گروه علمی: درد و تورم مفصل، مشکل شایعی است که میتواند علل مختلفی از آرتروز گرفته تا بیماریهای التهابی داشته باشد. در این بین یکی از جدیترین علل مشکلات مفصلی بیماریهای روماتیسمی است. روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید، التهاب و درد مزمن مفاصل است که معمولا به صورت قرینه، مفاصل را درگیر میکند، به عنوان مثال انگشتان هر دو دست یا هر دو مچ پا. این بیماری معمولا در زنان شایعتر است، دلیل دقیق آن هنوز مشخص نیست؛ ولی زمینه ژنتیکی در ایجاد آن نقش دارد. گلودرد چرکی درمان نشده از علل شناخته شده ایجاد روماتیسم مفصلی است.بیماری معمولا با تورم، حساسیت در لمس و درد مفصل آغاز میشود و ممکن است بتدریج مفصل تغییر شکل داده و برجستگی یا گرههایی در اطراف مفصل تشکیل شود.بیماران معمولا از خشکی صبحگاهی مفصل شاکی هستند. در برخی بیماران، قلب، ریه و چشم نیز ممکن است درگیر شود.
درمان این بیماری در طب رایج مبتنی بر استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و مسکن نظیر ایبوپروفن و دیکلوفناک است، اما آیا غیر از این روش میتوان با استفاده از روشهای طبیعی و کم عارضهتر نیز به این بیماران کمک کرد؟ هدف درمان در روماتیسم مفصلی کاهش درد و التهاب، حفظ عملکرد، بهبود ساختار مفصل و کنترل درگیری سیستمیک بدن است؛ البته گیاهان دارویی وجود دارد که میتواند به این اهداف کمک کند.
زردچوبه
از شناخته شدهترین و موثرترین گیاهان دارویی با خواص ضدالتهابی است. کورکدمین ماده موثر موجود در زردچوبه است که اثرات ضدالتهابی و ضددرد شبیه مسکنهای معمولی را دارا میباشد. افرادی که از آرتریت روماتوئید رنج میبرند، میتوانند آن را به صورت خوراکی یا موضعی استفاده کنند.میتوان یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را در فنجان آب جوش دم کرده و عصاره آن را روزی سه بار و هر دفعه یک قاشق غذاخوری میل کرد.همچنین میتوان زردچوبه را با نمک و روغن زیتون مخلوط کرد و خمیر حاصل را روی مفصل قرارداده و بانداژ کرد. مصرف زردچوبه نیز با مهار آنزیمها در بدن خواص ضد التهابی دارد.
رزماری
نیز دارای خاصیت ضدالتهاب و ضددرد است و میتوان رزماری، گل سرخ و روغن زیتون را با هم مخلوط کرده و روی موضع مفصل قرار داد.دم کرده برگ گیاه قاصدک و گل پامچال نیز خواص ضد التهاب دارند. گزنه، پنجه شیطان و آواکادو نیز میتوانند موثر باشند.
برخی دیگر از گیاهان دارویی
برخی شواهد بالینی نشان داده است، عصاره سنجد، پوست درخت بید و زنجبیل میتوانند مانند ایبوپروفن خواص ضددرد و التهابی موثری داشته باشند.نکته بسیار مهم این است که برخلاف تصور برخی افراد، گیاهان دارویی نیز میتوانند عوارض جانبی یا تداخل اثر داشته باشند و باید مصرف آن با نظر پزشک متخصص انجام شود.
طب مکمل و سبک زندگی
طب سوزنی به عنوان روشی کاملا شناخته شده در کاهش درد و التهاب نیز میتواند در روند بهبودی روماتیسم مفصلی و بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به آن موثر باشد.تغذیه صحیح، مصرف بیشتر ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، فعالیت ورزشی مناسب با نظر پزشک معالج و حمام آفتاب گرفتن نیز توصیههای مفید دیگری میتواند باشد.