گروه اقتصادی: روزگاری نه چندان دور، عرضه اولیههای بازار سرمایه، به عنوان جذابترین و شیرینترین بخش این بازار حسابی طرفدار داشت و کار به مشارکت بیش از پنج میلیون نفری سهام داران در خرید عرضه اولیهها رسیده بود اما این روزها کار به جایی رسیده که سهام داران برای نخریدن عرضه اولیه، کمپین راه میاندازند و هشتگ میزنند!
به گزارش ایسنا، عرضه اولیه به دلیل بازدهی و سودی که به دنبال خود دارد همیشه مورد توجه سهامداران بوده و همیشه و حتی قبل از اینکه بازار سرمایه وارد روزهای صعود شارپی خود شود، مورد استقبال سهامداران قرار میگرفت. موضوعی که در ماههای ابتدایی سال و زمانی که بازار به صورت شارپی درحال رشد بود، شدت گرفت و عرضه اولیهها به محلی برای جذب سهامداران جدید و نقدینگی برای بازار بود.
تا همین چند ماه قبل عرضه اولیه باعث به وجد آمدن بسیاری از سهام داران، مخصوصا سهامداران خرد و نوپایی بود که تازه وارد بازار سرمایه شده بودند و بسیاری از این افراد کار خود در بازار را با خرید همین عرضه اولیهها آغاز کردند. اما به مرور زمان و با ریزش بازار سرمایه، سایه بیاعتمادی سهامداران به این بازار بر سر عرضه اولیهها نیز سنگینی کرد و مشارکت سهامداران در خرید عرضه اولیه به مرور کمتر و کمتر شد.
به طوریکه در عرضه اولیه که در میانههای شهریورماه صورت گرفت، پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مشارکت کردند، در عرضه اولیه سپیدار که اواسط دی ماه صورت گرفت، چهار میلیون و ۱۰۰ هزار نفر مشارکت کردند، در عرضه اولیه کزغال که اواسط بهمن ماه صورت گرفت، سه میلیون و ۷۰۰ هزار نفر مشاکرت کردند و در عرضه اولیه اپال که روز چهارشنبه صورت گرفت تنها دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر مشارکت کردند.
اینکه چرا در این روزهای بازار که شاخص به لطف دامنه نوسان منفی دو درصد، ریزش سنگین ندارد، اقدام به چنین عرضه اولیه بزرگی کردهاند به کنار، موضوع این است که از روزهایی که سهامداران برای خرید عرضه اولیه با یکدیگر رقابت میکردند، حال کمپین عدم خرید عرضه اولیه راه میاندازند و اقدام به غیرفعال کردن خرید عرضه اولیه در کارگزاری خود میکنند. شاید بتوان گفت مشارکت در عرضه اولیه نوعی دماسنج بازار سرمایه بوده و عدم مشارکت سهام داران، حاکی از روشن شدن زنگ خطر خروج نقدینگی از این بازار است.