گروه سیاسی:دادستان کل کشور اعلام کرد که گشتهای ارشاد تعطیل شده است. حجت الاسلام محمد منتظری در نشست خبری گفت: «گشت ارشاد ربطی به قوه قضائیه ندارد و از همان جایی که در گذشته تاسیس شد، از همانجا نیز تعطیل گردید.»
به گزارش فرارو، گمانهزنی درباره تعطیلی گشتهای ارشاد در حالی مطرح شده که هفته گذشته مدیر یکی از بانکهای قم به دلیل ارائه خدمات بانکی به خانمی بیحجاب، برکنار شد. همچنین شهربازی پاساژ الماس در تهرانپارس با دستور مقام قضایی پلمب شد؛ چرا که تصاویری از متصدیانش بدون حجاب منتشر شده بود.
از سوی دیگر نمایندگان مجلس اعلام کردهاند که تا دو هفته آینده طرحی تحت عنوان حجاب و عفاف ارائه خواهد شد که هزینه بیحجابی را بالا خواهند برد. حسین جلالی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفته است که روش دعوت به حجاب تغییر میکند و تا مرحلهای میرسد که حساب بانکی افراد مسدود شود. جلالی تأکید کرده است: «تا یکی دو هفته دیگر روسری به سر زنان برمیگردد.»
حال پرسشی که مطرح میشود این است که قرار است چه برنامه و سیاستی در دستور کار قرار بگیرد و اینکه آیا گشتهای ارشاد تعطیل میشوند یا شکل برخوردها تغییر خواهد کرد.
منصور حقیقتپور نماینده سابق مجلس در گفتگو با فرارو اظهار کرد: «به طور کلی یک مقولهای وجود دارد تحت عنوان «امر به معروف و نهی از منکر» و قرار بود این به بهترین روش اجرایی شود. اینکه گشت ارشاد مناسب این موضوع بود یا نه یک مسئله جداگانه است. اما آنچه میخواهم بگویم این است که امر به معروف یک آداب مشخص و معینی دارد و بر اساس یک اصول مشخص و در چارچوب انجام میشود.»
وی تصریح کرد: «مثلا در صحیفه سجادیه درباره این مسئله چندین نکته مشخص گفته شده است. به عنوان مثال آمده: «گاهی فرد نصیحتکننده به نیت اصلاح فرد خاطی او را نصیحت میکند، ولی شیوه نصیحت او باعث میشود تا نتیجه معکوس بگیرد. مثلا او را در حضور دیگران نصیحت میکند و یا این که در نصیحت فرد از لحن و کلماتی آزاردهنده استفاده میکند و یا حتی در میزان نصیحت و تکرار آن افراط میورزد. اینها موجب میشود تا نصیحت تبدیل به سرزنش و ملامت شود و به جای آثار سازنده، در بسیاری از موارد، فرد خاطی را دچار عقده و کینه و لجاجت کند.»
او افزود: «واقعیت این است که برخوردهای تند و سلبی تبعاتی سنگینی دارد. متاسفانه این قبیل رفتارها بعضا منجر به آن میشود که افراد دینباوری خود را از دست بدهند. ضمن اینکه انسان به طور کلی در برابر تهدید و زور و امثال اینها واکنش متقابل نشان میدهد. یعنی به این سمت و سو میرود که لجبازی کند یا مقابله به مثل کند. صحبت من این است که ما نمیتوانیم و نباید هم امر به معروف و نهی از منکر را تعطیل کنیم، آنچه باید تعطیل شود و تغییر کند، روشهایی است که در دستور کار قرار داده میشود.»
این فعال سیاسی اصولگرا عنوان کرد: «مشکلی این است که برخی افراد ناآگاهانه اقدام به تحریک و اعمال خشونت و رفتارهای ناپسند میکنند، اما یک عده دیگر کاملاً عمدی چنین رفتارهایی انجام میدهند. عقلای ما باید بنشینند و برای این دو گروه فکری کنند و چارهای بیاندیشند. اتفاقات اخیر نشان میدهد که ما نیازمند یک بازنگری جدی هستیم. حتی اگر این یک قانون است باید اصلاح شود. لزومی ندارد بر سر یک قانون پافشاری کنیم. وقتی اشتباه است باید تغییر کند.»
حقیقت پور در پایان در خصوص دستاورهای گشت ارشاد گفت: «متاسفانه آنچه از گشت ارشاد عاید کشور شد صرفاً هزینه بود. همان رفتاری که در قبال ماهواره و ویدئو با مردم شد، اینجا هم در دستور کار قرار گرفت. اما مگه نتیجه آن رفتارها چه شد؟! مردم به داشتن و خریدن ماهواره و ویدئو بیشتر تمایل پیدا کردند. یعنی میخواهم بگویم که وقتی رفتار درست انجام نمیشود و مردم صرفاً با یک مانع مواجه میشوند بیشتر تمایل به انجام عکس آن خواسته پیدا میکنند. این مختص مردم ایران هم نیست و یکی از خصوصیتهای آدمها است؛ بنابراین مادامی که سعی شود با تهدید و برخورد یک موضوع را حل کنیم، نمیتوانیم دستاوردی داشته باشیم.»