به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۲ - ۲۲:۳۶
 
۳
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۱۲/۲۶ ساعت ۱۸:۰۶
کد مطلب : ۳۹۲۹۵۳
مولوی عبدالحمید: نگاه امنیتی و نظامی، کشور را به زانو درمی‌آورد

نگاه مذهبی حاکم نتوانست باعث برابری و مساوات در ایران شود

 توجه به خواستۀ اکثریت مردم بهترین راه خروج کشور از بن‌بست است
گروه سیاسی: مولوی عبدالحمید در مراسم نماز جمعه امروز ۲۶ اسفند ۱۴۰۱، نگاه مذهبی حاکم بر کشور را در ۴۴ سال گذشته، عامل رسیدن به بن‌بست کنونی در سیاست‌های داخلی و خارجی کشور برشمرد.
نگاه مذهبی حاکم نتوانست باعث برابری و مساوات در ایران شود
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر امام‌جمعه زاهدان، مولوی عبدالحمید در ابتدای سخنان‌شان شکنجه، تجاوز و کشتن مردم را از سنگین‌ترین گناهان برشمرد و گفت: سنگین‌ترین گناهی که الله آن را برنمی‌تابد، ظلم به دیگران است که از شرک و کفر هم بدتر است. ظلم به مردم، شکنجه‌دادن آنان، کشتن مردم، تجاوز به حق دیگران و بلندکردن فریاد مظلوم را الله تحمل نمی‌کند. چقدر آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم به مأموران و فرستادگان خود توصیه کردند که «از دعا و آه مظلوم بترسید»؛ چراکه فریاد مظلوم خانه آدم را می‌سوزاند و آه مظلوم سرنوشت انسان را تباه و آثار انسان‌ها را نابود می‌کند. فسادها و گناه‌های زیادی وجود دارند و شرک از همه گناهان بدتر است، اما با وجود بزرگی‌شان قابل تحمل هستند اما گناهانی مثل ظلم که در حق دیگر بندگان انجام می‌شود، قابل تحمل نیستند.
مسئول تنگ‌نظر، مردم را در تنگنا می‌گذارد
امام جمعه زاهدان ضمن ابراز تأسف از تنگ‌نظری‌ها در اداره کشور، اظهار داشت: تحلیل کوچک و خیرخواهانه‌ای از جریاناتی که در ۴۴ سال گذشته در کشور ما گذشته است، این است که دید و نگاه مهم است. اگر نگاه تنگ‌نظرانه و محدود باشد، مشکل به‌وجود می‌آید. نگاه رب‌العالمین، نگاهی وسیع است و الله که جهان را اداره می‌کند، با نگاهی بسیار فراگیر همه را در نظر می‌گیرد. خداوند به تمام دنیا روزی می‌رساند. حتی کسی که به خدا اهانت می‌کند، برای او شریک می‌گیرد یا خدا را اصلا قبول ندارد و علنا او را انکار می‌کند، نگاه رب‌العالمین چنان بلند است که به او هم روزی می‌دهد. گاهی ما انسان‌ها به تنگ می‌آییم و می‌گوییم چرا خداوند این‌ها را نمی‌گیرد، اما خداوند حکیم و دانشمند است و مهلت می‌دهد. اگر الله ظالم و مخالف خود را مواخذه نمی‌کند، برای آن است که مهلت پیدا کند شاید توبه و جبران کند و برگردد. اخلاق و شیوه الله را باید اختیار کنیم. وقتی نگاه تنگ و نظر، محدود باشد، حتی اگر این تنگ‌نظری در خانواده هم باشد، مشکل ایجاد می‌کند. اگر مسئولی جایی نگاهی تنگ داشته باشد، مردم در تنگنا قرار می‌گیرند. این نگاهِ بلند رحمت پروردگار است.
تمام فریادها و اعتراض‌ها به خاطر نگاه مذهبی است
مولوی عبدالحمید با اشاره به نگاه مذهبی حاکم بر کشور خاطرنشان کرد: چیزی که در مملکت ما اتفاق افتاد، همین بود که نگاه‌ها مذهبی شد. مذهب، برداشت و شعبه‌ای از دین اسلام است. دایره دین وسیع است اما دایره مذهب محدود است. وقتی در کشور ما دیدها مذهبی شده است، نظرها محدود می‌شود و تمام این فریادهایی که امروز  اهل‌سنت، شیعه، ادیان و مردم متکثر ایران با زبان‌ها و دیدگاه‌های مختلف سر می‌دهند، همه از همین دیدگاه است. اهل‌سنت شاکی هستند که ۴۳ سال گرفتار تبعیض بوده‌اند. شایستگان اهل‌سنت در مدیریت‌های منطقه‌ای و استانی و مدیریت‌های کلان کشور جایگاهی ندارند. اهل‌سنت جمعیت دوم کشور را تشکیل می‌دهند. اهل‌سنت می‌پرسند جایگاه ما در مراکز قدرت، نیروهای مسلح و قوه قضائیه کجاست؟
حتی شایستگان شیعه هم مورد تبعیض واقع می‌شوند
مولوی عبدالحمید با تأکید بر اینکه این تبعیض‌ها حتی علیه شیعیان نیز روا داشته می‌شود، گفت: حتی عزیزان شیعه ما از تبعیض شکایت دارند و می‌گویند آن‌دسته از شایستگان شیعه که چندان پایبند به مسائل مذهبی نیستند یا از طیف دانشگاهی هستند، با اینکه انسان‌های توانمند، مغزهای متفکر و مدیران لایق هستند، از روی همین نگاه مورد تبعیض قرار گرفته‌اند. وقتی این نگاه به کشور ما آمد، فیلترهای سخت و گزینش‌ها سبب شدند افرادی به مدیریت‌ها وارد شوند که به ظاهر پایبند به مسائل دینی بودند. گرچه بعضی از آن‌ها تظاهر کردند تا از این فیلترها رد شوند و بعضی‌ها هم از این امر سوءاستفاده کردند. نمی‌گویم همه اینطور بودند. افراد خوبی هم در این میان هستند ولی افراد توانمند و شایستگان شیعه و اهل‌سنت، از دانشگاهیان و متخصصان، راهی در مدیریت کلان پیدا نکردند. هیچ‌وقت تعادل در بین قومیت‌ها، مذاهب و تکثرات ملت ایران برقرار نبوده است. این واقعا تعبیر درستی است که ملت ایران، رنگین‌کمان است. این ملت بزرگ مانند رنگین‌کمان از رنگ‌های متنوع تشکیل شده است و نگاه مذهبی نتوانست در میان این‌ها مساوات و برابری را اجرا کند. این دغدغه‌ها و مشکلاتی که در کشور پیش آمده است و کشور ما از لحاظ سیاست‌های بین‌المللی و داخلی با بن‌بست مواجه شده است، همۀ این بن‌بست‌ها از این نگاه است.
 نگاه امنیتی و نظامی، کشور را به زانو درمی‌آورد
امام جمعه زاهدان نگاه امنیتی و نظامی حاکم بر کشور را مانع پیشرفت و توسعه دانست و اظهار داشت: ما به بسیاری از روسای جمهور به این شرط رأی دادیم که منطقه ما امنیتی نباشد و نگاه امنیتی از اینجا برداشته شود. در کل کشور، نگاه امنیتی و نظامی برقرار است. الآن پست‌ها را هم به عزیزان نظامی می‌دهند. ما مخالف نظامیان نیستیم بلکه خیرخواه نظامیان و امنیتی‌ها هستیم اما هیچ کشوری توسعه حاصل نمی‌کند وقتی در آن، نگاه امنیتی و نظامی برقرار باشد. نگاه‌های نظامی و امنیتی کشور را به زانو درمی‌آورد و اقتصاد را فلج می‌کند. این نگاه باید در کشور ما تغییر پیدا کند. نگاه حکومت باید نگاهی فراگیر و ملی باشد. نگاه نباید مذهبی باشد. نگاه مذهبی با شکست مواجه می‌شود. حالا این نگاه، نگاه هر مذهبی باشد. مذهب خاصی را نمی‌گویم. دید باید ملی، فراقومی، فراجناحی و فراحزبی باشد. یک جناح، یک قوم و یک مذهب نمی‌تواند کشور را اداره کند.
 کشور باید به جایی برسد که نیاز به حضور پلیس در خیابان‌ها نباشد
مولوی عبدالحمید خاطرنشان کرد: کسانی که در مرزها زندگی می‌کنند، همه بر تمامیت ارضی کشور و امنیت و وحدت ملی کشور تأکید دارند و همه آن‌ها باید در منافع کشور دیده شوند. شایستگان همه باید به کار گرفته شوند. نباید به مذهب و اعتقاد فرد نگاه کنیم. این نگاه می‌تواند بن‌بست‌ها را از سر راه کشور دور کند و کشور را از بن‌بست‌های داخلی بیرون کند. کشور نباید امنیتی و نظامی باشد. کشور با نگاهی بزرگ و فراگیر می‌تواند بن‌بست‌های داخلی و بیرونی را از سر راه بردارد. کشور باید به جایی برسد که نیاز نباشد پلیس در خیابان‌ها باشد. بسیاری از مردم ایران در خارج از کشور می‌گویند کل شهر را دور می‌زنیم یک پلیس نمی‌بینیم. خود من جایی مسافر بودم و حدود یک هفته‌ای که آنجا ماندم، من چشمم به پلیس نیفتاد و می‌گفتند اگر یک ماشین بسیار قیمتی را تا صبح در خیابان روشن بگذارید، هیچ‌کسی به دنبال سرقت از آن نمی‌رود و اگر زنی هروقت شب به هرجایی برود، کسی به او نگاه نمی‌کند.
رسیدن ارزش پول ملی به اینجا نتیجه نگاه مذهبی است
مولوی عبدالحمید درباره آسیب‌های نگاه مذهبی در کشور، تصریح کرد: وقتی نگاه بلند باشد، قیدوبندها و فشارها همه برداشته می‌شوند، مردم کشور سیر می‌شوند و پول ارزش پیدا می‌کند. چرا یکی از بی‌ارزش‌ترین پول‌های دنیا ریال باشد؟! اینطور نبوده است. این پول زمانی ارزش داشته است. در همان زمانی که ما به خاطر می‌آوریم، هر هفت تومان یک دلار بود. اینکه امروز این پول به اینجا رسیده است، نتایج این نگاه است. این نگاه به مذهب و به اصل اسلام ضرر می‌رساند و امروز این ضررها را می‌بینیم. باید بزرگان، مسئولان، علما و اندیشمندان کشور به این مسئله فکر کنند و این مشکلات را حل کنند.
 هرگز معتقد نیستیم آنچه ما می‌گوییم درست است
هرکس هر شعاری می‌دهد آزاد است، فقط به کسی توهین نشود

امام جمعه زاهدان افزود: یادآوری دیگری خدمت شما دارم. آن همین است که ما هیچ‌گاه معتقد نیستیم که هرچه ما فکر می‌کنیم، درست است. نه. ما می‌گوییم نه فقط در ایران بلکه در کل دنیا، چیزی که جواب می‌دهد، تکثر و توجه به همه است. اینجا هیچ‌کس گمان نکند که اعتقاد من و دیگر ریش‌سفیدان و علمای اینجا این است که آنچه ما فکر می‌کنیم، درست است. ما همه را می‌پذیریم و معتقدیم هرکس هر برداشت و عقیده‌ای دارد، می‌تواند درست باشد. ما نمی‌گوییم هرکس مثل ما فکر نکرد، از ما نیست. شما هر نظری دارید ما برای نظرتان احترام قائلیم. اینجا هرکس هر شعاری می‌دهد، در شعاردادنش آزاد است. ما فقط بر همین تأکید داریم که کسی توهین نکند و به کسی بی‌احترامی نکنیم. این چیزی است که قرآن می‌گوید که شما به بت‌های مردم فحش ندهید تا آن‌ها به خدای شما فحش ندهند. شما هر اعتقادی دارید، دیگران را تخریب نکنید. ما این را نمی‌پسندیم. ما می‌گوییم شما خواسته‌ها و مطالبات خودتان را مطرح کنید و آن‌ها را فریاد بزنید.
همۀ شما با هر تفکری که دارید، در راه حق مقاومت کردید
امام جمعه اهل‌سنت زاهدان ضمن قدردانی از مردم زاهدان، گفت: جا دارد که من هم برای همه شما دعای خیر کنم. همه شما با هر تفکری که دارید، در راه حق مقاومت کردید. ما اینجا مظلوم واقع شدیم و جمعی از ما به ناحق شهید شدند و جمع بزرگتری مجروح شدند و شما همه هم‌صدا شدید. ما گفتیم منطقه دستخوش ناامنی نشود و ما حرف می‌زنیم. شما حرف زدید و شعار دادید و ما هم نگفتیم که چه بگویید و چه نگویید. گفتیم حرف هست اما جنگ و ناامنی نیست. الحمدلله همه امنیت منطقه را رعایت کردند. این اتفاق خوبی است. شما با آنکه آنطور که باید، رسیدگی نشد، این‌همه مدت صبر کردید. قدم‌هایی برداشته شد. ما نمی‌گوییم هیچ کاری نشد ولی این قدم‌ها ناکافی بود و به حق ما رسیدگی نشد و باید کسانی که این جنایت را مرتکب شدند، جلوی مردم به مجازات می‌رسیدند. من هم از شما و هم از علما و ریش‌سفیدان عزیز تشکر می‌کنم که همه از اصناف و اقشار مختلف همکاری کردند. در هر جامعه‌ای همه‌جور انسانی هست اما در مجموع همه همدردی کردند و دلسوزی نشان دادند. هیچ‌کس به کسی تهمت نزند و به کسی گمان بد نبرید. بعضی‌ها گفته‌اند معامله‌ای رخ داده است. نه، هیچ چیزی رخ نداده است. امروز هم شهر کلا برای شما رها است و امنیت شهر را خودتان حفظ کنید. هرکس شعاری دارد بگوید اما امنیت باید مراعات شود. با دوستانی که خیرخواه شما هستند، همکاری داشته باشید تا نظم برقرار شود.
 توجه به خواستۀ اکثریت مردم بهترین راه خروج کشور از بن‌بست است
مولوی عبدالحمید در پایان بر لزوم توجه به خواستۀ اکثریت ملت برای خروج کشور از بن‌بست موجود تاکید کرد و گفت: نظر بنده این است که اگر اختلافات موجود به‌صورت مسالمت‌آمیز حل شوند و تسلیم خواستۀ اکثریت مردم باشیم می‌توانیم کشور را از این بن‌بست خارج کنیم و این بهترین راه است و امید است در این‌صورت ملت هم از خودش گذشت نشان بدهد.

* حواشی نماز جمعه امروز زاهدان
* ویدیوهای منتشر شده از زاهدان نشان می‌دهد که پس از برگزاری نماز جمعه، شماری از معترضان شعارهایی از جمله «می‌میریم، می‌میریم، ذلت نمی‌پذیریم»، «ایرانی باغیرت حمایت حمایت» و ... سر می‌دهند.
* بخش دوم سخنرانی مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان نیز این جمعه به دلیل قطع اینترنت پخش زنده نداشت.
* پس از جمعه خونین زاهدان در ۸ مهر ۱۴۰۱، مسجد مکی هر جمعه شاهد حضور نمازگزاران معترض است.
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها