گروه بينالملل: ایالات متحده آمریکا میگوید توافق میان حماس و فتح برای تشکیل دولت میتواند مذاکرات صلح را با مخاطره روبرو کند و نخست وزیر اسرائیل نیز گفت که محمود عباس باید میان صلح و حماس یکی را انتخاب کند.
توافق میان دو گروه عمده فلسطینی حماس و فتح برای تشکیل یک دولت فراگیر در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه، واکنش منفی آمریکا را در پی داشته است. دولت ایالات متحده آمریکا، گفت که توافق میان حماس و سازمان آزادیبخش فلسطین (فتح) میتوان به شکلی جدی تلاشها برای صلح میان فلسطینیان و اسرائیل را پیچیده کند. جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره افزود: «زمان مناسبی برای این اتفاق نبود و ما ناامید شدیم.» وی تصریح کرد آمریکا نگرانی خود را با طرف فلسطینی در میان گذاشته است.
به گفته خانم ساکی برای اسرائیل بسیار دشوار خواهد بود که با حکومتی مذاکره کند که این کشور را به رسمیت نمیشناسد. حماس و فتح پس از هفت سال کشمکش میگویند برای تشکیل یک دولت وحدت ملی در مدت ۵ هفته به توافق رسیدهاند. بر این اساساً مقرر شده است که پس از تشکیل دولت فراگیر، انتخابات سراسری در مدت شش ماه برگزار شود.
اسرائیل پس از اعلام توافق میان حماس و فتح اعلام کرد که یک جلسه میانجیگری میان این کشور و طرف فلسطینی را که قرار بود با حضور نمایندگان آمریکا، چهارشنبه شب در بیتالمقدس برگزار شود، لغو کرده است. بنیامین نتانیاهو، نیز در اولین واکنش خطاب به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی گفت که باید میان اتحاد با گروه حماس و صلح با اسرائیل یکی را انتخاب کند.
شبکه دوم تلویزیونی دولتی اسرائیل نیز خبر داد که نتانیاهو، درخواست کرده است که روز پنجشنبه برای بحث در مورد توافق حماس و فتح، کابینه دولتاش نشست اضطراری برگزار کند. اسرائیل که گروه حماس را یک سازمان تروریستی میداند، میگوید که توافق محمود عباس و حماس نشان میدهد که وی در مورد گفتوگوهای صلح جدی نیست. در رخدادی دیگر هواپیماهای اسرائیلی روز چهارشنبه به بخشهایی از نوار غزه حمله کردند که در جریان آن دستکم ۵ شهروند فلسطینی زخمی شدند.
به نظر میرسد توافق میان حماس و فتح، مذاکرات به بنبست رسیده صلح را با تهدید بیشتری روبرو خواهد کرد. موضوعی که نگرانی بیشتر ایالات متحده را در بر داشته است. به باور ناظران سیاسی، اسرائیل که در ماههای گذشته از سوی ایالات متحده آمریکا به علت عدم انعطاف در مذاکرات صلح مورد انتقاد قرار گرفته، موضع سرسختانهتری اتخاذ خواهد کرد. از سوی دیگر محمود عباس با دستیابی به این توافق، تلاش خود را برای عضویت فلسطین به عنوان یک کشور مستقل در سازمانهای بینالمللی افزایش خواهد داد. اسرائیل میگوید فلسطینیان برای رسیدن به کشور مستقل خود باید تنها به مذاکره با اسرائیل بپردازند و ارجاع این موضوع به سازمانهای جهانی نفعی برای آنها نخواهد داشت. دیدگاهی که ایالات متحده آمریکا نیز از آن حمایت میکند.