گروه بين الملل: در حالی که مذاکرات مستقیم میان دولت و مخالفان سوریه در ژنو کماکان متوقف شده است، دیدار اخضر الاراهیمی با نمایندگان آمریکا و روسیه نیز نتیجهبخش نبود و نماینده سازمان ملل از عدم پیشرفت در مذاکرات خبر داد.
دیداراخضر الابراهیمی، فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب به سوریه و مسئول برگزاری مذاکرات ژنو2 با نمایندگان آمریکا و روسیه، در ژنو برگزار شد اما به گفته منابع دیپلماتیک حاضر در ژنو دستاورد خاصی نداشت. الابراهیمی پس از این نشست هشدار داد که احتمال دارد مذاکرات ژنو با شکست رو به رو شود و اذعان کرد که هیچ پیشرفتی در روند مذاکرات به دست نیامده است. الابراهیمی گفت: سوریه در یک تاریکی مطلق قرار دارد و مذاکرات ژنو2 دریچه کوچکی از نور است که نباید مسدود شود. وی ادامه داد: نمایندگان آمریکا و روسیه به عنوان برگزار کنندگان نشست ژنو2 بار دیگر تاکید کردند که به حمایتهای خود از تلاشهای صورت گرفته در ژنو ادامه میدهند و از هیچ اقدامی برای نتیجه دادن این مذاکرات کوتاهی نخواهند کرد.
این در حالی است که مذاکرات مستقیم میان نمایندگان مخالفان و هیات اعزامی دمشق به ژنو از عصر چهارشنبه به حالت تعلیق درآمده و دلیل آن نیز بالا گرفتن اختلافات میان دو طرف است. هیات اعزامی سوریه خواهان بررسی مساله تروریسم و خروج شبه نظامیان خارجی از سوریه است و آن را به عنوان اولویت اصلی مذاکرات تلقی میکند اما مخالفان معتقدند که پیش از آن باید مساله دولت انتقالی بررسی شود که این امر باعث به بن بست رسیدن مذاکرات شده است.
در همین حال لوی صافی، سخنگوی هیات مخالفان سوری در ژنو اعلام کرد که مذاکراتی که هم اکنون میان نظام سوریه و مخالفان در جریان است به بن بست رسیده و هیچ نتیجهای در بر ندارد. وی مدعی شد نظام سوریه خواهان مذاکرات برای رسیدن به یک راهکار سیاسی جهت حل بحران سوریه نیست ومردم سوریه بازگشت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه را به قدرت نخواهند پذیرفت. لوی صافی، همچنین با انتقاد از موضع روسیه گفت: ائتلاف مخالفان سوریه هیچ انعطافی در موضع روسیه در بحران سوریه و در مذاکرات ژنو مشاهده نکرده و این کشور همچنان از نظام بشار اسد جانبداری میکند.
نشست فوقالعاده درباره بحران سوریه
شورای امنیت عصر پنجشنبه نشستی در خصوص بحران انسانی در سوریه برگزار کرد. منابع دیپلماتیک در نیویورک میگویند که این شورا در تلاش است تا قطعنامهای را با توافق روسیه و غرب درباره بحران مذکور صادر کند.
به دنبال ارائه پیش نویس دو قطعنامه درباره بحران انسانی در سوریه از سوی آمریکا و متحدانش از یک سو و روسیه از سوی دیگر، شورای امنیت روز پنج شنبه نشستی را و با موضوع وضعیت انسانی در سوریه برگزارکرد.
والری آموس، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل گزارش جامعی را به اعضای شورای امنیت ارائه کرد و به خبرنگاران گفت: ادامه نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی و هدف قرار دادن غیرنظامیان در جریان درگیریهای سوریه امری غیر قابل قبول است که به شکل روزانه از طرف دو طرف درگیر در سوریه تکرار میشود.
وی افزود: در طول چهار ماه گذشته شاهد آن بودیم که خشونتها در سوریه به اوج خود رسیده و این در حالی است که شورای امنیت در بیانیهای خواهان حمایت از غیرنظامیها و فراهم آوردن شرایطی برای رسیدن کمکهای بشردوستانه به آنها شده است. وی با اشاره به قطعنامههای پیشنهادی به شورای امنیت ضمن تاکید بر لزوم افزایش فعالیتها در راستای کمک به غیرنظامیان در سوریه گفت: اگر ارائه پیشنویس قطعنامه به حل بحران انسانی کمک نکند دیگر آن را پیگیری نخواهیم کرد و باید به مسائل دیگری روی آورد. از سوی دیگر ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل نیز پس از این نشست به خبرنگاران گفت: در جریان اولین گفتوگوها میان اعضاء در نشست دریافتیم که امکان ادغام دو طرح ارائه شده از سوی مسکو و واشنگتن وجود دارد. وی تصریح کرد: پیرامون برخی مسائل موجود در پیشنویس مشترک نیازمند بحث و تبادل نظر بیشتری در این خصوص هستیم. چورکین با بیان اینکه مواضع موجود میان اعضاء شورا از هم دور نیست تاکید کرد: شرایط مناسبی برای تصویب قطعنامه وجود دارد چرا که اعضاء شورای امنیت با طرح هوشمندانه روسیه در خصوص تروریسم موافق هستند.
سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز در این خصوص به خبرنگاران گفت: قطعنامهای که تصویب میشود باید تاثیر قابل ملاحظهای داشته باشد. وی با اشاره به خطراتی که در زمینه صدور قطعنامه در خصوص وضعیت انسانی در سوریه وجود دارد گفت: عدم رسیدن به توافق، بهتر از رسیدن به توافق بد و صدور قطعنامهای نامناسب است. منابع دیپلماتیک سازمان ملل اعلام کردند که روسیه با تغییر موضع خود پیش نویس قطعنامهای را در خصوص بهبود وضعیت انسانی در سوریه به شورای امنیت ارائه کرده و امیدوار است که این طرح با طرح غربی - عربی که مسکو پیشتر تهدید کرده بود آن را وتو خواهد کرد، ادغام شود. این در حالی است که یک منابع مذکور طرح روسیه را بسیار ضعیف توصیف کرده و طرح را شامل همان مواردی میدانند که در طرح غربی - عربی مطرح شده است.
در طرح غربی - عربی مجازاتهایی برای اشخاص و گروههایی که در راه رسیدن کمکهای انسانی به غیرنظامیان مانع تراشی میکنند، در نظر گرفته شده است که درصورت اجرا نشدن قطعنامه شورای امنیت ظرف 15 روز از تصویب آن، به اجرا گذاشته میشوند.