گروه سلامت:یک متخصص زیبایی گفت: بارداری، شیردهی، آلرژی، دیابت و ... از مهمترین موارد ممنوعیت بوتاکس هستند.سحر حاکمی، متخصص زیبایی درباره تزریق بوتاکس اظهار کرد: ماده بوتاکس سم نوعی باکتری است که استخراج میشود و به فرم قابل استفاده در پزشکی در میآید، وظیفه آن فلج کردن عضلات است. از این ماده برای از بین بردن چین و چروکها و جوانسازی صورت استفاده میشود.او افزود: برای اینکه دقیقتر موضوع را درک کنیم باید با دو واژه چینهای دینامیک و چینها استاتیک آشنا شویم. چینهای دینامیک چینهایی هستند که هنگام حرکت عضلات صورت مثل اخم کردن و خندیدن ایجاد میشوند و اگر از ایجاد آنها جلوگیری نکنیم به تدریج باعث ایجاد چینهای استاتیک خواهد شد که بدون هیچگونه حرکت در عضلات صورت قابل مشاهده هستند.
حاکمی ادامه داد: بهترین رنج سنی تزریق بوتاکس بین ۲۰ تا ۵۰ سالگی است. قبل از ۲۰ سالگی و به دلیل اینکه عضلات صورت در حال تکامل هستند تزریق بوتاکس پیشنهاد نمیشود مگر در موارد خاص و افرادی که پوست شلی دارند. بالای ۵۰ سال هم به دلیل بروز چینهای استاتیک بوتاکس نمیتواند به تنهایی تمامی چین و چروکها را از بین ببرد و در این افراد بعد از یک الی دو دوره تزریق بوتاکس، روشهای کمکی مثل تزریق فیلر استفاده میشود. در حقیقت بوتاکس نوعی پیشگیری است و بهتر است در سنین پایین تزریق شود تا از بروز چینهای استاتیکی جلوگیری شود.او ادامه داد: خانمهایی که در اقدام برای بارداری و مراقبتهای پیش از بارداری یا افراد باردار هستند، هرگز امکان تزریق بوتاکس ندارند. گروه بعدی خانمهایی که در دوران شیر دهی هستند تا ۹ ماهگی فرزندشان، اصلا تزریق بوتاکس به آنها پیشنهاد نمیشود اما پس از این بازه زمانی با رعایت نکات خاص، امکان تزریق وجود دارد. فرد در این حالت باید از ۴۸ ساعت قبل از بوتاکس شیر خود را بدوشد و تا ۴۸ ساعت از شیر دوشیده شده قبل از تزریق برای فرزند خود استفاده کنند.
حاکمی بیان کرد: گروه بعدی بیماران خاص هستند. افرادی که دارای سرع، ام اس، تشنجیها یا افرادی که دارای دیابت تحت درمان با انسولین تزریقی هستند امکان تزریق بوتاکس ندارند چرا که بوتاکس میتواند عاملی برای شعله ور شدن بیماری آنها باشد. افرادی که سابقه سکتههای قبلی یا مغزی دارند و تحت درمان با دروهای وارفالین یا ترافیکس هستند به علت اختلال انعقادی ناشی از این داروها، باید تا پایان درمان، تزریق بوتاکس را به تاخیر بیندازند. بسته به نوعی جراحی که فرد داشته، بین دو تا چهار ماه زمان برای تزریق بوتاکس لازم است.
چه عواملی باعث عدم تاثیر بوتاکس میشوند؟
او گفت: در مورد داروهای مصرفی نیز پزشک تزریق کننده باید اطلاعات کامل داشته باشد چرا که برخی از داروها مانند آسپرین و ویتامین E باید قبل از تزریق قطع شوند. آنتی بیوتیکها نیز بسته به نوعشان بین یک تا دو هفته قبل از تزریق باید قطع شوند. داروهای دارای کورتون نیز باعث سو جذب بوتاکس میشوند.حاکمی بیان کرد: پس از تزریق بوتاکس تا شش ساعت فرد نباید سرش را به عقب و جلو خم کند و بخوابد؛ صورت خود را نباید بشورد و نقاط تزریق نباید دستکاری شوند. همچنین صورت فرد باید از هرگونه حرارت حفظ شود و از خوردن غذاها و نوشیدنیهای داغ نیز امتناع کند.
او افزود: تا ۷۲ ساعت پس از تزریق، هرگونه حرارت بیش از حد به صورت مانند رفتن به سولار یا آفتاب گرفتن باعث کاهش اثربوتاکس میشود. در این مدت فرد باید از اقداماتی که باعث افزایش جریان خون در صورت میشود، خودداری کند. جذب بوتاکس بلافاصله پس از تزریق آغاز میشود، اما اثربخشی آن تا دو هفته قابل مشاهده است. بهترین زمان برای مشاهده نتیجه پس از ۱۴ روز است.او گفت: بین دو هفته تا چهار هفته نیز فرد فرصت ترمیم بوتاکس را دارد تا از این طریق هرگونه ایراد در جذب یا فلج شدن ناقص عضلات برطرف شود. عوارض تزریق اولین عارضه قرمزی و کبودی مختصر نقاط تزریق است که در صورت بروز تا ۲۴ ساعت رفع میشود. مورد بعدی حساسیت است و ممکن است افراد در هربار تزریق بوتاکس دچار حساسیت شود؛ ممکن است برای فردی در بار اول یا بار دهم این اتفاق بیوفتد؛ تمامی افراد در مرتبه خاصی از تزریق دچار حساسیت نخواهند شد. در صورت عدم رعایت نکات اعلام شده ممکن است فرد دچار افتادگی پلک شود و رعایت نکات پس از تزریق بسیار مهم است.
متخصص زیبایی گفت: زمان اثر ماده بوتاکس بین ۴ الی ۶ ماه است که در موارد تزریق اولیه اثر آن کمتر است و هرچه افراد منظمتر برای تزریق بوتاکس مراجعه کنند اثر آن نیز بیشتر خواهد شد. در آقایان، افرادی که رژیم غذایی پر پروتئین دارند، فعالیت بدنی بالایی نیز دارند و مواجهه زیادی با آفتاب دارند نیز طول اثر بوتاکس کمتر خواهد شد.