گروه اقتصادی: وضعیت فقر و معیشت اقشار کمدرآمد جامعه به حدی نگرانکننده شده که بحث درباره آن به جلسات اتاق بازرگانی هم کشیده شده است. بهتازگی غلامحسین شافعی- رئیس اتاق بازرگانی ایران- در جلسه هیات نمایندگان این اتاق با اشاره به سطح رفاه مردم، طی سخنانی نسبت به کاهش بیش از 30 درصدی درآمد سرانه حقیقی هر ایرانی هشدار داده است. پیش از این هم، اقتصاددان نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کرده و پایین بودن سرانه درآمد خانوار را عامل بازماندگی بسیاری از دانشآموزان استانهای محروم از تحصیل دانسته بودند.
به گزارش تجارت نیوز، برای رسیدن به دیدی بهتر نسبت به شاخص درآمد سرانه، خوب است نگاهی کوتاه به آمارهای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی داشته باشیم. بر اساس اطلاعاتی که از سوی صندوق منتشر شده، رتبه درآمد سرانه ایران در سال 2022، هشتادوپنجم بوده است. ایمنا در این باره گزارش داده که اگرچه رتبه ایران به لحاظ تولید ناخالص داخلی در میان دیگر کشورها 21 است، اما این میزان تولید باید میان بیش از 80 میلیون ایرانی تقسیم شود. این موضوع یعنی سهمی ناچیز از تولید به هر ایرانی میرسد. آنطور که دادههای بانک جهانی از سال 2020 هم نشان میدهد، ایرانیها با دارا بودن درآمد سرانه حدود 15 هزار و 700 دلاری حتی از مردم کشورهایی مثل آذربایجان و ترکمنستان در جایگاه پایینتری قرار میگیرند. بر اساس بررسیهایی که کارشناسان مسائل اقتصادی نیز انجام دادهاند، شاخص درآمد سرانه ایران در 10 سال گذشته با کاهش 32 درصدی مواجه شده است.
درآمد سرانه 30 درصد کاهش یافت
بهتازگی غلامحسین شافعی- رئیس اتاق بازرگانی ایران- در جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به دغدغه معیشت اشاره داشته و عنوان کرده که درآمد سرانه حقیقی هر ایرانی با کاهش 30 درصدی مواجه شده است. البته، شافعی راهکارهایی هم برای حل مشکلات اقتصادی کشور ارائه کرده است. اول اینکه، بهبود وضعیت اقتصادی نیازمند سرمایهگذاریهای عظیم و دسترسی به فناوریهای روز است. دوم اینکه، حضور افراد دارای اهمیت حرفهای در مناصب مهم اقتصادی چارهساز است. در ادامه، رئیس اتاق بازرگانی ایران به مسیر پر اشتباه اقتصاد ایران طی دهههای گذشته اشاره کرده و گفته که همین اشتباهات ما را به نقطه بحرانی رسانده است.
نااطمینانی و نبود انگیزه برای سرمایهگذاری
یکی از پیامدهای منفی که گام نهادن اقتصاد ایران در مسیر اشتباه به دنبال داشته، این است که بر اساس آمارهای بانک مرکزی، میانگین رشد اقتصادی با نفت طی سالهای ۹۰ تا ابتدای ۱۴۰۱ نیمدرصد بوده است. موضوعی که نشان میدهد نااطمینانی بر فضای کسب و کار کشور حاکم شده و انگیزه فعالان اقتصادی را جهت انجام سرمایهگذاریهای بزرگ و مولد به شدت کاهش داده است. اگر سرمایهگذاری انجام نشود، تولید نیز اشتغالزا و پایدار نخواهد بود و اشتغالزایی هم برای جمعیت جوانان کشور رقم نمیخورد.
از کاهش فروش تا نابودی کسبوکار
رئیس اتاق بازرگانی ایران همچنین نگرانی خود را از معرض خطر قرار گرفتن 400 هزار کسب و کار ابراز کرده است که مانعی بر سر راه افزایش رفاه و بالا رفتن درآمد سرانه مردم است. در همین زمینه، میتوان به نظرسنجی صورت گرفته توسط سازمان صنفی رایانهای در مهر ۱۴۰۱ اشاره کرد که با مشارکت ۱۰۴ شرکت صورت گرفت. در این نظرسنجی، حدود ۲۵ درصد پاسخدهندگان عنوان کردند که ۵۰ تا ۷۵ درصد فروششان کاهش یافته است. همچنین ۳۳ درصد از مشارکتکنندگان میزان کاهش فروش را بین ۷۵ تا ۱۰۰ درصد عنوان کردهاند.برآورد اتاق بازرگانی از میزان خسارت احتمالی در صورت تداوم محدودیتها هم نشانگر این است که ۲۵ درصد روزانه ۵۰ میلیون تا ۶۰ میلیون تومان خسارت برآورد کردهاند. ۲۱ درصد بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان و ۲۶ درصد بالای 100 میلیون تومان تخمین زدهاند.
نوشداروی بعد از مرگ سهراب کارساز نیست
در حالی فعالان اقتصادی و کارگری نگرانی خود را از سطح رفاه مردم ابراز میکنند که همین چندی پیش یک نماینده مجلس گفته بود سطح رفاه مردم بهتر شده و الان همه تلفن دارند! حالا با گذشت دو ماه از محدودیتهای دسترسی به اینترنت و وارد آمدن خسارتهای 150 هزار میلیارد تومانی به کسب و کار، هشدارها بالا گرفته و فعالان بخش خصوصی خطاب به دولتیها میگویند نوشداروی بعد از مرگ سهراب کارساز نیست.