این علائم به علت گشاد شدن رگهای وریدی اطراف و داخل مقعد ظاهر میشوند. در هموروئید وریدهای متورم در بخش زیرین مقعد باعث بروز علائم ناراحتکننده از جمله درد، التهاب و خونریزی و... میشوند. علل مختلفی وجود دارد که باعث تحریک و کشیده شدن وریدهای مقعدی میشوند و علائم هموروئید را ایجاد میکنند. در ادامه این مقاله اطلاعات جامعی در مورد علائم، علل و راههای درمان هموروئید و لزوم مراجعه به
دکتر هموروئید ارائه میشود.
علل زمینهساز هموروئید
به طور مستقیم بواسیر مقعدی، به علت بالا رفتن فشار در وریدهای اطراف مقعد و داخل رکتوم ایجاد میشود. این فشاربالا سبب تورم عروق و در نتیجه ایجاد درد و حساس شدن این رگها میشود. علل زمینهای مختلفی مانند داشتن اضافه وزن، بلند کردن وسایل سنگین در طولانی مدت، بارداری، اسهال یا یبوست مداوم، نشستن طولانی مدت، عدم رعایت نکات بهداشتی، ورزش نکردن و مصرف دخانیات و الکل و مصرف کم فیبر در رژیم غذایی باعث این تورم دردناک در وریدهای تحتانی مقعد و بروز بواسیر مقعدی میشوند. توجه به این نکته حائز اهمیت است که وراثت و افزایش سن به طور جدی میتوانند خطر ابتلا به هموروئید را افزایش دهند.
نشانههای بواسیر داخلی و خارجی
بروز نشانههای ابتلا به هموروئید به نوع هموروئید بستگی دارد. در هموروئید داخلی که تورم در رکتوم و نواحی داخلی مقعد اتفاق میافتد بیمار اغلب در حالت عادی نشانهای از بواسیر مقعدی را مشاهده نمیکند و تنها در حالت اجابت مزاج علائمی مانند درد و خونریزی را احساس میکند. احساس درد و خونریزی در زمان دفع مدفوع میتواند نشانه بواسیر داخلی باشد. البته در صورت حاد شدن بواسیر داخلی این علائم شدت بیشتری پیدا میکنند و ممکن است در مواقع عادی هم آزاردهنده باشند.
نشانههای هموروئید خارجی آشکارتر هستند. در صورت ابتلا به نوع خارجی، علائم شامل خونریزی، درد، تورم، خارش و حساسیت هستند. گونه خارجی بواسیر مقعدی میتواند باعث بروز ترومبوز شود که درد و احساس ناراحتی و تورم حادتری ایجاد میکند. ترومبوز به حالتی گفته میشود که لخته خون در درون هموروئید تجمع پیدا کند.
هموروئید پرولاپس و هموروئید ترومبوز چه تفاوتی دارند؟
هر دو نوع بواسیر پرولاپس و ترومبوز جز انواع داخلی بواسیر هستند. همورئید ترومبوز در ناحیه تحتانی مقعد و محل سوراخ انتهایی راست روده که محل خروج مدفوع است، ایجاد میشود ولی بواسیر پرولاپس در درون کانال رکتوم یا راست روده ایجاد میشود. در هر دو نوع این بواسیر لخته خون در داخل هموروئید مشاهده میشود. نوع پرولاپس معمولا حادتر است.
درمانهای رایج هموروئید
• درمانهای متنوعی توسط پزشک هموروئید برای بهبود این عارضه پیشنهاد میشود. نوع درمان به شدت و پیشرفت بیماری و داخلی یا خارجی بودن آن بستگی دارد. از جمله این درمانها میتوان به بستن رگ اشاره کرد که در آن دور پایه بواسیر یک باند گره میزنند که باعث قطع جریان خون در این ناحیه میشود و میتواند این بیماری را طی چند روز از بین ببرد. این روش از رایجترین درمان بدون جراحی هموروئید است و برای بیشتر بیمارانی که مشکل آنها حاد نیست جواب میدهد.
• روش انعقاد که در آن پزشک از تکنولوژیهای روز مانند اشعه مادون قرمز، سرما یا گرمای شدید برای کوچک کردن بواسیر استفاده میکند معمولا به کسانی پیشنهاد میشود که از بستن رگ نتیجه مطلوب دریافت نکردهاند. هم چنین روش درمانی اسکلروتراپی یکی دیگر از راههای بهبود بواسیر مقعدی است که در طی آن پزشک مواد شیمیایی ویژهای را به بافت هموروئید تزریق میکند تا بواسیر کوچک شده و از بین برود.
جراحی هموروئید
• اگر اقدامات درمانی اولیه روی بواسیر جواب نداد و بیماری بیش از دو هفته طول بکشد بهترین روش برای درمان جراحی هموروئید خواهد بود. برای جراحی هموروئید روشهای مختلفی وجود دارد که شامل برش کل بافت همورئید به وسیله جراحی و بخیه کردن محل برش و هم چنین سرخرگ زدایی هموروئیدی به کمک داپلر رنگی میباشد. هم چنین جراحی به روش هموروئیدکتومی هم برای بیمارانی که به بواسیر مبتلا هستند قابل انجام است که در طی آن قسمتی از بواسیر که متورمتر شده را برش میدهند. این روش طول درمان و دوره نقاهت کوتاهتری دارد اما امکان بازگشت بواسیر پس از درمان با این روش وجود دارد.
درمان هموروئید با لیزر
درمان هموروئید با لیزر یکی از بهترین و پرطرفدارترین درمانها برای این عارضه است. این درمان نیازی به دوره نقاهت ندارد و طی تقریبا بیست دقیقه و بدون درد و خونریزی انجام میشود. اگر پزشک درمانگر از اشعه لیزر پیشرفته برای درمان هموروئید استفاده کند این درمان تا حد زیادی رضایت بخش خواهد بود. به دلیل نتایج مثبت و هم چنین درد و دوره نقاهت کمتر درمان هموروئید با لیزر بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
هزینه لیزر هموروئید به مواردی مانند تخصص پزشک، هزینههای کلینیک و... بستگی دارد ولی با توجه به دوره نقاهت کوتاهتر نسبت به درمان با جراحی بسیار مقرون به صرفه است.
سخن پایانی
هموروئید یا بواسیر یک بیماری نشیمنگاهی است که در نتیجه تورم وریدهای تحتانی و داخلی مقعد ایجاد میشود. علائم شایع این بیماری شامل درد، خونریزی، اجابت مزاج سخت و دردناک، تورم و بیرون زدگی بافت مقعد و... هستند.
این بیماری یک عارضه جدی نیست و ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد البته افرادی که رژیم غذایی مناسبی ندارند و مسائل به آشتی را رعایت نمیکنند و هم چنین افراد کم تحرک با زمینه وراثتی بیشتر در معرض این بیماری هستند. برای درمان همورئید از روشهای مختلفی مانند تزریق مواد شیمیایی، لیزر درمانی، بستن رگ و جراحی استفاده میشود که با توجه به شدت عارضه و تشخیص پزشک برای هر بیمار انتخاب میشوند.
برگرفته از وب سایت کلینیک درمان هموروئید ماه درمان https://mahdarman.com/