گروه سياسي: وزیر خارجه ايران گفت: میخواهیم در کوتاهترین زمان با 1+5 به توافق برسیم که امیدواریم این کار طی شش ماه انجام شود.
به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف پس از پایان این دور از مذاکرات در کنفرانسی خبری در جمع خبرنگاران گفت: طبق برنامه اقدام مشترک ژنو توافق کردیم با هدف ادامه برنامه صلح آمیز هستهای و ایجاد اطمیان از صلحآمیز بودن آن را ادامه دهیم. طبق برنامه حداکثر ظرف یک سال از تاریخ اجرایی شدن، مرحله اول مذاکرات برای رسیدن به راهحل جامع میتواند انجام شود و توافق نهایی به اجرا گذاشته شود که فکر میکنم تا بهمن سال دیگر بکشد، البته ما میخواهیم در کوتاهترین زمان به توافق برسیم که امیدواریم طی شش ماه انجام شود.
ظریف ادامه داد: طرفین دیدگاههای خود درباره موضوعات را بیان کردند و قبل از آن، من و خانم اشتون در جلسه اصلی سه شنبه صبح موضوعات اصلی را مطرح کردیم و بعد کارشناسان در جلسات مختلف دو جانبه وچند جانبه مسایل را بررسی کردند. بحثهای مهمی مطرح شد که چه موضوعاتی میتواند در دستور کار باشد وچه موضوعاتی نمیتواند. در برخی موارد تفاهم است و در برخی موارد نه، اما توافق کردیم با حوزههایی که تفاهم است کار را شروع کنیم، اما دیدگاه عمومی این است که جز موضوع هستهای هیچ موضوع دیگری بحث نمیشود و این چارچوب در توافق ژنو به دست آمده است.
رییس هیات مذاکرهکننده ایران گفت: تاریخ جلسات سطح سیاسی تا آخر اردیبهشت و خرداد را هماهنگ کردیم اما تا خرداد چندین جلسه سطح سیاسی وکارشناسی را توافق کردیم که برگزار کنیم و اولین آن جلسه کارشناسی درحاشیه نشست بعدی شورای حکام است وجلسه سیاسی بعدی از 26 تا 29 اسفند که در سطح سیاسی نشست برگزار میشود. راه دشواری در پیش داریم و ما تاکید کردیم دو طرف باید مراقبت کنند و باید در اقدامات و اظهارات کاری نکنند که بیاعتمادی مردم ایران را تشدید کنند و از این فرصت بینظیر و تاریخی که مردم ایران با حضور در انتخابات و مراسم راهپیمایی 22 بهمن فراهم کردند استفاده کنند و از اظهاراتی که فقط برخی گروههای فشار را راضی میکند خودداری کنند.
ظریف اظهار کرد : فضای مذاکرات خیلی جدی بود و دو طرف معتقد بودند که برای جلسه اول شاید قدری مثبت تر از آن چیزی بود که فکر میکردیم. ما نمیپذیریم کسی برای ما نسخه بپیچد. در زمان مذاکره هیچ کس این امکان را نداشت و نخواهد داشت که با نمایندگان ایران جز با زبان احترام و تکریم صحبت کند. هیچ کس نمی تواند موضوعی را به ما تحمیل کند و در موضوعاتی که دشوارتربوده ما مواضعمان را بیان کردیم و احساس شد که تلاش میشود با دید انتخابهای منتفاوت نه جزمی و تاکید بر فقط یک راه با موضوع برخورد شود.
وی یادآور شد: فعلا در ابتدای راه هستیم و نیاز است به جزییات بپردازیم که در برخی موارد فنی خواهد بود و موضوعات ریز حقوقی مطرح خواهد بود و راه پر فراز و نشیب در پی داریم و به همدلی همه اقشار مردم و نخبگان جامعه نیاز داریم و بیش از آن به دعای خیر. وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی گفت: چارچوب ما آن چیزی است که در توافق آمده و تنها موضوعات مربوط به برنامه هستهای قابل مذاکره است اما هنوز درباره همه مسایل و جزییات به توافق نرسیدیم.
ظریف گفت: ما اصرار میکنیم که درباره هیچ چیز جز این که اطمینان دهیم برنامه هستهای صلحآمیز میماند صحبت نمیکنیم و تمام اسناد مورد توجه ما بر موضوعات هستهای متمرکز است و مسایل دفاعی و توانمندی ما خارج از این مباحث است و همه میدانند که موضع ما این است که مسایل دفاعی خارج از بحث مذاکرات است.
وزیر خارجه گفت: ما هیچ چیز برای پنهان کردن نداریم اما نحوه اطمینان پیدا کردن از این مساله از طریق بستن سایت میسر نیست بلکه تنها با نظارتهای بینالمللی این کار میسر است و تعطیلی هیچ چیز در دستور کار نیست. هنوز چیزی مکتوب نشده است اما موضوعات دو طرف در جلسه دو روز گذشته مطرح شده و توافق هم کردیم که در میان راه دو طرف همدیگر را سورپرایز و متعجب نکنند.
وی با بیان این که اظهاراتی که در دو ماه گذشته مشاهده کردیم کمکی به اعتماد نکرده است، افزود: این موضوع را در همه سطوح برخورد و تعامل بر این مساله تاکید میکنیم که از این اظهارات پرهیز کنند. ظریف در پاسخ به این پرسش که درباره راکتوراراک و محدوده غنیسازی و مسایل دیگر در چارچوب توافق ژنو بحث شد؟ گفت که اگر درباره این مسایل بحث شده بود که دیگر مذاکرات تمام شده بود. ما درباره موضوعات صحبت کردیم و درباره مسایلی که شما اشاره کردید هنوز به آنها وارد نشدهایم.
ظریف تاکید کرد: روشهای مختلفی وجود دارد که از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل شود و این کار از نشستهای کارشناسی آغاز میشود . ما چند موضوع داریم که یکی از آنها بحث تحریمهاست و دیگر بحث هستهای و روی این دو موضوع تمرکز خواهیم کرد ضمن اینکه بحث همکاریهای هستهای هم داریم که از همین مذاکرات یک جلسه تکنیکی مقدماتی درباره همکاریهای هستهای داشتیم.
وی ادامه داد : در جلسه بعدی فنی بیشتر با بحث هستهای مثل غنیسازی صحبت میکنیم و بعد در جلسه رسمی درباره تحریمها صحبت خواهیم کرد . در عین حال ما موضوعات را همزمان پیش میبریم. وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد که دراین مذاکرات موضوعات مطرح شد نه این که این موضوعات نهایی شده باشد. بر اساس برنامه اقدام بحث اراک، حوزههای غنیسازی و تحریمهای دوجانبه و چند جانبه مطرح است و در زمینه همکاری هستهای برای ساخت راکتور هستهای و غیره مطرح است و ما موضوعات را همزمان بررسی میکنیم . وقتی به مرحله نهایی برسیم این موضوعات در زمانبندی مشخص اجرا میشود اما در قالب یک مجموعه واحد.
رییس هیات مذاکرهکننده ایران تصریح کرد: ما بر روی یک سری اقدامات در چارچوب توافق ژنو به تفاهم رسیدیم و بر روی برخی مسایل توافق نکردیم. ما معتقدیم اقدامات آمریکا در افزایش تحریمها به بیاعتمادی دامن زده است اما برنامه هستهای ما هم ادامه دارد. موضوعاتی در برنامه مشترک است که به آنها اشاره شده و موضوعاتی هست که در توافق ژنو به آن اشاره نشده است. وی گفت: آمریکاییها باید بپذیرند که تحریمها هیچ تاثیری بر مردم ما نگذاشته است علاوه بر اینکه غیرقانونی و ناکارآمد است.