گروه جامعه: روزنامه همدلی در گزارشی به بررسی موضوع رهاکردن نوزادان که طی روزهای اخیر خبرساز شده پرداخت و نوشت: چند روز پیش (سوم خرداد) در یکی از محلات تهران، به قول قدیمیها گویا آخرالزمان شده بود. نوزادی در یکی از محلات تهران به بدترین شیوه ممکن در یک سطل زباله رهاشده بود. این نوزاد درحالیکه بند نافش هنوز جدا نشده بود، داخل دو کیسه پلاستیکی سفید و مشکی در یکی از سطل زبالههای نازیآباد تهران رهاشده بود.
بر اساس فیلمی که از این واقعه در شبکههای اجتماعی منتشرشده است، فرد زباله گرد در محله نازیآباد پلاستیک مشکیرنگ را داخل یک سطل زباله پیداکرده است که پس از باز کردن آن متوجه وجود نوزاد پسر با بند ناف میشود. بر اساس این خبر، دو شهروند خانم سریعاً نوزاد را به بیمارستان امیرالمؤمنین انتقال میدهند. در ابتدا گفته میشد که حال نوزاد خوب است، اما چند روز بعد اعلام شد به دلیل اینکه نوزاد رهاشده در محله نازیآباد مدت زیادی در زبالههای شهری (سطل زباله) بوده است، دچار عفونتهای داخلی شده است و به همین دلیل قابل ترخیص نیست و تحویل او به بهزیستی به تعویق افتاده است. تنها دو روز از پیدا شدن نوزاد در سطل زباله محله نازیآباد تهران نگذشته بود که خبر نوزاد رهاشده دیگری در حوالی پارک فضای سبز ولیعصر دزفول معروف به «پل شناور» خبرساز شد. بر اساس عکسهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی، والدین این نوزاد انسانیتر با او رفتار کرده و آن را به همراه وسایل و لباسهایش در یک جعبه گذاشته و سپس رها کردهاند.
فقط همین دو سه روز گذشته شش مورد از جنین رهاشده در کشور اتفاق افتاده است. درحالیکه نوزادان ناخواسته در سطل زباله یا خیابانها رها میشوند و مشخص نیست چه کسی کودک را برمیدارد و با خود میبرد. پیدا شدن نوزاد رهاشده در سطل زباله ضمن اینکه احساسات مردم را جریحهدار کرد یکبار دیگر موضوع «فقر» و «نداری» و همچنین موضوع «محدودیتهای سقطجنین» و عدم دسترسی به وسایل پیشگیری از بارداری را سر زبانها انداخت.
از دیرباز نوزادان رهاشده را به روابط نامشروع گره میزدند و میگفتند نوزاد رهاشده در چارچوب ازدواج و خانواده به دنیا نیامده و حاصل رابطه نامشروع است، بنابراین مادری که فرزند نامشروع به دنیا میآورد به دلیل نگاه سرزنشآمیز افراد جامعه و برای حفظ آبرو خانواده، مجبور میشود کودک خود را سر راه بگذارد یا در سطل زباله رها کند.
اگرچه نمیتوان این فرضیه را کامل رد کرد، اما پذیرفتن صد درصد آن نیز باعث میشود علتهای دیگر این اتفاق مانند «فقر» یا محرومیتهای دیگر نادیده گرفته شود و به آن پرداخته نشود. حتی اگر به فرض محال تمام این نوزادان رها شدن در سطل زباله حاصل روابط نامشروع باشند، بدیهی است اگر دسترسی به وسایل پیشگیری از بارداری آسان و راحت باشد، آن روابط قربانی نخواهد داشت و به تولد نوزادی ناخواسته که از سر از سطل زباله دربیاورد منجر نخواهد شد.
محمدرضا محبوبفر، پژوهشگر آسیبهای اجتماعی در همین خصوص گفت:علت این پدیده فقر و فلاکتی است که الان متأسفانه گریبان خانوادههای ایرانی گرفته است. همینگونه که وزیر کار اعلام میکند در حال حاضر 90درصد از جمعیت کشور نیازمند مبرم به دریافت یارانه هستند.» وی ادامه داد: «مادری که 9ماه جنین خود را حمل میکند و تمام تبعات و رنج و عذاب و دردش را تحمل میکند ببینید به چنان درجه فقر، فلاکت و محرومیت در این کشور رسیده است که این مادر میپذیرد که جنین و فرزند خودش را از خودش جدا بکند و حتی از بین ببرد.»
بر اساس آماری که بنده از بیمارستانها مطب پزشکان، مددکاران اجتماعی و... که از شهرهای مختلف دریافت کردم. تخمین و برآورد این آمار این بود که روزانه بین 2000تا 5000 جنین یا تلف میشوند یا رها میشوند و حتی بر اساس یک آمار که به دست من رسید طی ده روز اخیر تعداد قابلتوجهی جنین در سطلهای زباله یا رهاشده یا در گوشه و کنار خیابان بهصورت زنده رهاشدهاند به این امید که کسی از راه برسد و آنان را جمع کند و نجات دهد.