گروه علمي و فناوري:
محققان کانادایی موفق به کشف سازوکار جدیدی شدهاند که میتواند در درمان سرطان مغز و تولید دارو برای کاهش رشد تومور مغزی مورد استفاده قرار گیرد.
محققان موسسه مغز هاچکیس (Hotchkiss) در دانشگاه کالگری با همکاری دپارتمان علوم اعصاب بالینی و موسسه تحقیقات سرطان دانشگاه آلبرتای جنوبی در تحقیقات خود، نمونههای تومور مغزی انسان را مورد بررسی قرار داده و کشف کردند که سلولهای ایمنی تخصصی در تومور مغزی بیماران آسیب میبینند. با این کشف، محققان در یک مدل حیوانی موفق به شناسایی دارویی شدند که قادر به فعالسازی مجدد سلولهای ایمنی بوده و رشد تومور مغزی را کاهش میدهد، در نتیجه طول عمر موش دو تا سه برابر افزایش پیدا میکند. «ووی یونگ» از محققان دانشگاه کلگری تأکید کرد: مغز انسان بطور طبیعی شامل سلولهای تخصصی موسوم به میگروگلیا (microglia) است که نقش دفاعی در برابر جراحت یا عفونت ایفا میکند؛ میکروگلیا سیستم ایمنی اختصاصی مغز است.
«یونگ» خاطرنشان کرد: در این مطالعه برای نخستین بار نشان دادیم که این سلولها در تومور مغزی بیمار آسیب میبینند. مانند دیگر اشکال سرطان، تومور مغزی بصورت سلولهای شبه بنیادی موسوم به BTICs آغاز به کار میکنند؛ این سلولها بسرعت تقسیم شده و رشد پیدا میکنند که در نهایت یک توده یا تومور را شکل میدهند؛ تومور با ناتوان کردن میکروگلیا، اجازه گسترش سریع BTICs را فراهم میکند که این مسأله منجر به رشد تومور مغزی میشود. علاوه بر کشف این سازوکار، محققان موفق به شناسایی داروی « amphotericin B(AmpB)» شدند که قادر به فعالسازی مجدد میکروگلیا در مدل حیوانی بوده و به کاهش چشمگیر رشد تومور کمک میکند. نتیجه دستاورد جدید محققان که در مجله Nature Neuroscience منتشر شده ، میتواند به درمان بهتر مبتلایان به سرطان مغز منجر شود.