کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد که شمار آوارگان و پناهجویان در سراسر جهان در طی یک دهه گذشته دو برابر شده و به رقمی بیسابقه رسیده است.
بنا بر این گزارش تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۹۰ میلیون نفر در جهان آواره و پناهجو بودهاند. این شمار از آغاز ثبت آمار مربوطه تا کنون سابقه نداشته است. کارشناسان کمیساریای عالی سازمان ملل بر این باورند که این رقم در حال حاضر احتمالا به ۱۰۰ میلیون نفر رسیده است.در این گزارش آمده است، در بسیاری کشورها جنگ، خشونت و سرکوب حاکم است و این وضعیت در طی ماههای گذشته بار دیگر تشدید شده است. اکنون حمله روسیه به اوکراین به وخامت اوضاع دامن زده است.فیلیپو گراندی، کمیسار عالی پناهندگان در رابطه با جنگ در اوکراین گفت، خوشبین نیست و بیم آن دارد که این جنگ به نزاعی درازمدت بدل شود. او تصریح کرد: «افزون بر این جنگ در اوکراین بر کمکهای بشردوستانه به دیگر کشورهای جهان تاثیری منفی گذاشته است.»
گراندی از کشورهای یاریدهنده خواست، میزان کمکهای خود را افزایش دهند تا دستکم بتوان اقدامات بشردوستانه را محقق ساخت.
او در این مورد گفت: «آنچه ما تا کنون دیدهایم، کمکهای اضافه نیستند، بلکه کمکهای همیشگی هستند. وضعیت طوری است که اوکراین در حال حاضر کمکهای زیادی دریافت میکند و دیگر کشورهای بحرانزده بیشتر مورد محرومیت قرار میگیرند.»اوکراین، سوریه، افغانستان، یمن، اتیوپی، ونزوئلا، و سودان جنوبی؛ به گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان، فهرست کشورهای جنگزده و بحرانزده که شهروندان آنها نیاز به کمک دارند، طولانی است.به این فهرست میتوان همچنین کشورهایی را افزود که میزبان آوارگان و پناهجویان هستند؛ کشورهایی که معمولا همسایه هستند و در بسیاری از موارد از سرمایه و منابع زیادی برای رسیدگی به آنها برخوردار نیستند.طبق این گزارش تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی تنها در ترکیه، کملبیا، اوگاندا و پاکستان بیش از ۸ میلیون آواره و پناهجو از دیگر کشورهای جهان به سر میبردهاند.
در این گزارش همچنین آمده است: «سرعت و ابعاد آواره شدن بزرگتر از امکاناتی است که با تکیه بر آنها بتوان برای آوارگان و پناهجویان راهحلهایی پیدا کرد. حل بحران تنها از طریق همکاریهای بینالمللی است.» به گفته فیلیپو گراندی اما وضعیت این همکاریها به مراتب بدتر شده است.او در این رابطه تصریح کرد: «اگر کشورها با یکدیگر همکاری نکنند، نخواهند توانست جلوی این روند منفی را بگیرند. در واقع همه بازنده هستند. اما من نگرانم چون حمله روسیه به اوکراین به همه تلاشها برای همکاری در سطوح سیاسی ضربه زده است.»
گراندی افزود، امیدوار است که این روند تغییر یابد، اگر نه شمار آوارگان و پناهجویان در جهان در طی سالهای آینده باز هم افزایش خواهد یافت.در گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل اما روزنههای امید نیز به چشم میخورد. برای نمونه شمار کسانی که در کشورها خود آواره شده و توانستهاند به کاشانه خود برگردند، در سال ۲۰۲۱ میلادی افزایش یافته و به میزان پیش از آغاز همهگیری کرونا رسیده است.
گراندی، کمیسیر عالی سازمان ملل در رابطه با پدیدههای مثبت تصریح کرد، جنگ اوکراین نشان میدهد که اگر دولتهای جهان به ویژه دولتهای اروپایی بخواهند و همکاری کنند، چگونه میتوان موجهای بزرگ پناهجویان را مهار کرد.