گروه جامعه: یک کارشناس تغذیه با اشاره به استمرار شرایط کرونایی در ماه مبارک رمضان، به تشریح مهمترین باید و نبایدهای تغذیهای روزه داران در این ماه پرداخت.نشاط احمدی با اشاره به نزدیکی ماه مبارک رمضان و ادای فریضه روزه داری در این ماه، در خصوص نکات و توصیههای تغذیهای برای روزه داری در این ماه، گفت: در ماه مبارک رمضان هم مثل دیگر روزهای سال پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی مصرف تمام گروههای غذایی به تناسب و به مقدار کافی جهت تامین نیازهای بدن توصیه میشود.
وی افزود: در ماه مبارک رمضان هم مانند روزهای عادی سال، سه وعده غذایی سحری، افطار و شام را داریم و به هیچ عنوان حذف یکی از این وعدهها توصیه نمیشود و افراد برای تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز باید هرسه وعده غذایی را در برنامه خود لحاظ کنند.این کارشناس تغذیه از سحر به عنوان اصلیترین وعده غذایی در ماه رمضان یاد کرد وافزود: از نظر تغذیهای روزه گرفتن بدون صرف وعده سحری هرگز توصیه نمیشود، چرا که افرادی که بدون سحری روزه میگیرند دچار کمبود بیش از حد انرژی شده و سوخت ناقص چربیها در بدن آنها منجر به سردرد و احساس ناخوشایند خستگی در طول روز میشود، پس افراد باید حتما وعده سحری را در ایام روزه داری داشته باشند.
وی افزود: در این وعده باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پرانرژی استفاده شود.احمدی گفت: مصرف غداهای شیرین در وعده سحری توصیه نمیشود، چرا که مواد غدایی شیرین با تحریک ترشح بیشتر انسولین و افت قند خون منجر به گرسنگی زودرس میشوند.این کارشناس تغذیه افزود: همچنین مصرف نوشیدنیهای کافیئن دار و گازدار هم به علت اینکه مدر هستند و موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روز میشوند، توصیه نمیشود.
احمدی گفت: استفاده از غذاهای با پروتیین بالا مانند انواع کباب و نیز غداهای خشک و پر روغن مانند کتلت و کوکو و غذاهای آماده و کنسروی مثل سوسیس و کالباس و نیز غذاهای پرادویه و چرب مثل کله پاچه که موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز میشوند هم در وعده سحری توصیه نمیشود و به طور کلی غذاهای سبکتر مثل انواع پلوها (لوبیا پلو، عدس پلو و...) همراه با سالاد و انواع خورش در حجم مناسب برای وعده سحر مناسبتر هستند.وی افزود: همچنین افراد در وعده سحر باید از صرف غذاهای شور و چای غلیظ پرهیز کرده و بهتر است از غذاهای آب پز و بخار پز استفاده کرده تا مانع بروز عوارض و مشکلات گوارشی شود.
این کارشناس تغذیه در خصوص وعده افطار و باید و نبایدهای آن هم، گفت: شروع افطار باید با صرف مایعات گرمی مانند آب، چای، شیر، سوپ یا آش سبک به همراه چندعدد خرما باشد، همچنین مصرف نان و پنیر و سبزی و مایعات به همراه خرما هم بهترین افطاری محسوب میشود.وی افزود: در وعده افطار باید از مصرف غذاهای چرب و سنگین مانند غذاهای سرخ کردنی که زمینه بروز ناراحتیهای گوارشی را فراهم میکند، پرهیز کرد.وی عنوان کرد: مصرف زولبیا و بامیه در وعده افطار توصیه نمیشود و بهتر است افراد خرما و کشمش را جایگزین این خوراکیها کنند.
احمدی در ادامه بر فاصله انداختن میان وعده افطار و شام تاکید کرد و افزود: بهتر است صرف وعده شام به فاصله زمانی یک تا دو ساعت بعد از افطار موکول شود و در این فاصله افراد میتوانند مصرف آب را داشته باشند و در وعده شام نیز باید از غذاهای سبک استفاده شود تا روزه داران خواب راحتی داشته باشند.احمدی در ادامه با اشاره به استمرار شیوع کرونا در ماه مبارک امسال گفت: در این شرایط داشتن تغذیه صحیح جهت تقویت سیستم ایمنی بدن اهمیت دوچندان مییابد و افراد باید به این مسئله مهم توجه داشته باشند.
وی افزود: باتوجه به نقش تغذیه در تقویت سیستم ایمنی باید حفظ تنوع و تعادل در رژیم غذایی را در ماه مبارک رمضان در اولویت قرار دهیم و بامصرف کافی میوه و سبزی و تامین ویتامینها و املاح و آنتی اکسیدانها از این طریق و نیز مصرف پروتئین کافی از طریق مصرف گروه گوشت و لبنیات کم چرب و حبوبات و نوشیدن هشت لیوان آب در فاصله افطار تا سحر سیستم ایمنی را تقویت کنیم.احمدی گفت: مصرف میوه و سبزیجات علاوه بر دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب میتواند ویتامینهایی مثل ویتامین A و C و نیز املاحی مثل منیزیم و ... که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند را برای بدن تامین کند.این کارشناس تغذیه گفت: در روزهای روزه داری در شرایط کرونایی باید مصرف غذاهای شیرین و پرادویه و چرب، زولبیا و بامیه و قند و شکر به دلیل تحلیل سیستم ایمنی بدن و استفاده از ترشیجات و شوریجات و انواع سسهای تند و پرادویه که سبب خشکی دستگاه تنفس و تحریک آن میشود، محدود شود.