گروه سیاسی: دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش به مجمع عمومی، نقض حقوق بشر در ایران را بسیار نگران کننده خوانده است. سازمان ملل متحد گزارش سالانه وضعیت حقوق بشر در ایران را در ۱۹ صفحه منتشر کرده است.
انتقاد از عدم تلاش جمهوری اسلامی ایران برای رعایت حقوق بینالملل محور اصلی گزارشی است که در ارتباط با وضعیت حقوق بشر ایران در سال گذشته تهیه شده است. سازمان ملل متحد روز چهارم اوت، گزارشی ۱۹ صفحهای از نقض شدید حقوق بشر در ایران تهیه کرده بود. این گزارش بازه زمانی ۱۱ ژوئن سال ۲۰۲۰ تا ۱۰ ژوئن سال ۲۰۲۱ را شامل میشود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست مجمع عمومی سازمان ملل فشردهای از این گزارش را به شرکت کنندگان ارائه کرده و از بابت نقض خشن حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرده است.
در این گزارش از جمله به سرکوب معترضان آبان ۹۸ اشاره شده و نسبت به دستگیری و بازداشت فعالان محیط زیست و همچنین وکلا در ایران اطلاعرسانی شده است. در این گزارش از صدور حکم اعدام برای معترضان ۹۸ سخن رفته است. در بخشی از این گزارش به موارد اعدام در بازه زمانی یاد شده اشاره شده و چنین آمده است: «اوضاع کلی حقوق بشر در ایران مایه نگرانی جدی است. هیچ تلاش قابل ملاحظهای از سوی جمهوری اسلامی برای تطابق بهتر با قانون بینالمللی حقوق بشر مشاهده نمیشود.»
در ابتدای گزارش سازمان ملل متحد آمده است که بحران اقتصادی نیز در نقض بیشتر حقوق مردم موثر واقع شده است. در این ارتباط به تحریمها و همچنین به تاثیرات برخاسته از همهگیری کرونا اشاره رفته است.
در بخشی از این گزارش شمار اعدامها در سال جاری میلادی (از اول ژانویه تا ۱۸ ژوئن ۲۰۲۱) دستکم ۱۰۸ مورد اعلام شده است که گفته میشود ۳۵ اعدام در ارتباط با پروندههای مواد مخدر بوده است. در این گزارش آمده است که شمار کسانی که در ارتباط با اتهام قاچاق مواد مخدر اعدام شدهاند، در قیاس با بازه زمانی مشابه سال قبل از آن، حدود ۱۰ مورد بیشتر بوده است. در گزارش مربوط به نقض حقوق بشر در ایران آمده است که در سال ۲۰۲۰ دستکم ۲۶۷ نفر اعدام شدهاند که نه نفر از آنها زن بودهاند. از سوی دیگر، به اعدام شهروندان بلوچ در ایران اشاره شده است. در این گزارش آمده است که تنها در سال جاری میلادی و تا روز ۱۸ ژوئن، ۲۶ شهروند بلوچ اعدام شدهاند.
گزارش حقوق بشر سازمان ملل همچنین به اعدام شهروندان کرد و عرب در ایران اشاره کرده است. بخش زیادی از این گزارش در برگیرنده نام کسانی است که توسط مقامات قوه قضاییه به زندان افتادهاند.سازمان ملل متحد نسبت به اعمال شکنجه در زندانهای ایران، حبس در سلول انفرادی و همچنین اخذ اعترافهای اجباری نیز ابراز نگرانی کرده است.