گروه سلامت: شیرین بیان گیاهی است چند ساله که در مناطق معتدل رشد میکند. ریشه شیرین بیان نسبتاً قطور و طویل می باشد.به طوری که طول ریشه آن به 30 تا 200 سانتی متر میرسد و دارای خواص درمانی از جمله اثرات ضد التهابی و ضد آلرژیک می باشد. ماده مؤثر موجود در ریشه گیاه شیرین بیان گلیسریزیک اسید است که با افزایش سن گیاه افزایش مییابد.
گیاهشناسان معتقدند که این اسید در واریته ایرانی بیشتر ازسایر واریته ها است ترکیبات شیمیایی این گیاه شامل گلوکز، ساکاروز، آسپارژین، مواد آلبومینی، رزین و کمی اسانس میباشند. درمان رینیت آلرژیک بر اساس آموزش به بیمار در مورد دوری نمودن از آلرژن های خاص، درمان دارویی و ایمونوتراپی می باشد. درمان دارویی شامل داروهای آنتی هیستامین، ضد احتقان ها، اسپری های موضعی کورتیکواستروئیدی بینی، اسپری های موضعی بینی و استروئیدهای خوراکی است.
در بررسیهای صورت گرفته بیماران با علائم آلرژیک چشمی مانند اشک ریزش، خارش و قرمزی تحت درمان با اسید گلیسریزیک قرار گرفتند. نتیجه این بررسی نشان داد که این ماده دارای خاصیت ضد التهاب و ضد حساسیت می باشد و به میزان فراوانی در درمان علایم حساسیت چشمی مؤثر است و عوارض جانبی خاصی نیز برای این درمان گزارش نشده است. بر اساس نتایج مطالعات اسید گلیسریزیک در درمان یا کاهش علایم رینیت آلرژیک حدا قل به اندازه اسپریهای تجویزی (مثل بکلومتازون) مؤثر است که با توجه به ساختار گیاهی آن و عوارض کمتر و در دسترس بودن، استفاده از این دارو در درمان رینیت آلرژیک می تواند مورد توجه قرار گیرد.