گروه علمی: نقرس یکی از بیماری های التهابی است. علت این بیماری افزایش غیرطبیعی میزان اسیداوریک است. در نتیجه اوراتهای سدیم شکل گرفته و در مفاصل رسوب میکنند و موجب درد در مفاصل می شود. نقرس یکی از بیماری های التهابی است. علت این بیماری اختلال در متابولیسم پورین میباشد که در آن بهصورت غیرطبیعی میزان اسیداوریک بالاست در نتیجه اوراتهای سدیم شکل گرفته و در مفاصل رسوب میکنند و موجب احساس درد در مفاصل می شود. در این افراد ابتلا به بیماری های کلیوی مانند سنگ کلیه اوریک اسیدی شایع است. نقرس معمولاً بعد از سن 45 سالگی و در مردان شایع تر است. همچین با درد ناگهانی حاد در مفصل انگشت پا شروعشده و به بالا میرود. تغذیه می تواند در کاهش التهاب و درد ناشی از نقرس موثر باشد.
کاهش وزن یک عامل محافظت کننده در افراد چاق و دارای اضافه وزن است.کتوزیس مرتبط با ناشتایی و رژیم کم کربوهیدرات علائم را در این بیماری تشدید میکند. در نتیجه رژیم های خودسرانه با محدودیت شدید نگیرید.
افزایش مصرف گوشت و غذاهای دریایی با افزایش اسیداوریک سرم مرتبط است. ولی دریافت پروتئین گیاهی اینطور نیست. رژیم حاوی مقادیر بالای پورین گیاهی (لوبیاها، نخود، عدس) موجب افزایش ریسک بروز نقرس نمیشوند.
مصرف وعده غذایی متعادل همراه با دریافت محدود منابع حیوانی، الکل، مصرف منابع فروکتوز (نوشیدنیهای شیرین شده و آبمیوهها، کمپوتها)، کنترل کردن اندازه غذا (portion size) و کاهش دریافت کربوهیدراتهای ساده برای رسیدن به کاهش وزن و حساسیت انسولین توصیه میشوند.
رژیم سرشار از لبنیات کمچرب و مکمل ویتامین C، با کاهش خطر بروز نقرس در ارتباط میباشد.دریافت قهوه، اما نه چای سبز، با کاهش سطوح سرمی اورات همراه است و از این نظر میتواند محافظتکننده باشد.لبنیات مانند شیر یا پنیر، تخممرغ، پروتئین گیاهی و قهوه در نقرس نقش محافظتکننده دارند.هر واحد اضافی گوشت در روز خطر نقرس را ۲۱٪ و هر واحد اضافه غذای دریایی در هفته خطر نقرس را ۷٪ افزایش میدهد.
دریافت حبوبات خشک و سبزیجات با نقرس در ارتباط نمیباشد.فروکتوز و شکر باعث مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک شده و ریسک هایپر اوریسمی را افزایش میدهند.دریافت بالای پروتئین گیاهی، مغزها، سبزیها، حبوبات، غلات کامل، میوههای با قند پایین و روغنهای گیاهی توصیه میشود.
اگرچه ماهی باعث افزایش سطح اورات میشود اما فواید قلبی عروقی آن بیشتر است. (ماهیهایی که امگا-۳ دارند.)تخم مرغ و مرغ، منابع پروتئینی کم خطر تری میباشند در صورتی که در حد تعادل استفاده شوند.
مصرف قهوه مفید میباشد اما شروع تازه قهوه (برای اولین بار) با بدتر شدن نقرس همراه است.
مکمل یاری با ویتامین C مفید میباشد.
گیلاس ممکن است مفید باشند
در دورههای فعال بیماری باید مصرف آب افزایش یابد (حداقل ۸ لیوان در روز) و از دریافت گوشت و الکل پرهیز شود.
بنابر گزارش دفتر تغذیه وزارت بهداشت، غذاهای غنی از پورین که به ترتیب زیر هستند باید در نقرس محدود شوند.
آبگوشت، مغز حیوانی، دل؛ جگر، قلوه، انواع گوشت ها (گوشت قرمز، مرغ و ماهی)