گروه بین الملل: گزارش ها حاکی از آن است که بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا و کشورهای اروپایی نگران قدرت گرفتن دوباره داعش در سوریه و کشورهای دیگر هستند.
خبرگزاری آناتولی در تحلیلی نوشت: وقایع اخیر الحسکه در شمال شرق سوریه بار دیگر نگاهها را به تهدیدات داعش جلب کرد، گروهکی که در سالهای گذشته بدون پوشش رسانهای کافی و یا اهتمام نیروهای بینالمللی مبارزه با تروریسم، با سرعت فزاینده به فعالیت خود ادامه داد. گروهک داعش در پی از دست دادن آخرین پایگاههای خود در منطقه باغوز واقع در حومه شرقی دیرالزور در مرزهای سوریه و عراق در مارس ۲۰۱۹ و با توجه به تغییرات بوجود آمده از جمله از دست دادن بسیاری از رهبران و مبارزان، محدود شدن تواناییهای مالی، از دست دادن تجهیزات سنگین و کاهش توانایی جذب عناصر جدید برای جبران خسارتهای انسانی، استراتژی های جنگی خود را تغییر داد.
در این گزارش آمده است: گروهک داعش اکنون تلاش میکند که بیایانهای شام واقع در غرب فرات در حومه دیرالزور را به عنوان مرکزی برای سازماندهی عناصر خود قرار دهد زیرا این مناطق به دلیل جنگ داخلی موجود در سوریه از کنترل امنیتی بالایی برخوردار نیستند.
بر اساس گزارشهای سازمان ملل در فوریه ۲۰۲۱ ، حدود ۱۰ هزار نفر از عناصر داعش در سوریه و عراق فعالیت دارند، علاوه بر این نیز تعدادی از عناصر داعشی در آفریقا، افغانستان، لیبی، سومالی و جنوب شرق آسیا پراکنده هستند.
به گفته سایتهای نزدیک به این گروهک تروریستی، داعش در سال ۲۰۲۱ در تمام مناطقی که در آنها فعالیت دارد ۲۷۴۸ عملیات مسلحانه، انتحاری و غیره انجام داده است که طی آن ها ۸۱۴۷ نفر کشته شدند. براساس این آمارها ۱۱۲۷ عملیات در عراق(۲۰۸۳ کشته)، ۳۷۰ عملیات در سوریه، ۴۱۵ عملیات در نیجریه، ۳۷۲ عملیات در افغانستان و عملیات دیگری در پاکستان، مصر، لیبی، سومالی، فیلیپین، اندونزی و کشورهای دیگر بوده است.
در ادامه این گزارش آمده است: در کشور افغانستان که نیروهایی آمریکایی در اواسط اوت ۲۰۲۱ از آن خارج شدند، گروهک داعش تنها در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۷۰ عملیات انجام داد که منجر به کشته شدن ۲۲۱۰ نفر شد و مشهورترین آنها حمله انتحاری در نزدیکی فرودگاه کابل بود که طی آن ۱۳ سرباز آمریکایی و ۱۷۰ شهروند افغان کشته شدند. سه روز پس از تلاش برای وارد شدن به زندان "الصناعه" در حسکه سوریه در تاریخ ۲۰ ژانویه گذشته، گروهک داعش حمله در افغانستان که منجر به کشته شدن هفت نفر شد را برعهده گرفت و این یکی از عملیات تقریبا هفتگی این گروهک در افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور به شمار میرود.
در بخش دیگر این گزارش آمده است: این گروهک درپی از دست دادن آخرین پایگاه خود در منطقه "درنه" لیبی در سال ۲۰۱۸ به حملهها و عملیات کوچک خود در وسط و جنوب کشور لیبی ادامه داد. داعش تلاش کرد تا خسارتهای خود در عراق در سال ۲۰۱۷ و در سوریه در سال ۲۰۱۹ را با گسترش نفوذ جغرافیایی به بیش از ۱۴ کشور از جمله ۶ کشور آفریقایی یعنی مصر، لیبی، سومالی و تونس و همچنین به افغانستان، پاکستان، هند و اندونزی جبران کند. این گروهک تروریستی همچنین بر مساله تامین درآمدهای مالی از طریق آدم ربایی در سوریه و عراق تمرکز کرد.
در این گزارش همچنین آمده است: از برجستهترین عملیات داعش طی سالهای پس از شکست نظامی در عراق و سوریه، انجام عملیات متعدد علیه نیروهای "پیشمرگ" کردستان، "حشد الشعبی" عراق و همچنین انجام عملیات علیه نیروهای نظامی سوریه و مناطق تحت سلطه نیروهای "قسد" در دیرالزور و الحسکه است. داعش در ۲۰ ژانویه گذشته طی عملیاتی انتحاری برای وارد شدن به زندان الحسکه منجر به کشته شدن دهها نفر از عناصر خودی و نیروهای سوریه دموکراتیک "قسد" شد و در این عملیات از میان ۳۵۰۰ زندانی داعشی که در آن زندان بازداشت هستند، تعداد ناشناختهای فرار کردند.
در ادامه این گزارش با اشاره به احتمال انجام عملیات مشابه در عراق و سوریه از سوی داعش آمده است: موسسات امنیتی و نظامی در وزارت دفاع و کشور عراق تاکید میکنند، داعشیهایی که از زندان فرار کردند توان نفوذ و وارد شدن به داخل کشور عراق را ندارند و با تواجه به تدابیر و اقدامات امنیتی شدیدی که در زندانهای عراق انجام شده است، داعشیها توان انجام عملیاتی علیه آن ها را ندارند.
در پایان گزارش تاکید شده است: بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر این باورند که نیاز به تشدید تلاشهای بینالمللی برای مقابله با قدرت گرفتن داعش وجود دارد زیرا امنیت و ثبات اروپا و سایر کشورهای جهان را تهدید میکند. فعالیت داعش نگرانی بسیاری از کشورهای منطقه، کشورهای اروپایی و آمریکا را به همراه داشته است، این کشورها معتقدند که در سایه ضعیف شدن عملکرد نیروهای امنیتی عراقی و همچنین نیروهای قسد در مبارزه با داعش و همچنین بحرانهای سیاسی موجود در عراق و تغییر ماموریت نیروهای آمریکایی از نظامی به غیرنظامی، این گروهک میتواند امنیت و ثبات منطقه و جهان را تهدید کند.