گروه سیاسی: لارنس نورمن خبرنگار والاستریت ژورنال در اروپا در توییتهایی نوشت: از روز دوشنبه که مذاکرهکننده ارشد ایران به وین بازگشته، تغییری در روند اختلافات ایجاد نشده و اختلافات در ارتباط با مسائل پادمانی، ابعاد تحریمها و ضمانتهای اقتصادی همچنان باقی ماندهاند. نورمن نوشته است: «هیچ کس در طرف غربی نمیخواهد این مذاکرات به جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در هفته آینده کشیده شود. پیام این است که مذاکرات باید به طور موثر تا روز جمعه به نتیجه برسد. اگر اینگونه نشود طرف غربی از مذاکرات خارج میشود و فشارها را افزایش میدهد. در آن صورت برجام غیر قابل احیا خواهد بود. شخصاً شک دارم که مذاکرات به آخر هفته کشیده نشود.»
اولیانوف میز مذاکرات وین را ترک کرد
لورا روزن، خبرنگار المانیتور هم در توییتی نوشت: اولیانف شب گذشته به من گفت این هفته بایستی بر امور شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (مربوط به اوکراین) تمرکز کند. او گفت امیدوار است در غیابش «همکاران آمریکایی و اروپایی زبان مشترکی با ایران پیدا کنند. این شدنی است».
اگر مذاکرات وین به توافق خوب منتهی نشود ...
علی شمخاتی دبیر شورای عالی امنیت جمهوری اسلامی صبح امروز (پنجشنبه) در توئیتی نوشت: راهبرد «مقاومت فعال»، سیاست «فشار حداکثری» ترامپ را به اعتراف دولت فعلی آمریکا با شکست روبرو کرد. وی افزود: مذاکرات وین اگر به توافق خوب منتهی نشود، به طور قطع در آینده نه چندان دور، دولت فعلی آمریکا نیز به دلیل عدم استفاده به موقع از فرصت دیپلماسی، احساس شکست خواهد کرد. دور هشتم مذاکرات وین به منظور رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران از روز سهشنبه ۱۹ بهمن ماه و بعد از تنفسی ۱۱ روزه برای مشورت هیأتها با پایتختهایشان با حضور هیأتهای ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) در پایتخت اتریش از سر گرفته شد و از آن زمان تاکنون در سطوح و فرمتهای مختلف در حال برگزاری است. البته علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب چهارم اسفند ماه در چارچوب ترددهای معمول در جریان گفتوگوها، در سفری کوتاه راهی تهران شد، ولی هیأت کارشناسی ایران در وین حضور داشتند و به رایزنیها ادامه دادند. باقری روز دوشنبه نهم اسفند دوباره به وین بازگشت و مذاکرات در وین کماکان در جریان است.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز دوشنبه نهم اسفند ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره مذاکرات جاری در وین گفت: پیشنویسی از توافق آماده شده و الان در نقطهای هستیم که ابهامی برای واشنگتن و اروپا درباره خطوط قرمز ما وجود ندارد و قطعا از خطوط قرمز خود عبور نمیکنیم. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه نیز ظهر چهارشنبه ۱۱ اسفند ماه در گفتوگوی تلفنی با همتای چینی درباره مذاکرات وین گفت: ایران تاکنون ابتکارات زیادی برای حل و فصل موضوعات به خرج داده و اکنون رسیدن به توافق، تصمیم سیاسی و نگاه واقع بینانه طرفهای غربی را میطلبد.
اولیانوف: به خط پایان مذاکرات وین نزدیک شدیم
مذاکره کننده ارشد روسیه احتمال شکست مذاکرات رفع تحریمها در وین را بعید دانست و اظهار داشت که گفتوگوها به خط پایان نزدیک شده و هر لحظه امکان توافق درباره مسائل باقی مانده وجود دارد.
به گزارش ایرنا، میخائیل اولیانوف عصر چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: به خط پایان خیلیی نزدیک هستیم اما برخی مسائل باقی مانده که باید حل و فصل شود. وی افزود: این مسائل میتواند هر لحظه حل و فصل شود، کسی چه میداند شاید همین فردا. اما تا این لحظه، مسائل باقی مانده و به محض رفع آنها نشست کمیسیون مشترک احتمالا در سطح وزرا برگزار میشود.
این دیپلمات روس سپس اظهارات خود را تصحیح کرد و بیان داشت که برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام پس از دست یابی به توافق نهایی ضروری است اما میتواند در هر سطحی برگزار شود. وی گفت: این یک روند دیپلماتیک طولانی است بنابراین مناسب است که وزرا توافق نهایی را تائید کنند؛ هرچند در سطح مدیران سیاسی قابل تائید است، اما وزن سیاسی وزرا بیشتر است» اولیانوف در پاسخ به این سووال که از نظر او کدام طرف باید تصمیم نهایی را اتخاذ کند بیان داشت: بهنظرم هر دو طرف درست میگویند و از زاویه خودشان به مسائل نگاه میکنند. این مساله به گفته او در دیپلماسی چندجانبهگرایی عادی است.
مذاکره کننده ارشد روسیه در پاسخ به سووالی درباره پرونده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ابراز امیدواری کرد که این مساله به زودی حل و فصل و برای آن بیانیهای صادر شود. او در پاسخ به این سووال که آیا ممکن است مذاکرات شکست بخورد گفت بعید است. مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه آغاز شده به مرحلهای رسیده است که موفقیت یا شکست آن صرفا به تصمیمات سیاسی طرفهای غربی بستگی دارد. اگر طرفهای غربی تصمیم های لازمی را که به آن آگاه هستند، اتخاذ نمایند، میتوان چند موضوع باقیمانده را حل کرده و ظرف چند روز به توافق نهایی دست یافت.
دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای به ایران میآید
ایندیپندنت هم در گزارشی نوشت: همزمان با مراحل نهایی مذاکرات احیای برجام در وین، رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، روز شنبه، ۱۳ اسفندماه، به تهران سفر میکند.
یک سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی هستهای خبر سفر رافائل گروسی به تهران در روز شنبه را تایید کرد. به گفته او، دبیرکل آژانس شنبهشب به وین بازمیگردد و قرار است پس از این سفر، نشستی خبری برگزار کند. خبر سفر گروسی به تهران درحالی منتشر میشود که مقامهای ایران بهتازگی شرط جدیدی مبنیبر بستهشدن پرونده تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی هستهای درمورد ذرات اورانیوم یافتشده در چهار مکان اعلامنشده را در مذاکرات احیای برجام بهمیان آوردهاند؛ موضوعی که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، چندینبار پیش از این بر ضرورت پاسخگویی تهران در آن مورد، تاکید کرده است.
خبرگزاری رویترز، روز پنجشنبه،از قول یک مقام جمهوری اسلامی ایران نوشت: «با وجود پیشرفت در مذاکرات، یک نکته کلیدی این است که تهران میخواهد موضوع آثار اورانیوم یافتشده در چند سایت قدیمی، اما اعلامنشده در ایران، حذف و برای همیشه بسته شود.» نورنیوز در گزارش خود بدون ذکر منبع نوشت: «اگر سفر گروسی به تهران بتواند در دستیابی به نقشهراه مشترک برای حلوفصل موضوعات پادمانی جاری میان ایران و آژانس کمک نماید، میتوان به رفع یکی از موانع مهم حصول توافق در مذاکرات رفع تحریمها در وین امیدوار بود.»
آژانس بینالمللی انرژی هستهای سال گذشته گزارش داد که ایران در توضیح درمورد آثار اورانیوم یافتشده در «اظهارنامههای پادمانی» خود به آژانس کوتاهی کرده است. رافائل گروسی روز چهارشنبه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای نیز گفت که پروندههای باقیمانده ایران در آژانس همچنان بازند و حلوفصل آنها نیاز به همکاری و شفافسازی جمهوری اسلامی دارد. او تاکید کرد که این پروندهها هرگز بهدلیل مسائل سیاسی بسته نخواهند شد و باید جدا از مذاکرات جاری در وین برای احیای برجام، پیگیری شوند.
او همچنین درباره امکان رسیدن به نتیجه درمورد مسائل پادمانی و فعالیتهای هستهای پیشین جمهوری اسلامی ایران، ابراز امیدواری و خوشبینی کرد، اما درضمن افزود: «انتظار نداریم این مذاکرات برسر مسائل باقیمانده با ایران تا بینهایت ادامه یابد.»
مذاکرات ایران و قدراتهای بزرگ در وین برای احیای برجام، در مراحل نهایی خود قرار دارد و اگر چند مورد اختلاف، ازجمله خواسته ایران برای بستهشدن پرونده فعالیتهای هستهای، حل شوند، بنابر گزارشها در یک یا دو هفته آینده، توافق حاصل خواهد شد.
میخائیل اولیانوف، مذاکرهکننده ارشد روسیه در وین، به رویترز گفت: «ما یک دقیقه با خط پایان فاصله داریم.»
سه مقام ایرانی نزدیک به مذاکرات نیز به خبرگزاری رویترز گفتهاند که مجموعه وسیعی از تحریمها ازجمله تحریمهایی که ایران را از صادرات نفت خود باز میدارد و تحریمهای مرتبط با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، درصورت احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ برداشته خواهند شد.
همزمان گابریل نورونها، مشاور پیشین امور ایران در وزارت خارجه ایالات متحده، با اشاره به وعدههای رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، مبنیبر لغو تحریمها علیه سپاه پاسداران، دفتر علی خامنهای و نهادهای مرتبط با آن، بانک مرکزی و بانکهای سپه و قوامین، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفتکش ایران و مقامهایی مانند محسن رضایی، علیاکبر ولایتی و حسین دهقان، توافق درحال مذاکره میان آمریکا و جمهوری اسلامی در وین را خطرناک برای امنیت ملی آمریکا دانست. او ضمن غیرقانونی دانستن لغو تحریمهایی که به برنامه هستهای ایران ارتباطی ندارند، از کنگره آمریکا خواسته است که این توافق را متوقف کنند.