گروه سیاسی: همزمان با اعلام برگزاری دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۰ متهم پرونده هواپیمای اوکراینی، شماری از خانوادههای قربانیان این پرواز، امروز یکشنبه ۳۰ آبان در مقابل دادگاه نظامی تهران تجمع کردند.
در تصاویری که از این تجمع در شبکههای اجتماعی منتشر شده، خانوادهها عکسهایی از قربانیان پرواز ۷۵۲ و پلاکاردهایی در اعتراض به نحوه برگزاری این دادگاه بههمراه داشتند. بنا بر اعلام انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲، فقط پدر و مادران قربانیان این پرواز اجازه حضور در دادگاه دارند و تلفنهای همراه نیز پیش از ورود از آنها گرفته شده است.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی از دادگاه امروز نوشته است که برخی از خانوادههای حاضر در جلسه دادگاه گفتهاند که «نظر کارشناسی به شکات و وکلای آنها ابلاغ نشده» و پرونده دارای نقص است و قاضی ضمن پذیرش این موضوع، گفته است «بخشی از پرونده را برای رفع نقص به دادسرا ارجاع داده است». بر اساس این گزارش، در این جلسه نماینده دادستان نظامی تهران گفته است که «۱۰۳ نفر از اولیای دم ضمن مراجعه به دادسرا یا مراجعه وکلایشان شکایت خود را تنظیم» کردهاند.
پرواز پیاس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد ۱۸ دی سال ۹۸ بهفاصله کوتاهی پس از پرواز از فرودگاه بینالمللی تهران با شلیک دو موشک سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند. مقامات کشور پس از چند روز پنهانکاری و اظهارات متناقض و خلاف واقع، سرانجام اذعان کرد که پدافند ضدهوایی به این هواپیمای مسافربری شلیک کرده، اما دلیل شلیک «خطای انسانی» است. اوکراین، کانادا و برخی ناظران میگویند این ادعا را قبول ندارند.
در تیرماه گذشته شکرالله بهرامی، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح، «از صدور کیفرخواست ۲۰۰ صفحهای برای ۱۰ متهم پرونده هواپیمای اوکراینی» خبر داده بود. رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح همچنین گفته بود که این «سانحه با حضور ۴۰ متخصص با انجام دو پرواز و رعایت همه مختصات پرواز سانحهدیده، شبیهسازی شد.» انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ روز هشتم شهریور امسال با انتشار بیانیهای با اشاره به صدور قرار منع تعقیب برای «مقصرین و عاملین اصلی» سرنگونی این پرواز، اعلام کرد که تنها «یک دادگاه بیطرف بینالمللی» صلاحیت رسیدگی به این «کشتار دستهجمعی» را دارد.
براساس ابلاغیه دادسرای نظامی تهران که ۶۰۰ روز پس از سرنگونی هواپیما در اختیار خانوادههای شاکی در ایران قرار گرفت، برای شورای عالی امنیت ملی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شبکه یکپارچه پدافند، سیستم پدافند غیرعامل، نیروی هوافضای سپاه و سازمان هواپیمایی کشوری «قرار منع تعقیب» صادر شده است. این در حالی است که به گفته خانوادههای قربانیان، دادسرای نظامی تهران صرفا برای ده نفر که همگی افرادی «بینامونشان» هستند، قرار جلب صادر کرده است.