به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۷/۱۶ ساعت ۱۷:۰۵
کد مطلب : ۳۶۲۴۷۲

چرا جامعه عصبانی شده است؟

چرا جامعه عصبانی شده است؟
گروه سیاسی: روزنامه اطلاعات نوشت: طی هفته‌های گذشته شاهد اعتراضات و گاه اغتشاشات در کشور بودیم. همه این رویداد‌ها از یک حادثه شروع شد و به سرعت شعله ور گردید.
اینکه جریانات و گروهک‌ها تلاش کردند سوار بر ماجرا شوند و بنزین روی آن بریزند واضح است. اما این واقعه ویژگی‌هایی از جامعه ایران را نشان می‌دهد که «نادیده» گرفته شده است؛ بنابراین باید این حادثه را از جنبه نشانه شناسی تغییرات و جنبش‌های فرهنگی و اجتماعی ایران نیز نگریست.
۱. جامعه ایران آن یکدستی فرهنگی دهه‌های گذشته را ندارد. فرهنگ غالب، با چالش مواجه است. بخشی از جامعه نگرش‌ها و ارزش‌های دیگری دارد بلکه گاه در تضاد با جریان غالب است.
۲. این تغییر در نگرش‌ها و ارزش‌ها در بین بخش قابل توجهی از زنان و جوانان جدی‌تر شده و تا حدی در حال تبدیل شدن به یک جنبش اجتماعی است. آن‌ها اصرار دارند با این جنبش، دیده شوند و به حساب آیند. از این تفاوت بعضی از جامعه شناسان با عنوان شکاف نسلی یاد کرده اند، ولی به نطر می‌رسد موضوع فراتر از شکاف نسلی و بلکه نوعی جنبش استقلال خواهی جوانان است.
۳. این گروه اجتماعی از زنان و جوانان چند ویژگی دارند: الف: سلطه سنتی خانواده را بر نمی‌تابند. ب: برای جوان استقلال قائل هستند و بر خلاف نسل‌های پیشین دوران جوانی را به عنوان یک دوره مستقل، معنادار و باهویت می‌بینند نه دوران گذار. آن‌ها برای خود حقوقی قائل هستند و نمی‌خواهند بزرگتر‌ها (نسل پیشین) برای آن‌ها تصمیم بگیرند. ج: آن‌ها سازمان‌های آموزش رسمی را ناکارآمد می‌دانند و آینده خود را در مدرسه و دانشگاه نمی‌بینند. آن‌ها پرورش یافته شبکه‌های اجتماعی و دنیای مجازی هستند. آن‌ها به دلیل زیست در فضای مجازی به نوعی دچار انزوای اجتماعی شده اند و خود را در حاشیه جامعه یافته اند و تلاش می‌کنند یا دنیای حقیقی را مطابق خود تغییر دهند و یا دنیای حقیقی جایی برای آن‌ها باز کند.
۴. جامعه ایران با گسترش وضعیت آنومیک (بی هنجاری) مواجه است و این وضعیت در بین جوانان و دختران شدت بیشتری دارد. هرچند اکثریت آن‌ها نمی‌خواهند علیه وضعیت موجود شورش کنند، ولی بحران‌های ارزشی و اجتماعی برخی از آن‌ها را تا آستانه شورش هم کشانده است.
۵. بخشی از گروه جوانان و زنان نقش‌های سنتی را نمی‌پذیرند و بازتعریف آن‌ها را خواهانند.
۶. علت خشم آن‌ها چند احساس و ادراک اجتماعی است: احساس عدم رضایت از وضعیت موجود، احساس ناکارآمدی سیستم اجرایی و اداری کشور و احساس عدم اعتماد به نظام تصمیم گیری و مدیریتی.
گفتگو با این نسل، توجه به درخواست‌های آنها، و توجه به آن‌ها به عنوان کنشگران فعال، رویکردی است که می‌بایست در مطالعات حوزه جوانان و زنان جایگزین نگاه آسیب شناسی شود.

 
برچسب ها: اعتراضات

سروش
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۷/۱۶ ۱۷:۱۰
شماهم نمیفهمید و تک بعدی میبینین
بابا جان برنج و روغن و مایع دستشویی و ظرفشویی و هزار کوفت و زهر مار دیگه رو برین بررسی کنین طی ۱۰ سال چقدر افزایش قیمت داشته
سطح درآمد ملت چی
خونه پا به پای تورم رشد کرده ولی مگه ملت میتونن آجر و سنگ مرمر تیلیت کنن بخورن
مسائل اجتماعی و آزادی رسانه و مطبوعات و حتی این سرعت اینترنت هم بماند (399472)
۱۴۰۱/۰۷/۱۶ ۲۱:۲۰
باشه خوب شیرفهم شدیم فردا میریم جلو اغتشاشگرها یه صندلی میزاریم میشینیم به گفتگو
ای خدا چرا به بعضی ها یه جو عقل ندادی (399515)
مهدی فراهانی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۷/۱۶ ۲۳:۰۳
چه تحلیل آبکی و سطحی و مسخره ای چون نسل فعلی با تفکرات سنتی خانواده ها و جامعه مخالفند ریخته اند در خیابانها یعنی شما اینهمه نا امیدی و یاس ناشی از بی عدالتی فقر و تبعیض وفساد ودز دی وساختن هزاران کاخ مجلل بر روی ویرانه های جامعه ایران و اندوه او افسر دگی و نا امیدی ناشی از آن را در آحاد ملت ایران نمی بینید و آن را به همین دلیل سطحی تقلیل داده اید پس دزدیهای کلان هزاران میلیارد ی فاصله طبقاتی وحشتناک و روز افزون خانواده های فقیر بی سرپناه و رها شده در اقتصاد قانون جنگل و رانتی و سرا پا فساد چ (399524)
بهنام
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۷/۱۷ ۰۹:۲۴
چرا بخش کوچک حقیقت را میگوئید چرا از فساد نظام و به یغما بردن ثروت ملی به کشورهای عربی عملا ایران برده چین و روسیه شده و از راس نظام تا ذیلشان ثروتمند شدند و رانتخوار و کسانی که درزندگی خصوصی مردم هم دخالت میکنند جوان امروز ایرانی و حتی مسن امیدی ندارند گور خوابها و اطفال زباله گرد را ببینید عدالت مولا کو راه علی کجاست صد رحمت به معاویه (399547)
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها