گروه بینالملل: کریم خان، دادستان جدید دیوان کیفری بین المللی میگوید با توجه به تغییر شرایط، تحقیقات این مرجع عالی قضایی بینالمللی درباره ارتکاب جنایات جنگی در افغانستان از این پس بر طالبان و داعش متمرکز خواهد بود.
آغاز تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی درباره اتهام جنایت جنگی ارتکابی سربازان ایالات متحده در افغانستان، باعث تیره شدن روابط این نهاد با واشنگتن در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ شد. دولت جمهوریخواه ایالات متحده با دستور ترامپ فاتو بنسودا، دادستان پیشین و کریم خان، قاضی تحقیق اصلی پرونده افغانستان را تحریم کرد. خان، دادستان بریتانیایی دیوان با اشاره به تغییر شرایط افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان گفت: «دیگر نمیتوان منتظر تحقیقات کارا و مورد تائید محلی نشست.» وی از قضات تحقیق دیوان خواست تا بررسیهای خود را بر طالبان و داعش خراسان متمرکز کنند و دیگر به جرایم ادعایی سربازان آمریکایی اولویت ندهند. دادستان جدید دیوان کیفری بین المللی روز دوشنبه در نخستین نشست خبری خود در لاهه هلند گفت: «در پایان بررسیهای دقیق به این نتیجه رسیدم که با توجه به شرایط کنونی انتظار از مقامهای حاکم برای انجام تحقیقات واقعی، چشم انداز روشنی ندارد.» تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی درباره موارد ادعایی ارتکاب جنایات جنگی در افغانستان سال گذشته در پی درخواست حکومت اشرف غنی متوقف شده بود. دولت پیشین افغانستان وعده تحقیقات مقدماتی مؤثر را به دادستانی دیوان داده و این نهاد هم این درخواست را پذیرفته بود. خان میگوید با توجه به کمبود بودجه دیوان کیفری بین المللی و همچنین شدت خسارات و تلفات حملات طالبان و داعش از نمایندگی این نهاد در افغانستان خواسته تا به بهای کنار رفتن جرایم ادعایی دیگر به اتهامات حاکمان کنونی و جنگجویان «ولایت خراسان» دولت اسلامی رسیدگی کند.
سخنرانی نماینده افغانستان در مجمع سازمان ملل لغو شد
سخنرانی غلاممحمد اسحاقزی، نماینده افغانستان که قرار بود امروز در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل انجام شود، لغو شد.
اسحاقزی نماینده دولت اشرف غنی در سازمان ملل، قرار بود در این سخنرانی علیه دولت طالبان حرف بزند اما به گفته یک سخنگوی سازمان ملل نام او از فهرست سخنرانان حذف شده است. مونیکا گریلی، سخنگوی رئیس مجمع عمومی سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه گفته است افغانستان اشتراک و سهمگیری خود در مجمع عمومی را لغو کرده است. او گفته است که دفتر نمایندگی سازمان ملل دلیل این لغو را توضیح نداده است. اما سازمان ملل هنوز هم آقای اسحاقزی را به عنوان نماینده افغانستان به رسمیت میشناسد و برای تایید شدن درخواست طالبان دستکم ۹ کشور از جمله آمریکا، روسیه و چین آن را باید تایید کنند.
اسحاقزی در نشستهای قبلی سازمان ملل از جمله نشست فوری شورای امنیت این سازمان به نمایندگی از افغانستان صحبت کرده بود و به شدت از گروه طالبان انتقاد کرده بود. او حدود ده روز قبل از تصرف کابل از سوی طالبان در این نشست اضطراری گفته بود که جنگ طالبان نشان میدهد که آنها برای قدرت میجنگند تا پناهگاهی برای تروریستان مهیا کنند. او همچنین پاکستان را متهم به تجهیز طالبان و حمایت از آنها کرد و گفت طالبان به تنهایی عمل نمیکنند و این گروه همچنین با تروریسم منطقهای بینالمللی ارتباط ناگسستنی دارند.
در عین حال امروز اعلامیهای منسوب به غنی در صفحه رسمی فیسبوک او منتشر شد که در آن از نماینده دولت پیشین در سازمان ملل انتقاد شده بود و از جامعه جهانی خواسته شده بود که با طالبان تعامل کنند. این پست فیسبوکی از صفحه رسمی غنی ساعتی پس از انتشار حذف شد و در توییتی در صفحه غنی گفته شد که صفحه فیسبوک او هک و از دسترس او خارج شده است.