گروه جامعه: پرندگان مهاجری که برای زمستانگذرانی به تالابهای برخی استانهای کشور مهاجرت میکنند سالها است که هدف شکارچیان قرار می گیرند و گرچه برای شکار و صید هر گونهای از پستانداران، آبزیان و پرندگان به صدور و دریافت پروانه شکار از سوی سازمان حفاظت محیط زیست نیاز است اما شکار پرندگان مهاجر طی چند سال گذشته در بسیاری از موارد بهصورت غیرقانونی و بدون مجوز انجام میشود و به فروش می رسد. در این میان مردم در کنار مسوولان نقش مهمی در کاهش کشتار پرندگان مهاجر دارند.به گزارش ایسنا، با آغاز فصل سرد سال شاهد ورود مهمانهای بالدار به تالابهای شمال کشور بهویژه تالاب بینالمللی فریدونکنار و ذخیرهگاه طبیعی زیست کره میانکاله در استان مازندران هستیم. سال گذشته حادثه تلخی در تالاب میانکاله رخ داد و تا خلیج گرگان نیز پیشرفت که منجر به تلف شدن بیش از ۴۳ هزار پرنده مهاجر شد که گرچه علت این تلفات از سوی سازمان دامپزشکی «مرگ بر اثر سم بوتولیسم» اعلام شد اما هنوز ابهاماتی در این زمینه وجود دارد.
حادثهای که سال گذشته برای پرندگان مهاجر اتفاق افتاد گرچه بسیار تلخ بود اما تنها نقش نسبتا کوچکی در عوامل از بین برنده این مهمانهای زمستانه داشت. هر ساله ۵۰۰ هزار تا بیش از یک میلیون بال پرنده مهاجر که برای زمستان گذرانی به تالابهای شمال کشور مهاجرت کرده اند از سوی شکارچیان و صیادان به دام میافتند و به صورت علنی در بازار فریودنکنار به فروش میرسند. پرندگانی که قیمت گوشت آنها با قیمتهای بالا و تا بیش از ۲۵۰ هزار تومان به فروش میرسد.اما این کشتارهای فجیع تنها به پرندگان مهاجر شمال کشور و استان مازندران ختم نمیشود بلکه در استان خوزستان نیز بسیاری از پرندگان مهاجری که برای زمستانگذاری از اوایل زمستان تا اواخر اسفند ماه از مناطق سردسیر به تالابها و رودخانههای استان خوزستان مهاجرت میکنند به همین سرنوشت تلخ دچار میشوند. پرندگانی که بسیاری از آنها گونههای در معرض خطر انقراض هستند و جمعیت بسیاری از این گونهها براثر شکار غیرمجاز و بی رویه به شدت کاهش پیدا کرده است.
علی رغم اینکه در استان مازندران روش های نامتعارف صید پرندگان ازجمله نصب دام هوایی، گذر و کرس ممنوع اعلام شده است اما در کنار دامگاهها و شالیزارهای شهرستان فریدونکنار دام های هوایی در سطح بسیار وسیعی دیده می شود و گوشت پرندگان مهاجر به صورت علنی در بازار فصلی فریدونکنار به فروش می رسد.
سوال این است که اگر ابزار و ادوات شکار پرندگان مهاجر ممنوع و غیرمجاز اعلام شده است چرا با گذر از کنار شالیزارها و دامگاههای برخی شهرستانهای استان مازندران دامهای هوایی را با چشم میتوان مشاهده کرد؟ چرا هیچ کس مانع کار آنها نمیشود و مجازاتی برای آنها در نظر نمیگیرد؟علیرضا هاشمی - مدیر عامل انجمن پرندهشناسی و پرندهنگری طرلان - این پرسش را مطرح میکند که چه مافیایی پس پرده از صید پرندگان مهاجر در شمال کشور منفعت میبرد که با این تخلفات برخورد قاطع نمی شود؟او معتقد است حتی اگر قرار بر صدور مجوز و ساماندهی شکار پرندگان باشد چرا تنها برای تعداد محدودی از افراد این امتیازات در نظر گرفته میشود؟گذشته از این کاهش تقاضای گوشت پرندگان مهاجر میتواند نقش موثری درکاهش اقدام به شکار پرندگان مهاجر داشته باشد. از این رو خریداری نکردن مردم از از بازار فروش گوشت پرندگان مهاجر فریدونکنار در استان مازندران و بازار کیان اهواز استان خوزستان میتواند نقش مهم و تاثیرگذاری در زمینه جلوگیری از شکار پرندگان مهاجر و فرهنگسازی در این زمینه داشته باشد. در همین راستا امسال فعالان محیط زیست، دوستداران و حامیان حقوق حیوانات و برخی افراد مشهور کمپین "من از پرنده مهاجر حمایت میکنم" را در فضای مجازی بهراه انداختند تا با افزایش آگاهی مردم را به نخریدن گوشت پرندگان مهاجر تشویق و از این پرندگان حمایت کنند.کوروس ربیعی- مسئول حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران- نیز به تازگی گفته است که بر اساس آییننامه اجرایی صید و شکار، هر گونه صدور پروانه برای شکار و صید منتفی است و مجوزی برای این کار صادر نمیشود. صحبتهای مسئول حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران در حالی مطرح می شود که پیش از این نیز اقدام به شکار پرندگان مهاجر در بسیاری از موارد بدون مجوز شکار صورت میگرفت و همانطور که در گذشته نیز شاهد بودهایم، تنها ممنوع اعلام کردن شکار و صید موجب حل مشکل نمی شود همانطور که با وجود ممنوع اعلام شدن ابزار و ادوات شکار پرندگان مهاجر هم شاهد شکار و فروش علنی پرندگان مهاجر بودهایم.