گروه سیاسی: روزنامه شرق نوشت:در میان سیاسیون ایرانی یک رویه معمول، اما مهم وجود دارد و آن اینکه نامزدهای انتخاباتی وعده حل سریع تمام مشکلات را میدهند؛ اما به محض نشستن بر صندلی ریاست، تمام کمکاریهای خود را برآمده از دولت قبل میدانند و مدعی میشوند دستشان برای ایجاد تحول بسته بوده. ازاینرو روزنامه «شرق» در اولین نشست خبری سیدابراهیم رئیسی از او پرسید «آیا میداند کشور را در چه شرایطی تحویل خواهد گرفت. شرایط اقتصادی چگونه است و میتواند گزارش عملکرد صدروزه به مردم بدهد؟». پاسخ هم مشخص بود. رئیسی بر آنچه تحویل گرفته آگاه بود و حتی وعده گزارش عملکرد هفتهای و ماهانه هم داد.
حال در چند هفته مانده به مراسم تحلیف ریاستجمهوری و با پایان کارزار رقابت انتخابات و انتخاب سیدابراهیم رئیسی بهعنوان سیزدهمین رئیسجمهور ایران، اصولگرایان بهخصوص نمایندگان مجلس که در ماههای گذشته رئیسی را تنها چاره نجات کشور از مشکلات اقتصادی معرفی میکردند، در تلاش هستند ناتوانی احتمالی در حل معضلات را به دولت روحانی مرتبط کنند.لحن اصولگرایان از ما میتوانیم به نمیتوانیم، چون روحانی مقصر است، تغییر یافته و توجیههای مختلفی برای عدم موفقیت سریع رئیسی در اداره کشور بیان میکنند. از حل یکشبه مشکلات به دو سال زمان برای آواربرداری اقتصادی لازم است، رسیدهاند و میگویند روحانی زیرساختهای کشور را با سوءمدیریت خود از بین برده است.
دیروز مجتبی ذوالنوری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفته: دولت روحانی در این چند سال کشور را با انتشار اوراق قرضه اداره و عملا بودجه چند سال آینده کشور را هم پیشخور کرده است. او با اشاره به اظهارات برخی از کارشناسان مبنی بر اینکه روحانی زمین سوخته را تحویل دولت بعدی میدهد، اظهار کرد: تعبیر «زمین سوخته» برای زمانی است که آنچه روی زمین بوده، کاملا نابود شده است و فقط یک مخروبه به آیندگان تحویل داده میشود. بنده معتقدم روحانی اصلا زمینی را باقی نگذاشته است که بخواهد به دولت بعدی تحویل دهد.
این نماینده تندرو مجلس با بیان اینکه رئیسجمهور تمام زیرساختها را در این هشت سال با سوءمدیریت خود از بین برده است، گفت: برای مثال درحالحاضر ما با کمبود نهادههای دامی مواجه هستیم و به دلیل کمبود این نهادهها، دامهای مولد در آستانه نابودشدن هستند. یکی دیگر از مشکلات دامداران این است که در صورت وجود نهادههای دامی، قیمت آن به حدی بالاست که نگهداری دام برای دامداران مقرون به صرفه نیست.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این مشکلات فقط برای این چند ماه اخیر نیست و دولت روحانی مدتهاست که زمین سوخته را ایجاد و مشکلات انبوهی را برای کشور با ناکارآمدی خود به وجود آورده است. همه همت دولت آینده باید برای جبران مشکلاتی که دولت تدبیر و امید به وجود آورده، به کار گرفته شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت روحانی در این چند سال کشور را با انتشار صدها هزار میلیارد تومان اوراق پیشفروش و اوراق قرضه اداره کرد. این مسئله به این معناست که آنها بودجه چند سال آینده کشور را هم پیشخور کردند و دولت آینده از لحاظ بودجهای هم با مشکلات جدی روبهرو خواهد شد.
ذوالنوری ضمن انتقاد از ادعای اخیر رئیسجمهور مبنی بر اینکه ما کشور را با رشد اقتصادی مثبت به دولت آینده تحویل میدهیم، گفت: مردم بعد از هشت سال رئیسجمهور را بهخوبی شناخته و میدانند که باید به چه نحوی صحبتهای روحانی را مورد ارزیابی قرار دهند. زمانی که روحانی درباره موضوعی به صورت مثبت صحبت کند، مردم میدانند که واقعیت و اصل ماجرا برخلاف مباحثی است که او مطرح میکند و حرفها و آمارهای او را نمیپذیرند.
چندی پیش هم رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در سخنانی مشابه مواضع ذوالنوری گفته بود: ۳۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم و دولت آینده تا دو سال باید از خرابیهای اقتصاد کشور آواربرداری کند.
پورابراهیمی با بیان اینکه گرهزدن تمام مشکلات اقتصادی کشور به برجام خیانتی بزرگ است، تصریح کرد: دیپلماسی دولت در مذاکرات، دیپلماسی التماسی و وادادگی بود و نتیجهاش این شد. او با اشاره به اینکه ذرهای از منافع ملی در مجلس شورای اسلامی کوتاه نخواهیم آمد، گفت: امیدواریم با استقرار دولت انقلابی آیتالله رئیسی آثار معیشتی را در زندگی مردم ببینیم و اعتقاد دارم با خرابیهای ایجادشده تا دو سال فقط باید از اقتصاد کشور آواربرداری شود.
دراینبین کیهان، از حامیان رئیسی نیز که آمدن اورا نویدبخش رفع مشکلات کشور میدانست، با تغییر لحن به توجیه عدم تحقق شعارهای انتخاباتی اصولگرایان در آینده نزدیک پرداخته و وضعیت نامساعد فعلی کشور را دلیل ناتوانی در حل مشکلات معرفی کرده و در مطلبی نوشته بود: «قطعا آقای رئیسی این روزها مشغول چیدن کابینه و دریافت پیشنهادها یا حتی شاید فشارها از سوی طیفهای مختلف است. انتخاب مدیران لایق در کنار شناسایی و حذف مدیران نالایقی که این روزها با عجله، حسابشده و با اهداف مشکوک، انتخاب و وارد مراکز دولتی میشوند! شاید باید جزء اولویتهای نخستین ایشان باشد.
انتخاب تکتک اعضای کابینه و مدیران مهم است و هرگونه اشتباه میتواند ضربهای به آن اعتماد باشد و سرانجام اینکه، اعداد و ارقام رسمی که در همین دولت فعلی منتشر شده، نشان میدهند آقای رئیسی وضعیت اقتصادی خوبی را از دولت فعلی تحویل نخواهد گرفت.
با استناد به همین آمار و ارقام میتوان حدس زد که شاید دو سال شاید هم بیشتر، فقط باید آواربرداری کرد! مخاطب این نکته هم عاملان وضع موجودند که از لحظه اعلام رسمی نتایج انتخابات و درحالیکه هنوز خود در رأس کارند، منتقد وضع موجود شده، خطاب به دولتی که هنوز تشکیل نشده، میگویند وعدهها چه شد؟».
با نزدیکشدن به زمان آغاز به کار دولت سیزدهم و انتظار مردم برای تحقق وعدههای بسیار اصولگرایان که خواستار یکدستسازی قدرت در کشور بودند، این روزها خبری از برنامه و طرحی در جهت تحقق آن وعدهها نیست و همگی از خزانه خالی و کسری بودجه چند صد هزار میلیاردی میگویند گویی در زمان انتخابات در کشور دیگری مسئول و نماینده بوده و در جریان حال و روز کشور تحریمزده و وامانده در مشکلات کرونا نبودهاند و امروز چشمشان به ایران افتاده است.
این در حالی است که اصولگرایان بارها گفته بودند یکدستسازی در قدرت بهانهای برای کمکاری باقی نخواهد گذاشت و همه باید پای کار بیایند و مشکلات اقتصادی سریعا حل شود، حال چه شده که از هماکنون توجیهها برای عدم موفقیت آغاز شده، خود جای سؤال دارد.