گروه بین الملل: چهار فعال دموکراسیخواه میانمار توسط ارتش این کشور اعدام شدهاند. گمان میشود که این اعدامها اولین مورد استفاده از مجازات مرگ در دهههای اخیر در میانمار باشد.
یکی از چهار اعدام شده قانونگذار سابق و از متحدان آنگسان سوچی و دیگری نویسنده بوده است. ارتش این افراد را به «اقدامات تروریستی» متهم کرده بود. زمانی که ارتش میانمار مجازات این افراد را اعدام اخواند، این تصمیم با موجی از محکومیت بینالمللی همراه شده بود.
پس برگزاری انتخابات پارلمانی کمابیش آزاد در زمستان سال ۱۳۹۹ در میانمار، حزب ائتلاف برای دموکراسی به رهبری آنگسان سوچی توانست اکثریت بزرگی از کرسیها را به دست آورد اما ارتش دست به کودتا زدند.نظامیان که از حدود شصت سال پیش به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر این کشور حکومت کردهاند، نتیجه رایگیری را باطل اعلام کرده و با زندانی کردن رهبران این حزب، از جمله آنگ سان سوچی بار دیگر قدرت را در دست گرفتند.
کودتا در میانمار اعتراضات عظیمی را برانگیخت اما به سرعت سرکوب شد. دولت سایه «وحدت ملی میانمار» که در مخالفت با کودتا تشکیل شد، اعدام چهار دمکراسی خواه این کشور را محکوم کرده و گفته است که آنها «بسیار متعجب و اندوهگین» هستند.اعضای این گروه از جامعه بینالمللی خواسته تا رهبران نظامی میانمار را که «قاتل» خوانده شدند، مجازات کنند.
خبرگزاری حکومتی میانمار گفته که این چهار مرد در حالی اعدام شدند که «دستورالعملها و توطئه هایی برای اقدامات تروریستی وحشیانه و غیرانسانی انجام میدادند.»
به گفته سازمان ملل متحد، این اولین موارد اعدام در میانمار از سال ۱۹۸۸ است. این چهار مرد در ماه ژانویه پس از محاکمه های پشت درهای بسته که گروه های حقوق بشری آن را ناعادلانه و غیرشفاف عنوان کرده اند، به اعدام محکوم شده بودند.یکی از اعدام شدگان از کهنه سربازان گروه دانشجویان جنبش دموکراسی خواهی میانمار است.
یکی دیگر از اعدام شدگان هم یک قانونگذار سابق و از متحدان نزدیک خانم سوچی بوده است. گزارش شده است که او به دلیل اشعار ضد نظامی خود خشم حکومت نظامی میانمار را برانگیخته بود.
اطلاعات کمتری در مورد دو فعال دیگر اعدام شده توسط ارتش میانمار در دسترس است.آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، تصمیم ارتش برای محکومیت این چهار فعال را «نقض آشکار حق حیات، آزادی و امنیت شخصی» خوانده بود.مقامات نظامی از زمانی که قدرت را به دست گرفتند، سرکوب شبهنظامیان محلی، فعالان مخالف و کسانی را تشدید کردهاند.
از زمان کودتا، سوچی در حبس خانگی به سر میبرد و با اتهامات متعددی از فساد مالی گرفته تا نقض قوانین کشور در حفظ اسرار رسمی مواجه شده است.
انجمن کمک به زندانیان سیاسی که تعداد کشتهشدگان، زندانیها یا بازداشتشدگان توسط ارتش میانمار را نگهداری میکند، میگوید که از زمان کودتا، ۱۴هزار و ۸۴۷ نفر دستگیر شدهاند که تخمین زده میشود که ۲ هزار و ۱۱۴ نفر آنها توسط نیروهای نظامی کشته شده باشند.