراییل روابط دیپلماتیک و تجاری دارد رئیس جمهور این کشور گفت در حال بررسی بستن سفارت کشورش در ابوظبی و قطع روابط دیپلماتیک با امارات است.
به گزارش بی بی سی،  رجب طیب اردوغان، گفت: "به وزیر خارجه دستوری دادم و گقتم ما می‌توانیم روابط دیپلماتیک‌مان با ابوظبی را به حال تعلیق در بیاوریم یا سفیرمان را فرابخوانیم." دیروز امارت و اسرائیل اعلام کردند با میانجی‌گری آمریکا به توافق رسیده‌اند روابط دیپلماتیک برقرار کنند. آمریکا و اسرائیل این توافق را "تاریخی" خواندند. امارات بعد از مصر (۱۹۷۹) و اردن (۱۹۹۴) سومین کشور عرب است که با اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار می‌کند و اولین کشور منطقه خلیج فارس؛ هرچند که روابط غیرعلنی سالها در جریان بوده است. وزارت خارجه ترکیه هم از تصمیم امارات به شدت انتقاد کرده و گفته امارات قصد دارد مسئله اصلی خاورمیانه یعنی موضوع فلسطین را به مقابله با ایران تغییر دهد. در بیانیه این وزارت‌خانه آمده است: "تاریخ و وجدان مردم منطقه رفتار ریاکارانه امارت متحده را نه فراموش می‌کند نه می‌بخشد که برای منافع محدود خود به آرمان فلسطین خیانت کرد." "بسیار نگران‌کننده است که امارات با این اقدام یک‌جانبه سعی کرده است از پیمان صلح عرب در سال ۲۰۰۲ که به تصویب اتحادیه کشورهای عرب رسیده است فاصله بگیرد. اینکه این اعلام رسمی سه جانبه [اسرائیل،امارت، آمریکا]بعنوان حمایت از مردم فلسطین معرفی شود ذره‌ای اعتبار ندارد." ترکیه روابط دیپلماتیک و تجاری با اسرائیل دارد اما این روابط سالها است که نزدیک نیست. وزارت خارجه ایران نیز تصمیم امارات برای برقراری رابطه رسمی با اسرائیل را "ننگین" و "خطرناک" و این توافق را "حماقت راهبردی" را خوانده و بشدت محکوم کرده است.

اما عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور مصر از تلاش "معماران" این توافق برای ایجاد "ثبات و رفاه" منطقه قدردانی و اظهار امیدواری کرد "توقف انضمام سرزمین‌های فلسطینی به خاک اسرائیل به صلح در خاورمیانه کمک کند." در همین حال محمد عبدالسلام سخنگوی شورشیان حوثی یمن این توافق را باعث "تحریک ملت‌های عرب و مسلمان" دانست و گفت "این ثابت می‌کند که این کشورها از جمله امارت که به ما حمله می‌کند در خدمت اسرائیلند." ائتلاف به رهبری عربستان که امارات هم جزو آن است با شورشیان حوثی یمن که بخش‌های بزرگی از این کشور را در کنترل دارند و از حمایت ایران برخوردارند در جنگ هستند. با وجود واکنش‌های متفاوت به این توافق در منطقه، اتحادیه اروپا و کشورهای غربی از آن استقبال کرده‌اند. نبیله مسرالی سخنگوی سیاست خارجی این اتحادیه گفت: "عادی‌سازی روابط به "نفع هر دو طرف" و به نفع ثبات است. او تاکید کرد اتحادیه اروپا به راه حل تشکیل دو دولت "متعهد" و "آماده" است برای ازسرگیری گفتگوها تلاش کند. ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه در بیانیه‌ای توقف انضمام بخش‌هایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل را "اقدامی مثبت" خواند که باید تبدیل به "معیاری قطعی" شود.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان هم عادی شدن روابط اسرائیل و امارت را "تاریخی" و تلاشی برای صلح در خاورمیانه دانست.
ژائو لیجان سخنگوی وزارت خارجه چین هم گفت کشورش از این اقدام‌ها "برای کاهش تنش کشورهای خاورمیانه و پیشرفت صلح و ثبات در منطقه خرسند است." او تاکید کرد چین از تشکیل کشور مستقل فلسطین حمایت می‌کند و از طر‎ف‌های درگیر خواست با اقدام‌های موثر "موضوع فلسطین را به مسیر گفتگو و مذاکره در شرایط برابر و در اولین فرصت برگردانند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اظهار امیدواری کرد که این توافق به تحقق شکل‌گیری دو دولت مستقل کمک کند. به گفته سخنگوی این سازمان، این فرصتی برای رهبران فلسطین و اسرائیل است تا در راستای قطعنامه‌های سازمان ملل، قوانین بین‌المللی و توافق‌های دوجانبه، "گفتگوهای معنی دار را از سر بگیرند."