گروه اقتصادی: در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ که ۲۱ آذر از طرف دولت تحویل مجلس شد، علاوه بر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، هدفگذاری رشد ۸ درصدی، توجه ویژه به آمایش سرزمینی، موارد دیگری نیز وجود دارد که از جمله آن میتوان به افزایش چشمگیر بودجه برخی نهادها و صدا و سیما، افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارکنان دولت و اخذ مالیات از برخی خودروها و خانهها اشاره کرد.افزایش چشمگیر بودجه سازمان صداوسیما، از موارد قابلتوجه لایحه بودجه ۱۴۰۱ است.
مخرب بودن کسریهای بودجه
یک اقتصاددان در مورد کسری بودجه در لایحه بودجه ۱۴۰۱ میگوید: بدون تردید کسری بودجه (اعم از عملیاتی یا عملیاتی و سرمایهای) در قالب لوایح پیشنهادی، قوانین مصوب و عملکردهای بودجههای سالیانه از مشخصهای مهم وضع مالی دولتها محسوب میشود.دکتر عباس علویراد با بیان اینکه در نگاه کلی یک کسری بودجه محصول ناکارآمدی دولتها در تنظیم دخل و خرج تلقی میشود، گفت: کسری بودجه عامل بسیاری از مشکلات اقتصادی کلان در نظامهای اقتصادی است. با این همه نگاه کلی مورد اشاره همواره صحیح نبوده و مخرب بودن کسریهای بودجه به عوامل متعدد دیگری گره خواهد خورد.
کسری بودجه محصول یکسری مشکلات ساختاری است
این استاد دانشگاه گفت: جنس کسری بودجه دولتها در ایران در نیم قرن اخیر محصول یکسری مشکلات ساختاری بوده و به یک خطای سیستماتیک در اقتصاد ایران تبدیل شده است. با این حال در مقام مقایسه و تغییرات اولین بودجه پیشتهادی دولت سیزدهم با تحولات مثبتی در این زمینه همراه است.علوی راد ادامه داد: مرور کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ فارغ از ارقام مطلق شاید بتواند تحول مثبت، اما ناکافی را نشان دهد.
۳۰۰ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی در بودجه ۱۴۰۱
این اقتصاددان با بیان اینکه ارقام مطلق لایحه بودجه ۱۴۰۱ نشان میدهد ۳۰۰ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی وجود دارد، گفت: با این حال کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۰ حدود ۳۵ درصد رشد منفی دارد.علوی راد به اقتصاد۲۴ گفت: اکنون یک گام به عقب تر میرویم. کسری تراز عملیاتی در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۲۱۵ درصد رشد داشته است. چنانچه ملاحظه میگردد کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ اگر چه در شرایط ایده آل نیست، اما نسبت به سالهای گذشته به ویژه سال ۱۴۰۰ با تحولات مثبت و قابل ملاحظهای مواجه است.