به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۲۹ - ۲۲:۵۶
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۸/۲۴ ساعت ۱۲:۴۵
کد مطلب : ۳۶۹۵۳۴

نمی‌شود که هنر را روی هوا نگه‌دارند

نمی‌شود که هنر را روی هوا نگه‌دارند
گروه فرهنگی: اگرچه امروز اجرای تئاتر شروع شده است، اما تعطیلی نزدیک به ۲ دوماه و با توجه به سابقه بیکاری هنرمندان در کرونا مشکلات زیادی را برای هنرمندان ایجاد کرد. این مشکل از جایی بیشتر معنی پیدا می‌کند که بدانیم هنرمندان تئاتر حتی اگر بیمه تامین اجتماعی باشند شامل دریافت بیمه بیکاری نخواهند شد.

ایرج راد در جایگاه رییس هیات مدیره خانه تئاتر برای حل این مشکل سالهاست تلاش می‌کند در این باره به سابقه تلاش خانه تئاتر اشاره دارد: «این مبحث داستان طولانی دارد. در ابتدا تشکیل انجمن‌های صنفی فرهنگ و هنر رسانه مورد موافقت هر دو وزیر کار و تعاون، وزیر فرهنگ ارشاد اسلام قرار گرفت. سپس در هیات دولت به تصویب رسید و شکل اجرای خودش را هم پیدا کرد. طبق دستورالعملی کمیسیون بند ۴ هم تشکیل شد. قرار بر این بود که کمیسیون بند ۴ در ابتدا مسائل راه‌اندازی انجمن‌های صنفی را از طریق ۳ خانه موسیقی، خانه تئاتر و خانه سینما شکل‌دهی کند تا انجمن‌های دیگری مثل انجمن تجسمی بتواند طبق شرایط انجمن‌های دیگر، تشکل خودشان را تشکیل بدهند. ما هم در خانه تئاتر انجمن‌های خودمان را معرفی کردیم تا از طریق وزارت کار بتواند تشکیل، هیات موسس و مجمع عمومی خود را بدهند و کارهای اداری خود را انجام بدهند تا ثبت انجمن و شناسه ملی خود را دریافت کنند.»

این بازیگر تئاتر در ادامه به روند اداری اشاره کرد: «مراحل اداری انجام شد و حتی از طریق خانه تئاتر ۷ انجمن تا به مرحله گرفتن شناسه ملی هم رسیدند، اما شکایتی از طریق دونفر برای این انجمن‌های صنفی ثبت شد. دو فردی که در ارتباط فرهنگ و رسانه نبودند. این شکایت ابتدا به شورای نگهبان رفت و در آنجا به بنده‌های ۱، ۳ و ۴ ایراد گرفتند. بعد از آن به دیوان عدالت اداری فرستادند و در دیوان اداری شکایت مورد تایید قرار گرفت.»
راد در ادامه گفت: «زمانی که این اتفاق افتاد جلوی کار گرفته شد و کمیسیون بند ۴ کارش متوقف شد. طبیعتا انجمن‌های که شناسانه ملی و دفتر گرفتند وظعیت‌شان معلق ماند.»

اما خانه تئاتر برای برطرف این مشکل کرده است چه کارهایی انجام داد؟ او در پاسخ به این پرسش گفت: «ما نامه‌ای نوشتیم که هنوز این نامه از طریق کمیسیون بند ۴ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرستاده نشده است. در این نامه نوشتیم که اگر بندی دچار مشکل است، قابل اصلاح است و چرا کلا اصل و کل قضیه منتقی شده است . ما در این نامه خواستار اصلاح آن شدیم. این نامه ۶ ما پیش نوشتم و خانه تئاتر، خانه موسیقی، انجمن‌های هنرهای تجسمی امضا کرده‌اند و امروز قرار است که خانه سینما هم آن را امضا کند. تا این نامه فرستاده شود و زمانی برای بررسی و حل مشکلات گرفته شود.»

اگر هر فردی که بیمه پرداخت می‌کند در شرایط بیکاری می‌تواند از بیمه بیکاری استفاده کند برای هنرمندان تئاتر این شرایط مهیا نیست. این کارگردان تئاتر در این به نقش و اهمیت انجمن‌های صنفی اشاره دارد: «این مورد در داخل انجمن‌های صنفی طراحی شده بود. که بیمه بیکاری انجمن‌های صنفی چگونه باید باشد. متاسفانه این قضیه همینطور مسکوت مانده است و تکلیفش مشخص نیست.»

احتمال حل این مشکل مسئله دیگری است که رییس هیات مدیره خانه تئاتر به دیده تردید به آن نگاه می‌کند: «دقیقا نمی‌دانم که این مشکل چطوری برطرف می‌شود، اما معتقدم که این مشکل قابل برطرف شده هست. باید در مورد مواردی که به‌ آن انتقاد شده صحبت بشود و موارد تک به تک بررسی و حل بشود.»

روزهای کرونا و بعد از آن برای هنرمندان خصوصا هنرمندان تئاتر روزهای خوبی نبود. جریان اعتراض‌ها این روزها هم باعث تعطیلی تئاتر شد. به عبارت دیگر بیکاری پشت بیکاری برای هنرمندان تئاتری رقم خورد. راد دراین باره گفت: «شرایط خوبی نیست تمام مسئله ما این بود که تشکل‌های صنفی انجام بشود. قرار بود تشکیل‌های صنفی که بالای ۲۰۰ هست شکل سراسری پیدا بکند و تشکیل‌های صنفی که زیر ۲۰۰ نفر هست شکل استانی پیدا بکند. و ۵ تشکل‌هایی که شکل صنفی که سراسری هستند با هم می‌تواند تشکل کانون صنفی بدهند و در اینصورت مشکلات حقوقی و قانونی اعضای خود را از همین طریق مصوبه برطرف کنند و قانونمند عمل بکنند. اما متاسفانه این شکایت باعث شد که این جریان مسکوت بماند.»

اگر پیش از این هنرو تئاتر به عنوان شغل شناخته نمی‌شد ایرج راد از محاسن تشکیل صنف را شناخته شدن هنرهای مختلف به عنوان شغل خواند و اظهار امیدواری کرد که این مشکل برطرف شود: «اینکار باید روزی انجام بشود. نمی‌شود که هنر را روی هوا نگه‌دارند و هنرمندان نتواند تشکیل انجمن بدهند و برای حال و آینده خود برنامه‌ریزی کنند.»
مرجع : خبرآنلاین
برچسب ها: ایرج راد
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها