گروه جامعه: یک متخصص مغز و اعصاب گفت: گاهی به دلیل استرس بدن ما دچار حالاتی میشود که افراد به نادرست آنها را به بیماری جدی مغز و اعصاب ربط میدهند. سیدحسین آقامیری متخصص مغز و اعصاب و فلوشیپ سکتههای مغزی در برنامه «طبیب» با اشاره به باورهای نادرست در حوزه بیماریهای مغز و اعصاب، اظهار کرد: افراد بسیاری هستند که ممکن است با مشاهده چند علامت و نشانه سریع به یکی از بیماریهای حوزه مغز و اعصاب شک کرده و با استرس و نگرانی مواجه شوند.
او ادامه داد: گاهی ممکن است به صورت گذرا گزگز دست و پا را احساس کنیم و یا به دلیل خستگی و بیخوابی تاری دید احساس کنیم و یا در سر احساس سبکی کنیم و از آنجا که این نشانه شباهتهایی به حملات ام اس دارند، بیمار قبل از اینکه به متخصص مراجعه کند ابتدا تشخیص بیماری را برای خودش میگذارد، لذا دچار اضطراب شده و علائمش تشدید میشود و با اضطراب مراجعه میکند.
این پزشک متخصص با اشاره به اینکه در این مواقع اولین و جدیترین بیماری ام اس است، بیان کرد: لذا لازم است در اینجا به شایعترین علامتهای این بیماری اشاره کنیم، شایعترین علائم ام اس دوبینی، احساس عدم تعادل و مشکل در راه رفتن و احساس گزگز دست و پا حداقل در ۲۴ ساعت به صورت مداوم است، اگر این علائم در حد چند دقیقه بود دچار اضطراب نشوند، به پزشک مراجعه کنند و اگر پزشک تشخیص اضطراب داد دیگر اصرار بر بیماری و ادامه درمان نداشته باشند.
آقامیری همچنین یادآوری کرد: گاهی هم افراد مراجعه میکنند و به دلیل به خاطر نیاوردن موضوعاتی تشخیص آلزایمر را دادند، باید تأکید کنم، اضطراب شدید موجب کاهش تمرکز میشود، وقتی تمرکز کم میشود در بین اطلاعات موجود در مغزمان اطلاعات کم اهمیت را ناخودآگاه کنار میگذاریم، اینها به هیچ وجه نشانههای آلزایمر نیست، آلزایمر یکی از انواع زوال عقل است، لذا اولا در سنین بالا اتفاق میافتد، ثانیا شخص علاوه بر اختلال در حافظه به تدریج کارکردهای دیگر بدن را هم از دست میدهد و در مهارتهای روزانه هم دچار مشکل میشود.
او با اشاره به اینکه اگر در سنین بالا مشکل در حافظه و توانایی در مهارتها به صورت مداوم ایجاد شود نشانههای آلزایمر و زوال عقل است، عنوان کرد: البته گاهی هم عزیزان ما در سنین بالا دچار افسردگی میشوند، افسردگی و انزا در سن بالا هم موجب اختلال حافظه میشود و خیلی مهم است اگر اطرافیان ما در سنین بالا دچار کم حافظهگی شدند سریع برچسب آلزایمر به آنها نزنیم و برای مصاحبه و معاینه نزد متخصص برویم، چون با داروی ضدافسردگی مشکل آنها حل خواهد شد.
فلوشیپ آنژیوپلاسی و سکتههای مغزی در ادامه توضیح دادا: لذا آلزیمر عموما در سنین بالای ۶۵ سال اتفاق میافتد، حافظه نزدیک افراد دچار مشکل میشود، به صورت تدریجی علائم دیگری به آن اضافه شده و فرد در مهارتها و کارکردها و تواناییهای روزانه هم دچار مشکل میشود، پس افراد هر موضوعی را به آلزایمر ربط دهند، چراکه بسیاری از کمحافظهگیها به دلیل عدم تمرکز رخ میدهد که خودش نتیجه استرس و مشغله شدید کاری است.
آقامیری همچنین به افرادی اشاره کرد که به دلیل افت فشار خون به زمین خورده و برای مدت کوتاهی از حال میروند و گفت: این افراد ممکن است با گذراندن چنین تجربهای به نتیجه صرع برسند، گاهی اوقات خستگی، ترس شدید، دیدن یک منظرهای مثل خون به ویژه در نوجوانان گاها باعث افت فشار شود و بدن دچار افت هوشیاری شده و از چند ثانیه تا یک دقیقه طول بکشد، اما بیمار بلافاصله به هوش بیاید، که این به هیچ عنوان نشانه صرع و تشنج نیست.
او در ادامه در خصوص نشانههای صرع و تشنج تصریح کرد: در تشنج علاوه بر کاهش هوشیاری ما علامتهای ریتمیک در دست و پا هم داریم، بیمار زبان خودش را گاز میگیرد، چشم به سمت بالا میرود، صورت کبود میشود، بیاختیاری ادرار اتفاق میافتد و بعد از به هوش آمدن ممکن است بیمار تا چند دقیقه تا چند ساعت گیج باشد و هیچ چیز را به خاطر نیاورد، لذا هر بیهوشی و اخلال در هوشیاری و زمینخوردنی به معنی صرع و تشنج نیست.
این متخصص مغز و اعصاب در پایان یادآوری کرد: توصیه این است که افراد با بروز این علائم، بدون هیچ اضطرابی به صحبتهای پزشک توجه کنند اگر پزشک تشخیص اضطراب و استرس داد خودشان را بیجهت در سیر آزمایشات مختلف قرار ندهند و هیچ داروی آرامبخشی را نیز خودسرانه استفاده نکنند.