گروه جامعه: ابراز علاقه و عشق در میان نسل جوان و در جامعه وارد وادیها عجیب و جدیدی شده است.خون دیگران را در شیشه کردن سبک جدیدی از ابراز علاقه است. به این صورت که اخیرا مد شده است برخی از دخترها و پسران برای اثبات عشق خود به دیگری و به نشانه عشق و علاقه به یکدیگر خون خود را در شیشه کرده و در قالب گردنبند به گردن میاندازند. نسل جوانی که عشق هایشان به غیر واقعی بودن معروف است این روزها خون یکدیگر را در شیشه میکنند. این نوع ابراز علاقه توسط متخصصان و کارشناسان متعددی باید مورد بررسی قرار بگیرد.شاید در نوع تربیت این افراد قصورات مختلفی رخ داده و روش ابراز علاقه جایگاهی در برنامههای تربیتی آنها نداشته است. بیم آن وجود دارد که ابراز علاقه به این روش پایان ماجرا نباشد و این نسل برای ابراز علاقه خود به کارهای عجیب و شاید خطرناک دیگری نیز دست بزنند.
دید مازوخیسمی در مسیر عشق
فاطمه رسولی روانشناس کودک و نوجوان در این باره به ما گفت:«به طور کلی عشق و مشکلات ناشی از آن در دوران نوجوانی مسئلهای است که گریز از آن اجتناب ناپذیر است. فرد در این دوران چون در کنترل احساسات خود بیتجربه است و هنوز نمیداند احساسات خود را باید چگونه مدیریت کند گاهی دچار مشکلاتی در این زمینه میشود و ممکن است به صورت غلط احساسات خودش را بروز دهد. متاسفانه دیدی که نوجوانان در رابطه با عشق و دوست داشتن دارند بسیار اشتباه است.این اشتباه یک اشتباه رایجی است که به واسطه حضور در فضای مجازی و دیدن سریالهای نامناسب شکل گرفته است.
فضای مجازی و برخی از سریالها عشق را به صورتی برای نوجوانان به نمایش میگذارند که فرد حس میکند اگر عاشق شد در این مسیر باید دوران بسیار سختی را طی بکند و اینکه عشق حتما با خود سختیها و مشقتهای بسیاری را به همراه دارد.به دلیل این تصویری که از طریق رسانه و فضای مجازی به نمایش گذاشته شده است، نوجوانان فکر میکنند که در راه دوست داشتن باید رنج و مشقت فراوانی را تحمل بکنند. یک نوع دید مازوخیسمی یا خود آزاردهی در نوجوانان به وجود آمده که به واسطه آن ممکن است دست به رفتارهایی بزنند که آن را در معنای عشق جست و جو میکنند. »
نوجوانان معنای عشق را برابر با عذاب کشیدن خود میدانند
وی ادامه داد:« در این رابطه برای مثال نوجوانان به رفتارهایی مانند خودزنی،جراحت و خون در شیشه کردن روی میآورند. به دلیل اینکه این نوجوانان معنای عشق را برابر با عذاب کشیدن خود میدانند. نکتهای که وجود دارد این است که علت اصلی این حالتهای مازوخیسمی یا خودآزار دهی میتواند خشم نهفته باشد؛ خشم به خود و اینکه فرد نمیتواند خشم درونی خود را به راحتی برون ریزی کند و یا اینکه در شناسایی احساسات خود بیتجربه باشد و نتواند بین احساسات زودگذر و دائم خود تمییز قائل شود.
یک مسئله دیگری که در تاثیر زیادی بر نوجوانان میگذارد این است که جدیدا به کار بردن کلماتی مانند عزیزم، عشقم و... بسیار زیاد و در فرهنگ ما عشق کلامی به نحوی عادیسازی شده است.شاید افراد به هرکسی ابراز علاقه کلامی میکنند و این مسئله باعث شده است که شاید برای ابراز عشق زودگذر نوجوانی استفاده از کلمات برایشان کافی نباشد و فکر کنند که باید حتما برای طرف مقابل خود کار خاصی را انجام دهند. یک حالت چشم و هم چشمی وجود دارد و آمار این نوع ابراز علاقه توسط نوجوانان روز به روز در حال افزایش است.»
خودزنی میتواند به خودکشی منجر شود
رسولی ادامه داد:« درواقع این نوع ابراز علاقهها مانند خودزنی در بسیاری از مواقع میتواند به خودکشی منجر شود و آسیب شدیدی را به وجود آورد. بنابراین حتما والدین باید به علائم و علامتهای خودزنی حواسشان باشد و باید قصد فرزند خود را از این نوع رفتارها بفهمند.برای مثال یکی از دلایل اصلی دست زدن به این نوع رفتارها نابسامانی روابط عاطفی در خانواده است.اینکه رابطه پدر و مادر دچار مشکل باشد یا محیط زندگی خانه پر تنش باشد.به طور کلی باید به فرزندان خود ابراز علاقه به شیوه درست را یاد بدهیم که چگونه احساسات خود را به درستی بیان کنند. باید به آنها کمک کنیم احساسات خود را بپذیرند و از اول همه سعی کنند که از احساسات خود لذت ببرند.
در ادامه معنای واقعی عشق را به آنها یاد بدهیم.والدین سعی کنند که در بیان احساسات خود دقت کنند، هر کلمه احساسی را برای هر فردی به کار نبرند، به نوجوانان یاد بدهید که این کلمات بار عاطفی زیادی دارند و برای افراد با ارزش باید مورد استفاده قرار بگیرند. حتما سعی کنیم در رابطه با احساسات پیچیده با نوجوانان صحبت کنیم و مسائل را برای آنها توضیح بدهیم. باید با نوجوانان صادق باشیم. تمام این مولفهها برای پیشگیری از دست زدن به این نوع رفتارها در نوجوانان موثر است. »
افراط در فرد گرایی
سعید معدنی جامعه شناس و استاد دانشگاه نیز در این باره به ما گفت:«عشق در جوامع شرقی یک پدیده جدید است. یعنی ابراز عشق به معشوق برای ازدواج در جامعه ایران پدیدهای نوظهور است. در قدیم در جوامع شرقی عشق برای ازدواج معنا نداشت؛ این خانوادهها و سنت بودند که برای افراد همسر انتخاب میکردند. در واقع این جمع بود که برای یک فرد تصمیم میگرفت. در قدیم خانواده صلاحیت همسران انتخاب شده را تشخیص میداد.در حقیقت این فرهنگ جمعی بود که برای افراد تصمیم میگرفت.
از زمانی که فرهنگ غربی آمده است همیشه بین والدین و فرزندان اختلاف و نوعی جنگ وجود دارد. در حقیقت والدین فرزندان خود را غیر طبیعی میدانستند. این موضوع الان به اینجا رسیده است که فرد گرایی به شکل افراطی حاکم شد است. اگر قبلا این جمع بود که برای ازدواج تصمیم میگرفت این روزه فرد خودش تصمیم میگیرد. نوجوانان این تصمیم گرفتن را با مقولههای شوآف کردن و خود را نشان دادن برای شهرت پیدا کردن مخلوط کرده اند.وسائل ارتباطی جدید جوانان را پررنگ و مشهور میسازند لذا برخی از جوانان برای دستیابی به شهرت به این کارها دست میزنند.»
تهاجم فرهنگی
علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و استاد دانشگاه در این باره به ما گفت:«در دوره نوجوانی به دلیل باز شدن سنسورهای جنسی و ترشح هورمونهای عشق طبیعتا گرایش به جنس مخالف آرام آرام در نوجوان شکل میگیرد.پایه عشق دوره نوجوانی به جای عشق عمدتا مسئله هورمون و تغییرات هورمونی است.اما چون در این دوره عمده رفتار نوجوان بر پایه هیجانات و احساسات است طبیعتا رفتارهای نامتعارف نسبت به جنس مخالف در این دوره زیاد دیده میشود.این مورد خون در شیشه کردن مورد جدیدی است ولی قبلا مواردی شبیه به این مورد وجود داشت.
معمولا احساسات و عشق دوران نوجوانی بیشتر از دو الی سه سال طول نمیکشد. ولی باید با کسانی که از پیچیدگیهای دوران نوجوانی سوء استفاده میکنند و آن را تبدیل به یک بیزینس میسازند برخورد شود. این گروه به این اندازه بسنده نخواهند کرد. از سوی دیگر به سادگی نمیتوان این مسئله را تقلیل داد و امکان اینکه یک مفهوم فرهنگی و تهاجم فرهنگی پشت این موضوع وجود داشته باشد کم نیست. به همین دلیل ابتدا باید نوجوانان را توجیه کنیم که چنین رفتارهایی نداشته باشند و در گام بعد دستگاههای ذی ربط باید نظارت بیشتری داشته باشند. این مسائل در آینده میتواند برای نوجوانان بسیار مسئله ساز باشد.»