گروه اقتصاد: معاون برنامه ریزی و توسعه راهبردی رئیسجمهور با اشاره به سخنان رئیس جمهور در مورد یارانهها گفت: تا پایان امسال روش فعلی پرداخت یارانهها ادامه مییابد اما تصمیم برای سال آینده معطوف به ارزیابی این روش است.
نوبخت با اشاره به منابع لازم برای پرداخت یارانه و شیوه، توزیع و پرداخت مبالغی که از افزایش قیمت بدست میآید افزود: پس از ارزیابی روش فعلی درباره نقدی بودن یا نبودن پرداخت یارانه تصمیمگیری میشود.وی به فعالیت چند کارگروه در این حوزه اشاره کرد و گفت: تلاش میکنیم تا خانوادههای نیازمند کمترین آسیب را ببینند.همچنین موضوع دیگر درآمدهای حاصل از افزایش قیمتها و آثار آن بر مردم است که درحال بررسی است.
وی با بیان اینکه هم اکنون در ماه بیش از 3500 میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت میشود افزود: با این رقم اقدامات بزرگی را میتوان در کشور انجام داد و بحث در مورد مصرف بهینه این پول است.نوبخت اضافه کرد: شیوه اجرای یارانهها در سال 93 به مراتب بهتر خواهد شد و اثرات بهتری بر وضع جامعه خواهد گذاشت زیرا همه سیاستهای دولت، با تدبیری است که آثار مثبت آن روی زندگی مردم بیشتر باشد. دولت تلاش دارد تا پایان سال دو بسته کالاهای ضروری از جمله مواد غذایی توزیع کند. برای این کار در پی تهیه منابع لازم هستیم و معاونت راهبردی رئیس جمهور منابع ریالی این کار را تأمین کرده است و جامعه هدف آن نیز به زودی مشخص خواهد شد.
نوبخت درباره کاهش نرخ ارز و اینکه این نرخ تابع عرضه و تقاضاست گفت:در گذشته بازار به سمت تقاضای ارز رفت که این هجوم موجب افزایش قیمت و کاهش یک سومی ارزش پول ملی ما شد اما اکنون با این ثبات نسبی در سایر بازارها منابع ریالی به آن سمت رفته است و مردم فهمیدند که بازار ارزی مطمئن نیست.وی با اشاره به وجود ذخایر کافی ارز در کشور برای مواقع لازم و نظارت کامل دولت بر بازار ارز و همچنین کاهش تحریم ها و افزایش درآمد ارزی دولت اضافه کرد: دولت مراقبت لازم را دارد و همواره در برابر شرایط غیرعادی واکنش نشان میدهد و وقتی عرضه زیاد باشد تقاضا پایین خواهد آمد و میتوان انتظار داشت قیمت ارز به نرخ واقعی خودش برسد.
نوبخت در مورد جایگاه واقعی ارز گفت: این جایی است که عرضه و تقاضا با هم متناسب باشد.وی با اشاره به نرخ مبادله ای 2477 تومان ارز و قیمت بازار آزاد گفت: قیمت بازار آزاد غیر واقعی است و باید خودش را متعادل کند. دولت تلاش به همسانسازی و تعادلسازی بازار دارد و آینده اقتصادی روشنی را برای سال آینده پیشبینی میکنیم.وی درباره اقدامات دولت برای کاهش تورم گفت: ابتدا باید علل تورم بررسی شود که یکی از این علتها افزایش نقدینگی است.دولت در این صد روز تلاش زیادی را برای کاهش نقدینگی به خرج داده است که نمونه آن درخواست تجدید نظر بودجه در مجلس بود که با همکاری مجلس مواجه شد.وی افزایش بدون علت قیمتها را از دیگر عوامل ایجاد تورم دانست و گفت: دولت به شدت با افزایش غیر منطقی قیمتها مقابله کرده است.
نوبخت،انتظارات تورمی را از دیگر عوامل ایجاد تورم دانست و افزود: وقتی مردم به بازار اعتماد نداشته باشند همواره در پی ذخیره سازی هستند و در نتیجه تقاضا به طور غیرواقعی افزایش مییابد.نرخ تورم نقطه به نقطه از شهریور کاهش داشته است. تلاش میکنیم تورم را کاهش دهیم و به همین منظور تمهیدات لازم در بودجه سال 93 اندیشیده شده است.
نوبخت پیشبینی کرد : تورم تا پایان سال 93 تا 25 درصد کاهش یابد و نرخ رشد اقتصادی تا 3 درصد رشد داشته باشد. این روند ادامه مییابد و این یک کار علمی و اقتصادی است و به همین منظور تیم اقتصادی دولت هفتهای 3 روز جلسه دارد.وی همچنین درباره حمایت از بخش تولید گفت: بخشی از مشکلات امروز ناشی از پرداخت نشدن یارانه به تولید است و به همین علت باید بیشترین کمک را به تولید بکنیم.وی افزود: این موضوع از مسیری باید باشد که یارانهها به سمت تولید برود.
نوبخت درباره تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: این موضوع از ابتدای تشکیل دولت مورد توجه قرار گرفت و یکی از ملاکهای رئیس جمهور این بود که افراد چه طراحی برای مقاومت سازی اقتصادی دارند.وی با اشاره به توافق اخیر با غرب و انتظار افزایش درآمدهای ارزی افزود: ما برنامههای داشتیم که اگر سیاستهای تحریمی تشدید میشد با آن مقابله میکردیم. دولت تمهیدات لازم را برای هر نوع تغییر در تحریمها اندیشیده است و در پی اقتصادی است که در هر شرایطی بتواند خودش را حفظ کند.وی درباره بهبود فضای اقتصادی کسب و کار هم گفت: 35 راهکار از جمله تامین ارز یا ال سیهای مناسب و مدیریت واردات، برای بهبود وضع کسب و کار اندیشیده شده است.