گروه اقتصادی:بازار مدتهاست در وضعیت رکودی قرار دارد. اما این رکود هم نتوانسته است جلوی نوسان قیمت خودرو در بازار را بگیرد. از سال گذشته بازار به دلایل مختلفی دچار نوسانهای قیمتی شد. یکی از این دلایل، کمبود عرضه خودرو به بازار بود. درحالی که دو خودروساز داخلی، یعنی ایرانخودرو و سایپا، انحصار بازار را به دست دارند، اما تولید آنها به مشکل بر خورد و نتوانستند نیازهای بازار را تامین کنند. در نتیجه، خودروهای داخلی با افزایش قیمت در سال گذشته همراه شد.
اما هفتههای گذشته بازار دلار با نوسانات قیمتی زیادی همراه شد. نرخ دلار در طی تنها ۱۰ روز، دو هزار تومان گران شد و به دیروز هم به کانال ۳۳ هزار تومان وارد شد.از آنجایی که بازار خودروی کشور، یک بازار دلار است پیشبینی میشود که با ادامه روند افزایش نرخ دلار، قیمت خودرو هم افزایشی شود. اما یک کارشناس خودرو روایت دیگری از وضعیت بازار در چند روز اخیر میدهد و میگوید بازار در شرایط فعلی به نوسان دلار واکنش نشان نمیدهد.
عماد جعفری، کارشناس صنعت خودرو گفت: افزایش قیمت دلار در طی چند روز نمیتواند تاثیری در قیمت خودرو داشته باشد. با توجه به شرایط اجتماعی_سیاسی فعلی، ذهن مردم درگیر افزایش نرخ دلار نیست. در نتیجه تاثیرپذیری قیمت خودرو از دلار کم شده است.او افزود: البته در هفتههای گذشته هم دلار افزایش داشت. اما بازار خودروی کشور تاثیری از این افزایش نپذیرفت و از وضعیت رکودی خود خارج نشد. این رکود نشاتگرفته از چشمانتظاری بازار به مذاکرات برجام است. خریداران و فروشندگان با رصد اخبار پیشبینی میکنند که احتمال شکلگیری توافق بیشتر از عدم توافق است. پس در خرید و فروش خودروها صبر میکنند.این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: به نظر نمیرسد قیمت خودرو در روزهای آینده با افزایش همراه شود. چون مشخص نیست که این افزایش نرخ دلار موقت است و دوباره کاهشی میشود یا ادامه دارد.
بازار بلاتکلیف خبر قطعی
اما بازار در روزهای گذشته شاهد افزایش قیمت جزئی برخ از خودروها بود. برای مثال خودروی پارس اتوماتیک در ۲۰ شهریور، ۴۵۳ میلیون تومان بود. اما قیمت این خودرو امروز ۱۰ مهر ۱۴۰۱ به ۴۶۵ میلیون تومان رسیده است.
علت این افزایش چه بود؟
جعفری توضیح داد: در بازار مشاهده میشود که فروشندهها به دلیل اینکه دلار صعودی شده، میخواهند از این فضا سودی ببرند و خودروهای خود را با قیمت بالاتری بفروشند که با افزایش قیمت، مردم به این بازار حجوم ببرند و خودرو بخرند. اما مدتهاست که این شگرد بازاریان پاسخگو نیست و بازار را از رکود خارج نمیکند.
اما چه چیزی رکود بازار را به پایان میرساند؟
او گفت: عاملی که بازار را از رکود خارج میکند، اتمام چشمانتظاری و بلاتکلیفی بازار است. باید در رابطه با واردات خودرو و مذاکرات برجام به کشور یک خبر قطعی منتشر شود. اگر اعلام کنند که وارداتی در کار نیست، قیمتها شدیدا افزایشی میشود. اما اگر اعلام شود که واردات صورت میگیرد و خودروهای خارجی به بازار میآید، بازار با یک افت قیمتی شدید همراه خواهد شد.این کارشناس صنعت خودرو افزود: باید اعلام شود که مذاکرات به بنبست رسیده یا نه. اگر مذاکرات به بنبست رسیده باشد، مردم دیگر منتظر نمیماند و بدون توجه به نوسانات دلار، دوباره اقدام به خرید خودرو میکنند و بازار هم از رکود خارج میشود.