گروه علم و فناوری: پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی توانستند به ارزیابی دمای گازهای کیهانی بپردازند و اعلام کردند که دمای جهان در ۱۰ میلیارد سال اخیر افزایش یافته است.
پژوهشها نشان میدهند زمین تنها سیارهای نیست که در حال گرم شدن است، بلکه به نظر میرسد دمای همه جهان در حال افزایش یافتن است. پژوهشگران "دانشگاه ایالتی اوهایو" (Ohio State University) در بررسی جدیدی، دمای گازهای کیهانی را در فواصل و دورههای متفاوت بررسی کردهاند و دریافتهاند جهان در حال حاضر نسبت به ۱۰ میلیارد سال پیش گرمتر شده است.
هنگامی که به فضا نگاه میکنیم، در حال دیدن گذشته آن نیز هستیم. از آنجا که نور با سرعتی مشخص حرکت میکند، وقتی جسمی یک سال نوری با ما فاصله دارد، ما آن جسم را مانند یک سال گذشته آن میبینیم. بدین ترتیب، اگر رصدخانهها جرمی را که میلیاردها سال نوری از ما فاصله دارد، مورد بررسی قرار دهند، آن را با فاصله زمانی زیادی میبینند.
پژوهشگران در بررسیهای خود از همین پدیده استفاده کردند تا دمای گازهای کیهانی را از میلیاردها سال پیش تاکنون ارزیابی کنند و به مقایسه آنها با گازهایی بپردازند که به زمان و فضای ما نزدیکتر هستند.
پژوهشگران در این پروژه، دادههای دو ماموریت اکتشافی بزرگ را ارزیابی کردند که یکی از آنها ماموریت ماهواره "پلانک" (Planck) متعلق به "آژانس فضایی اروپا" (ESA) و دیگری پروژه بینالمللی "نقشهبرداری آسمانی دیجیتال اسلون" (SDSS) بود. آنها مجموعه دادههای این دو ماموریت فضایی را با هر ادغام کردند و سپس به بررسی گازهای داغ کیهانی پرداختند.
با سفر نور در مسافتهای طولانی، طول موجهای آن کشیده میشوند و قرمزتر به نظر میرسند. بررسی قرمزی نور میتواند میزان فاصله گاز را تعیین کند. بدین ترتیب، پژوهشگران توانستند دمای گازهای کیهانی را براساس نور آنها تخمین بزنند.
به نظر پژوهشگران، دلیل افزایش دمای جهان، تکامل یافتن در بهترین بخش از عمر خود بوده است. این افزایش دما در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
"یی خوان چیانگ" (Yi-Kuan Chiang)، سرپرست این پژوهش گفت: با تکامل جهان، جاذبه، ماده تاریک و گاز موجود در فضا را با هم به کهکشانها و خوشههای کهکشانی میکشد. این کشش با خشونت همراه است و خشونت بیشتر به گرمتر شدن گازهای کیهانی میانجامد.