گروه بین الملل: ماموران اداره «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان روز چهارشنبه، به پیروان مذهب تشیع در استان بلخ دستور دادند که پرچمهای عزاداری «عاشورا» را از بامهای خانهها، سردر مغازهها، خودروها، و جادهها جمع کنند. این دستور صبح چهارشنبه از سوی ماموران طالبان به مردم ابلاغ شد و تا عصر چهارشنبه، تمامی پرچمها از مکانهای عمومی جمع شدند.
چندین منبع در شهر مزارشریف گفتند که ماموران محلی طالبان با خشم و تحکم به نمایندگان محلهها و روستاها دستور دادند که تمامی پرچمهایی که نشان مذهبی شیعه دارند، باید تا عصر چهارشنبه جمع شوند، وگرنه با واکنش و اقدام آنان روبهرو خواهند شد.
در چند روز گذشته، ساکنان مزارشریف و شماری از شهرستانها، از جمله بلخ، برای پیشواز مراسم مذهبی عاشورا، بیرقهایی را با شعارها و نمادهای مذهبی شیعه در شماری از جادهها، بامهای خانهها، سردر مغازهها، و خودروها نصب کرده بودند.
حمیدالله (مستعار)، ساکن مزارشریف که شاهد برچیده شدن بیرقهای مخصوص عزاداری عاشورا بوده است، گفت: «مانند سالهای گذشته، پرچمی مربوط به عاشورا را بر خودرو خود نصب کرده بودم. طالبان مرا در ایست بازرسی متوقف کردند و پرچم را گرفتند و دور انداختند. من و همراهانم نتوانستیم اعتراض کنیم، چون از عواقب آن ترسیدیم.»
حمیدالله افزود که ساعتی پس از آن، شاهد بوده است که ماموران «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان دستور رهبری این گروه را مبنی بر ضرورت برچیده شدن تمامی پرچمها از مکانهای عمومی، به اطلاع نمایندگان نواحی و امامهای مساجد شیعیان میرساندند. به گفته حمیدالله، وقتی شماری از نمایندگان محلهها علت را جویا شدند، پاسخ گرفتند که این دستور از سوی رهبری طالبان صادر شده است و باید اجرا شود.
به گفته او، نمایندگان برخی از محلهها که بیرقهای عزاداری را تا عصر چهارشنبه جمع نکرده بودند، از سوی ماموران طالبان تهدید شدند. ماموران طالبان سپس بیرقها را پایین کشیدند و هشدار دادند که اگر کسی بار دیگر پرچمی را در مکانی عمومی برافرازد، با مجازات سنگینی مواجه خواهد شد.
رمضان احمدی، ساکن شهرستان چمتال، نیز گفت که صبح چهارشنبه ماموران «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان به همه مساجد و نمایندگان محلههای شیعهنشین دستور دادهاند که از نصب بیرقهای مربوط به عاشورا در مکانهای عمومی خودداری کنند.
در ۲۰ سال گذشته، شیعیان افغانستان مناسبت «عاشورا» را به طرز گستردهای گرامی میداشتند. هرچند در سالهای اخیر، گروههای تروریستی، مانند «سپاه صحابه» که از متحدان طالبان است، و داعش خراسان، با حمله به چند مرکز عبادی شیعیان، دهها تن را کشتند و شماری دیگر را زخمی کردند، اما هیچ محدودیتی از سوی دولتهای پیشین افغانستان برای برگزاری این مراسم وضع نشده بود.