به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۱/۳۱ ساعت ۱۲:۴۳
کد مطلب : ۳۸۷۵۶

علیرضا نادری: تئاتر ایران رو به موت است

گروه فرهنگ وهنر: علیرضا نادری در انتخابات هیات مدیره خانه تئاتر به عنوان یکی از نامزدها سخنان صریحی را مطرح کرد.
علیرضا نادری: تئاتر ایران رو به موت است
در سال‌های گذشته همیشه تعداد زیادی از نامزدهای مورد نظر انجمن بازیگران رأی می‌آوردند. گرچه اعتراض‌ها همیشه به صورت گفت‌وگوهای شفاهی مطرح می‌شد و هیچ وقت دیگر انجمن‌ها اعتراض خود را به شکل رسمی مطرح نکرده بودند، در این دوره از انتخابات انجمن‌های دیگر خواستار تغییراتی بر لزوم تغییر ترکیب هیأت مدیره تأکید داشتند؛ چرا که این ترکیب سال‌های متوالی در حال تکرار است. در همین راستا بود که هفت انجمن خانه تئاتر با یکدیگر ائتلاف کردند.

در آستانه این انتخابات، هفت انجمن زیر پوشش خانه تئاتر با انتشار لیستی پنج نفره به عنوان نامزدهای انتخابی‌شان، ائتلاف کردند که در این لیست هنرمندانی همچون محمد امیریاراحمدی، حمید پورآذری، علی‌اصغر دشتی، حسین کیانی و علیرضا نادری مورد حمایت قرار گرفتند. این لیست علیرضا نادری را به عنوان نماینده خود انتخاب کرد و این هنرمند به نمایندگی از پنج نفر دیگر مطالبی را درباره وضعیت فرهنگی و عملکرد خانه تئاتر بیان کرد. نادری با قدردانی از کسانی که 14 سال گذشته برای شکل‌گیری خانه تئاتر زحمت کشیده‌اند، گفت: ما امروز در وضعیتی حساس به سر می‌بریم.

او با اشاره به سخنان یکی از حاضران مبنی بر اینکه اعضای خانه تئاتر کاندیداها را می‌شناسند و دیگر لازم نیست کاندیداها خود را معرفی کنند، گفت: متأسفانه ما یکدیگر را نمی‌شناسیم، اگر می‌شناختیم حرف‌های همدیگر را می‌شنیدیم. سکوت به معنای حرف نزدن نیست، بلکه به معنای شنیدن است، اما ما حرف‌های یکدیگر را نمی‌شنویم. این نمایشنامه‌نویس خاطر نشان کرد: سرمایه‌های فرهنگی مملکت همین هنرمندان هستند اما ما سرپرست نداریم، کسی که به چشم‌های ما نگاه کند و ببیند که در قلب‌های‌مان چه می‌گذرد. همه ما در فریادی که در سینه خفته داریم مشترکیم.

نادری وضعیت تئاتر ایران را اسفبار خواند و اظهار تأسف کرد: تئاتر ایران رو به موت و رو به قبله است. برای تئاتری که همه هستی‌اش را برای اجرا در تئاتر شهر گذاشته، به چه می‌بالیم؟! تیراژ نمایشنامه‌های ما چند تا است و قبلا چندتا بوده؟! وضعیت تئاتر در اهواز و آبادان چگونه است؟! تئاتر کارگری کجاست؟! این کارگردان تئاتر افزود: به هر حال ما بخشی از روشنفکری 100 ساله آینده در ایران خواهیم بود، اما آیا ما حقیقت تئاتر هستیم یا واقعیت آن؟! چرا هنرمندانی همچون دکتر ناظرزاده کرمانی، محمد چرم‌شیر، فرین‌دخت زاهدی و... در این انتخابات حضور ندارند. متأسفانه گاه کسانی که نه منافع صنفی را می‌دانند و نه اقتضائات هنری، در این گونه انتخابات شرکت می‌کنند.

نادری اظهار تأسف کرد:در مسائل فرهنگی به بن‌بست رسیده‌ایم و جامعه نتوانسته مسائل عالی خود را توضیح دهد. نتوانسته رویاهای 30 ساله انقلاب را تعبیر کند و نتوانسته به نسل امروز آینده‌ای برای فردا بدهد. این استاد دانشگاه با اشاره به نامگذاری سال جاری به عنوان سال اقتصاد و فرهنگ یادآور شد: این نامگذاری فرصتی تاریخی است و امروز زمان بهره‌مندی از این فرصت است. نه چیزی براندازی می‌شود و نه مبارزه‌ای انجام خواهد شد. تمام اهالی فرهنگ سال‌هاست منتظر فرصتی برای تغییر بودند و امروز این فرصت فراهم شده که به موجب آن تئاتر و فرهنگ ایرانی می‌تواند تا اعماق روستاها برود.

نادری اضافه کرد: امروز زمان تولد یک جریان تازه است که بتواند منطبق با اکنون دست به عمل بزند و چشم‌اندازی ترسیم کند. او با اشاره به گزارش ایرج راد درباره عملکرد دو ساله خانه تئاتر توضیح داد: در گزارش آقای راد چیزی درباره آینده نبود. ما پنج نفر که با یکدیگر ائتلاف کرده‌ایم اگر هم انتخاب نشویم همچون مشاور و بچه‌های شما در کنارتان خواهیم بود تا دیدگاه شما را زنده کنیم و شما را با اتفاقات روز دنیا آشنا کنیم. علیرضا نادری که در پایان انتخابات به عنوان یکی از اعضاء خانه تئاتر انتخاب شد در بخش پایانی سخنانش از حاضران که برخی از آن‌ها بدون شنیدن سخنان کاندیداها به سمت صندوق رأی هجوم آورده و باعث بی‌نظمی جلسه شدند، خواست کمی متمدنانه‌تر عمل کنند.

او گفت: ما برای همه چیز وقت داریم به‌جز برای شنیدن حرف‌های یکدیگر. در حالی که ما آینده داریم و همین موضوع مشترک برای همه ماست. به همین دلیل است که می‌گویم ما یکدیگر را نمی‌شناسیم. در این مجمع ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر نیز گزارشی را درباره عملکرد این تشکل ارائه کرد. در آغاز سخنان او برق صحنه تالار اصلی وصل نشده بود و یکی از حاضران برای راد چراغ قوه گرفت تا بتواند گزارش‌اش را بخواند. راد گفت: متأسفم که به ما نور نمی‌دهند. برایم بسیار تعجب‌آور است، چون از یک ماه و نیم پیش برای برگزاری این برنامه هماهنگ کرده بودیم، اما دریغ که نور نمی‌دهند.

وی با اشاره به مشکلات عدیده مالی خانه تئاتر در سال 91 یادآور شد: طبق تفاهم‌نامه با مرکز هنرهای نمایشی باید 200 میلیون تومان بودجه می‌دادند. ما تعهدات‌مان را انجام دادیم ولی 120 میلیون تومان گرفتیم و 80 میلیون تومان به انجمن‌ها بدهکار شدیم. این هنرمند تئاتر افزود: سال 92 همچنان درگیر این بدهی‌ها بودیم اما خود من از منابعی که ذخیره داشتم استفاده کردم. با پیگیری‌هایی که داشتیم ماه هشتم سال گذشته بودجه را گرفتیم و برنامه‌ها را پیش بردیم اما 80 میلیون بدهی همچنان وجود دارد.

راد با اشاره به انتقاد برخی از هنرمندان از عملکرد خانه تئاتر گفت: تو را به خدا برخی از دوستان نگویند خانه تئاتر برای ما چه کرد، شاید خیلی کارها نتوانسته بکند ولی خیلی کارها هم انجام داده است. بسیاری هنرمندان مشکل بیمه داشتند اما خوشبختانه همیشه در کنار بیمه تأمین اجتماعی بیمه تکمیلی هم داشتیم. از سوی دیگر در جلسه‌ای که با معاون هنری داشته‌ایم قرار شد مسئله معافیت مالیاتی هنرمندان به طور جدی پیگیری شود. او با ارائه توضیحاتی درباره ساخت و ساز ساختمان جدید خانه تئاتر تأکید کرد: هر آجر این ساختمان مال خانه تئاتر است. اجازه مشارکت هیچ نهادی را ندادیم تا استقلال خانه تئاتر از بین نرود، اما از آنجا که دشمنان زیادی داریم سعی کردیم در زمینه ساخت و ساز ساختمان جدید خیلی اطلاع‌رسانی نکنیم.

در این مجمع عباد کریمی یکی از اعضای خانه تئاتر و یکی از کاندیداها پیشنهاد کرد هر کس که دو دوره به هیأت مدیره راه یافت برای انتخابات بعدی کاندیدا نشود تا افکار تازه وارد هیأت مدیره بشود. شکرخدا گودرزی دیگر کاندیدا نیز اظهار تأسف کرد: شرایط تئاتر طوری است که مسئولان به ما توهین می‌کنند و بی‌ادبانه تئاتری بودن ما را نفی می‌کنند. او با اشاره به اینکه خوب بود بعد از صحبت نامزدها صندوق رأی آورده می‌شد، توضیح داد: باید در خانه خودمان این احترام گذاشته می‌شد، اما وقتی این بی‌قانونی را در خانه خودمان داریم، چگونه می‌توانیم از مسئولان انتظار داشته باشیم که قانونی را رعایت کنند.

به گزارش ایسنا، در این انتخابات بیش از 30 نفر کاندیدا شدند که اسامی آن‌ها به ترتیب حروف الفبا به شرح زیر است:
ابراهیم اثباتی، خسرو احمدی، جواد اعرابی، بیژن افشار، محمد امیریاراحمدی، عزت‌الله انتظامی، ناصر آویژه، محمد باباحیدری، محمد بهرامی، علی بی‌غم، حمید پورآذری، رویا تیموریان، ابراهیم حقیقی، سامان خلیلیان، رضا دادویی، علی‌اصغر دشتی، ایرج راد، امیر رضازاده، محمد ساربان، سهراب سلیمی، بهرام شاه‌محمدلو، خسرو شجاع‌زاده، قطب‌الدین صادقی، حسین طاهربخش، بهزاد فراهانی، مریم کاظمی، عباد کریمی، حسین کیانی، علی‌اصغر گودینی، شکرخدا گودرزی، علیرضا نادری، حمیدرضا نوری، کاظم هژیرآزاد، هوشمند هنرکار.

علی بی‌غم و اصغر همت از نامزدی خود در این انتخابات انصراف دادند. رضا دادویی که سال گذشته به عنوان رئیس شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی حکم گرفته، گفت: فکر می‌کردیم فقط در انتخابات سیاسی یک سری اتفاقات می‌افتاد اما در انتخابات خانه تئاتر هم اتفاقات مشابهی می‌افتد. او مدعی شد که رأی‌هایی از قبل به صندوق‌های انتخابات خانه تئاتر ریخته شده است.

بحث بر سر امکان رأی دادن به نامزدهای غایب از دیگر حاشیه‌های این برنامه بود، چون برخی از نامزدها در این مجمع حضور نداشتند. بهزاد فراهانی از حاضران خواست تا به یاد گابریل گارسیا مارکز نویسنده فقید کلمبیایی یک دقیقه سکوت کنند و به پا خیزند.
مرجع : ايسنا