به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۴/۱۲ ساعت ۱۴:۲۲
کد مطلب : ۳۴۵۰۰۷

آرایه خورشیدی فضاپیمای "لوسی" باز شد

آرایه خورشیدی فضاپیمای "لوسی" باز شد
گروه علمی: یکی از دو آرایه خورشیدی فضاپیمای "لوسی" ناسا که هنگام استقرار در فضا با مشکل روبرو شده بود، با تلاش‌های محققان باز شد.به گزارش ایسنا ، فضاپیمای "لوسی" ناسا، در مسیر دور شدن از زمین و حرکت به سمت سیارک‌های تروجان بود که یکی از دو آرایه خورشیدی بزرگ آن دچار مشکل شد و پس از پرتاب در جای خود قرار نگرفت. ناسا چندین ماه است که در حال کار روی این مشکل است و این آژانس اکنون "پیشرفت قابل توجهی" را در استقرار آرایه خورشیدی آن گزارش کرده است.
 
مشکل "لوسی" اندکی پس از پرتاب آن در ماه اکتبر سال گذشته(۲۰۲۱) کشف شد. این فضاپیما مجهز به دو آرایه خورشیدی گرد و بزرگ است که برای تامین انرژی سیستم آن، انرژی خورشیدی را جمع آوری می‌کنند. آرایه‌ها در هنگام پرتاب به صورت تا شده در آمدند و قرار بود به محض رسیدن این فضاپیما به فضا در جای خود مستقر شوند. پس از پرتاب یکی از آرایه‌ها طبق برنامه‌ریزی بدون مشکل مستقر شد. اما آرایه دیگر تنها موفق به استقرار بخشی از خود شد و به طور کامل در جای درست قرار نگرفت. اگرچه این فضاپیما حتی با آرایه نیمه مستقر شده نیز انرژی کافی برای فعالیت را دریافت می‌کرد اما این نگرانی وجود داشت که وقتی فضاپیما پیشران‌های خود را برای انجام مانورها روشن می‌کند، به آرایه فشار وارد شود و احتمال شکستن آن وجود داشته باشد.

ناسا در ماه آوریل سال جاری(۲۰۲۲) اعلام کرد که برای رسیدگی به این مشکل برنامه‌ریزی کرده است و قصد محکم کردن بند تسمه‌ای که آرایه را مستقر کرده بود را دارد. دو موتور وجود دارد که این تسمه را کنترل می‌کند، یکی اصلی و دیگری پشتیبان، و تصمیم بر این شد که هر دو موتور با هم کار کنند تا گشتاور بیشتری تولید شود و تسمه محکم‌تر کشیده شود تا آرایه بیشتر به سمت موقعیت مورد نظر کشیده شود. این فرآیند چندین بار در ماه مه و ژوئن انجام گرفت و هر بار آرایه کمی جلوتر کشیده شد اما هنوز در جای خود محکم نشده بود.

اکنون، ناسا گزارش می‌دهد که این آرایه تقریباً به طور کامل مستقر شده است و تقریبا بین ۳۵۳ درجه تا ۳۵۷ درجه از ۳۶۰ درجه کلی باز شده است. اگرچه آرایه لوسی هنوز در جای خود محکم نشده، اما تحت کشش بیشتری قرار دارد که آن را پایدارتر می‌کند و به آن قدرت بیشتری برای تحمل مانورهای فضاپیما می‌دهد. ناسا می‌گوید این تیم "به‌طور فزاینده‌ای مطمئن هستند" که لوسی می‌تواند طبق برنامه عمل کند.

تیم ناسا در حال برنامه‌ریزی برای ادامه کار برای استقرار آرایه هستند اما برای این کار باید چندین ماه صبر کنند زیرا این فضاپیما در آستانه ورود به مرحله‌ای از پرواز خود است که در آن فقط ارتباطات محدود امکان‌پذیر است.ناسا می‌نویسد: به دلیل محدودیت‌های حرارتی ناشی از موقعیت‌های نسبی زمین، این فضاپیما و خورشید، لوسی تا چند ماه قادر به برقراری ارتباط با زمین از طریق "آنتن بهره بالا"(high gain antenna) خود نخواهد بود. البته ارتباط این فضاپیما به طور کامل قطع نخواهد شد زیرا لوسی می‌تواند با استفاده از آنتن بهره‌ پایین(low gain antenna) خود ارتباط برقرار کند. این خاموشی قرار است در تاریخ ۱۶ اکتبر به پایان برسد، و محققان در آن زمان می‌توانkد بررسی‌ کنند که آیا اقدامات بیشتری باید روی آرایه انجام شود یا خیر.  

ماموریت "لوسی" در ماه اکتبر سال ۲۰۲۱ آغاز شد و این فضاپیما به سمت سیارک‌های "تروجان" حرکت کرد که در گرانش عظیم سیاره مشتری گرفتار شده‌اند و در مدار این غول گازی به دور خورشید همراه با آن حرکت می‌کنند.
"تروجان" به یک جرم آسمانی گفته می‌شود که مداری مشترک با یک سیاره یا یک جرم آسمانی بزرگ‌تر دارد، اما با آن برخورد نمی‌کند، زیرا یکی از این دو به دور مداری در نقاط لاگرانژی ثابت در حال گردش است.  

سیارک‌های تروجان، سیارک‌هایی هستند که در نقاط تروجانی یک سیاره قرار دارند. قمرهای تروجان، قمرهایی هستند که در نقاط تروجانی قمری بزرگتر قرار دارند. سیاره‌های تروجان نیز سیاره‌هایی هستند که در نقاط تروجانی دیگر سیارات قرار دارند. در منظومه شمسی، بیشتر تروجان‌های شناخته شده در مدار مشتری مشترک هستند. تصور می‌شود بیش از یک میلیون تروجان مشتری بزرگ‌تر از یک کیلومتر قطر داشته باشند که از این تعداد بیش از ۷۰۰۰ تروجان تاکنون فهرست‌بندی شده‌اند.

گفتنی است که در سال ۲۰۱۱ ناسا کشف اولین تروجان شناخته شده زمین را اعلام نمود و سیاره زحل نیز دارای بیشترین قمر تروجانی شناخته شده ‌است.در سال ۲۰۲۷، "لوسی" اولین شیء ساخته شده به دست انسان خواهد بود که از کنار یکی از این سیارک‌ها عبور خواهد کرد.
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها