گروه اقتصادی: در حالی که کمتر از دو هفته به فرا رسیدن سال جدید باقی مانده است
بازار شب عید داغ است و مصرف کنندگان با قیمت های مختلف به انواع محصولات و کالاهای مورد نیاز دسترسی دارند. یکی از پرمصرف ترین محصولات تا سالهای پیش در چنین ایامی آجیل بود که طی سه سال گذشته به دلیل جهش ناگهانی قیمت ها و همچنین ادامه یافتن روند صعودی نرخ انواع آجیل و خشکبار، مصرف کنندگان تا حدودی این محصول را از سفره خود در عید نوروز حذف کرده اند و یا میزان آن را کاهش داده اند. این اقدام تبعاتی نیز با خود به همراه داشته است به طوری که طی سال های اخیر شاهد این هستیم که آجیل و خشکبار تولیدی در کشور روی دست فروشندگان می ماند و تولیدکنندگان نیز بی نصیب از این اتفاقات نیستند.
میزان تولید بادام در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ نسبت به سال زراعی قبل تر حدود ۲۷۶ هزار تن افزایش داشته است
تولید سالانه بیش از ۵.۳ میلیون تن آجیل درختی در جهان| ۴۰ درصد از بادام زمینی جهان را چین تولید می کند
در واقع آجیل ها از محبوب ترین میان وعده های جهانی است که شامل انواع مختلفی، مانند «بادام زمینی، گردو، پسته، بادام هندی و فندق» می شود و به دلیل این محبوبیت بالا شاهد هستیم که سالانه مقدار زیادی از انواع آجیل در سراسر دنیا تولید و عرضه می شود. به طوری که بر اساس داده های آماری منتشر شده در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ بیش از ۵.۳ میلیون تن آجیل درختی در سراسر جهان تولید شده است. از این میزان بیش از ۱.۶ میلیون تن مربوط به تولید بادام است و پس از آن گردو و بادام هندی با تولیدی حدود یک میلیون تن در جایگاه دوم و سوم تولیدات جهانی قرار گرفتند.
در حوزه تولید آجیل های به اصطلاح درختی کشور چین جزو تولیدکنندگان پیشرو است به طوری که در زراعی ۲۰۱۹-۲۰۲۰ تقریبا ۴۰ درصد از کل تولید جهانی بادام زمینی را بر عهده داشت.در واقع بادام یکی از آجیل های محبوب است که بر اساس گزارشات جهانی منتشر شده: در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ تولید جهانی این محصول به حدود ۱.۷۶ میلیون تن رسیده است که در مقایسه با سال زراعی قبلتر حدود ۲۷۶ هزار تن افزایش داشته است.
کشور ایران نیز در حوزه کشت پسته در مدت نامبرده سهمی به میزان ۱۹ درصد داشته است و به این ترتیب سومین تولیدکننده این محصول در دنیا محسوب می شود
سهم ایران در کشت و تولید جهانی پسته ۱۹ درصد است| جایگاه دوم ایران در صادرات پسته
از سوی دیگر در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ نیز حدود ۵۰ درصد از پسته کشت شده جهانی در ایالات متحده صورت گرفته است. به عبارت دیگر در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ سهم ایالات متحده از تولید جهانی پسته ۴۷ درصد بوده است و پس از آن نیز ترکیه با تخصیص سهمیه به میزان ۳۰ درصد در جایگاه دوم قرار گرفته است.
گزارشات جهانی همچنین نشان می دهد: کشور ایران نیز در حوزه کشت پسته در مدت نامبرده سهمی به میزان ۱۹ درصد داشته است و به این ترتیب سومین تولیدکننده این محصول در دنیا محسوب می شود و پس از آن نیز سوریه با ۲ درصد سهم در جایگاه چهارم قرار دارد و یونان نیز سهمی یک درصد از کشت پسته را دارا است.
از سوی دیگر در گزارشاتی گه از سوی سازمان فائو منتشر شده است: ایالات متحده اولین صادر کننده محصول پسته محسوب می شود و در سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ بیش از ۱۷۷ هزار تن از این محصول را روانه بازارهای جهانی کرده است.
به گفته سازمان فائو در مدت نامبرده ایران نیز با به ثبت رساندن صادراتی بالغ بر ۱۳۲ هزار تن در جایگاه دوم برترین صادرکنندگان محصول پسته قرار گرفته است. این در حالی است که بر این اساس کشور آلمان نیز به عنوان سومین صادر کننده پسته بیش از ۱۶ هزار تن صادرات رقم زده است.گزارش فائو همچنین نشان می دهد: کشورهای «ترکیه با صادراتی به میزان ۱۵ هزار تن، ۱۴ با ۱۴ هزار تن، امارات با ۱۱ هزار تن، بلژیک با صادرات حدود ۷ هزار تن، هلند با ۵ هزار تن، افغانستان با حدود ۴ هزار تن و سوریه با صادراتی به میزان ۳ هزار تن» به ترتیب در جایگاه چهارم تا نهم صادرکنندگان پسته در مدت نامبرده قرار گرفته اند.
گزارش فائو حاکی از این است که ایران به عنوان سومین تولیدکننده برتر محصول گردو در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ بیش از ۳۵۶ هزار تن گردوی با پوست تولید کرده است
تولید بیش از ۲۵۶ هزار تن گردو در ایران در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱| صادرات گردوی ایران کمتر از هزار تن بوده است
از سوی دیگر بر اساس گزارشات سازمان فائو سالانه بیش از ۳ میلیون و ۷۵۰هزار تن گردو در سراسر جهان تولید می شود که در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ کشور چین به عنوان پیشرو در تولید این محصول بیش از یک میلیون تن گردو با پوست تولید و عرضه کرده است.
فائو همچنین می گوید: در مدت نامبرده ایالات متحده با رقم زدن تولیدی بالغ بر ۷۰۷ هزار تن در جایگاه دوم قرار گرفته است. گزارش فائو همچنین حاکی از این است که ایران نیز به عنوان سومین تولیدکننده برتر محصول گردو در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ بیش از ۳۵۶ هزار تن گردوی با پوست تولید کرده است. بر اساس گزارش فائو پس از ایران نیز کشورهای «ترکیه، مکزیک، شیلی، اوکراین، رومانی، ازبکستان و یونان» در جایگاه های بعدی قرار گرفته اند.
جدیدترین داده های آماری سازمان فائو در حوزه صادرات محصول گردو همچنین نشان می دهد: در سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ ایالات متحده، چین و شیلی اصلی ترین صادر کنندگان این محصول بوده است. به طوری که در مدت نامبرده ایالات متحده صادراتی ۱۳۸ هزار تن رقم زده است و کشور چین نیز به عنوان دومین صادرکننده برتر صادراتی بالغ بر ۷۲ هزار تن را به ثبت رسانده است.
قیمت هر کیلوگرم آجیل مخلوط در بازار تهران ۲۲۰ تا ۲۵۰ هزار تومان است
گزارش فائو می گوید: شیلی سومین صادر کننده برتر گردو با پوست نیز در این مدت بیش از ۶۵ هزار تن گردو روانه بازارهای جهانی کرده است و به این ترتیب پیش از کشورهایی همچون «امارات، مکزیک، فرانسه، ترکیه، اوکریان، آرژانتین، استرالیا، قرقیزستان، بلاروس و هلند» قرار گرفته است. بر اساس آمار فائو در سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ ایران با رقم زدن صادراتی به میزان کمتر از هزار تن در جایگاه نوزدهمین صادرکنندگان گردو در جهان جای گرفته است.
شایان ذکر است بر اساس گزارش میدانی خبرنگار بازار، قیمت آجیل در سطح شهر تهران متناسب با منطقه مربوطه متغیر است. با این وجود قیمت هر کیلوگرم آجیل مخلوط در پانزدهمین روز از اسفند سال جاری، بیش ۲۲۰ تا ۲۵۰ هزار تومان است. همچنین بر اساس این گزارش هر کیلوگرم آجیل چهار مغز که شامل «مغز پسته، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندی» است تا ۳۵۰ هزار تومان در بازار عرضه می شود.