گروه علمي وفناوري: درحالیکه در سال 2013 میلادی سفر دنبالهدار آیسان (ISON) بداخل منظومه شمسی و نابود شدن در جو خورشید توجه اغلب اخترشناسان و منجمان را به خود جلب کرده بود، سال جدید میلادی با پدیده نجومی مشابهی همراه نیست.
در تقویم رویدادهای نجومی سال 2014 میلادی شاهد این پدیدهها خواهیم بود:
2 و 3 ژانویه (12 و 13 دی)- بارش شهابی ربعی
بارش شهابی ربعی یا کوادرانت (Quadrantids Meteor Shower) یک بارش شهابی متوسط با نرخ ساعتی سرسویی حدود 40 در اوج بارش است. این بارش از گرد و غبار باقیمانده از دنبالهدار 2003EH1 که در سال 2003 کشف شد، منشأ میگیرد.
20 مارس (29 اسفند)- اعتدال بهاری
اعتدال بهاری (vernal equinox) نخستین روز از فصل بهار در نیمکره شمالی و اعتدال پاییزی (autumnal equinox) نخستین روز از پاییز در نیمکره جنوبی زمین است. این روز همچنین اعتدال مارس (March Equinox) است که خورشید در آن به طور مستقیم در خط استوا تابیده و طول روز و شب در تمام جهان تقریبا با هم برابر میشود.
15 آوریل (26 فروردین)- ماهگرفتگی کامل
ماهگرفتگی کامل در اغلب مناطق آمریکای شمالی و جنوبی و استرالیا قابل مشاهده است.
22 و 23 آوریل ( 2 و 3 اردیبهشت)- بارش شهابی شلیاقی
بارش شهابی شلیاقی (Lyrids Meteor Shower) یک بارش شهابی متوسط با نرخ ساعتی سرسویی حدود 20 در اوج بارش است. این بارش از گرد و غبار باقیمانده از دنبالهدار C/1861G1 که در سال 1861 کشف شد، منشأ میگیرد.
29 آوریل (9 اردیبهشت)- خورشید گرفتگی حلقوی
کسوف حلقوی (Annular Solar Eclipse) موسوم به «حلقه آتش خورشید» زمانی روی میدهد که فاصله ماه از زمین بسیار زیاد بوده و ماه نمیتواند تمام قرص خورشید را بپوشاند؛ در این زمان تنها حلقه پرنوری از خورشید دیده میشود و درون حلقه - روی تاریک ماه - کاملاً تاریک دیده میشود. ساکنان آفریقای جنوبی، قطب جنوب و سواحل شرقی استرالیا شاهد گرفت حلقوی خورشید خواهند بود.
5 و 6 می (15 و 16 اردیبهشت)- بارش شهابی اتا دلوی
بارش شهابی اتای دلوی (Eta Aquarids Meteor Shower) یک بارش شهابی بالاتر از حد متوسط با نرخ ساعتی سرسویی حدود 60 در اوج بارش است. این بارش از گرد و غبار باقیمانده از دنبالهدار هالی (Halley) منشأ میگیرد.
21 ژوئن (31 خرداد)- انقلاب تابستانی
انقلاب تابستانی (summer solstice) نخستین روز از فصل تابستان در نیمکره شمالی و انقلاب زمستانی (winter solstice) نخستین روز از فصل زمستان در نیمکره جنوبی زمین است. این روز همچنین انقلاب ژوئن (June Solstice) است که قطب شمال زمین به سمت خورشید شیب پیدا کرده و خورشید به شمالیترین نقطه در آسمان میرسد.
28 و 29 ژوئیه ( 6 و 7 مرداد)- بارش شهابی دلتا- دلوی جنوبی
بارش شهابی دلتا- دلوی جنوبی (Delta Aquarids Meteor Shower) یک بارش شهابی متوسط با نرخ ساعتی سرسویی حدود 20 در اوج بارش است. این بارش از بقایای گروه دنبالهدار Marsden and Kracht منشأ میگیرد.
10 آگوست (19 مرداد)- بزرگترین ابر ماه سال
در این تاریخ ماه در نزدیکترین فاصله تا زمین یعنی فاصله 356 هزار کیلومتری قرار میگیرد و ساکنان زمین شاهد بزرگترین ابر ماه (Supermoon) سال در آسمان خواهند بود.
12 و 13 آگوست (21 و 22 مرداد)- بارش شهابی برساوشی
بارش شهابی برساوشی (Perseid Meteor Shower) یکی از بهترین بارشها برای رصد با نرخ ساعتی سرسویی حدود 60 در اوج بارش است. این بارش از بقایای دنبالهدار سویفت-تاتل (Swift-Tuttle) که در سال 1862 کشف شد، منشأ میگیرد.
23 سپتامبر – ( اول مهر) اعتدال پاییزی
اعتدال پاییزی (autumnal equinox) نخستین روز از پاییز در نیمکره شمالی و اعتدال بهاری (vernal equinox) نخستین روز از فصل بهار در جنوبی زمین است. این روز همچنین اعتدال سپتامبر (September Equinox) است که خورشید در آن به طور مستقیم در خط استوا تابیده و طول روز و شب در تمام جهان تقریبا با هم برابر میشود.
8 اکتبر (16 مهر)- ماهگرفتگی کامل
ماهگرفتگی کامل در آمریکای شمالی و جنوبی، شرق آسیا و استرالیا قابل مشاهده خواهد بود.
8 و 9 اکتبر (16 و 17 مهر)- بارش شهابی اژدها
بارش شهابی اژدها (Draconids Meteor Shower) یک بارش خفیف با نرخ ساعتی سرسویی حدود 10 در اوج بارش است. این بارش از بقایای گرد و غبار دنبالهدار 21P Giacobini-Zinner که در سال 1900 کشف شد، منشأ میگیرد.
22 و 23 اکتبر (30 مهر و اول آبان)- بارش شهابی جباری
بارش شهابی جباری (Orionids Meteor Shower) یک بارش متوسط با نرخ ساعتی سرسویی حدود 20 در اوج بارش است. این بارش از بقایای دنبالهدار هالی منشأ میگیرد.
23 اکتبر (اول آبان)- خورشید گرفتگی جزئی
در کسوف جزئی (Partial Solar Eclipse) روی تاریک ماه تنها قسمتی از قرص خورشید را میپوشاند که به این حالت گرفت جزئی گفته میشود. ساکنان آمریکای شمالی و مرکزی شاهد گرفت جزئی خورشید خواهند بود.
5 و 6 نوامبر (14 و 15 آبان)- بارش شهابی ثوری
بارش شهابی ثوری (Taurids Meteor Shower) یک بارش طولانی مدت خفیف با نرخ ساعتی سرسویی حدود 5 تا 10 در اوج بارش است. این بارش از بقایای دو جریان جداگانه شامل گرد و غبار سیارک 2004 TG10 و بقایای دنبالهدار 2P Encke منشأ میگیرد.
17 و 18 نوامبر (26 و 27 آبان)- بارش شهابی اسدی
بارش شهابی اسدی (Leonids Meteor Shower) یک بارش متوسط با نرخ ساعتی سرسویی 15 در اوج بارش است و هر 33 سال یکبار به اوج بارش میرسد. این بارش از بقایای گرد و غبار دنبالهدار تمپل-تاتل (Tempel-Tuttle) منشأ میگیرد.
13 و 14 دسامبر (22 و 23 آذر)- بارش شهابی جوزایی
بارش شهابی جوزایی (Geminid Meteor Shower) یکی از بینظیرترین بارشهای چند رنگ با نرخ ساعتی سرسویی 120 در اوج بارش است. این بارش از بقایای سیارک 3200 Phaethon منشأ میگیرد.
21 دسامبر (30 آذر)- انقلاب زمستانی
انقلاب زمستانی (winter solstice) نخستین روز از فصل زمستان در نیمکره شمالی و انقلاب تابستانی (summer solstice) نخستین روز از فصل تابستان در نیمکره جنوبی زمین است. این روز همچنین انقلاب ژوئن (December Solstice) است که در آن قطب جنوب زمین به سمت خورشید شیب پیدا کرده و خورشید به جنوبی ترین نقطه در آسمان میرسد.
22 و 23 دسامبر ( 1 و 2 دی)- بارش شهابی دبی
بارش شهابی دبی (Ursids Meteor Shower) یک بارش خفیف با نرخ ساعتی سرسویی حدود 5 تا 10 در اوج بارش است. این بارش از بقایای دنبالهدار تاتل (Tuttle) که در سال 1790 کشف شد، منشأ میگیرد.