گروه جامعه: مدیر کل دفتر مدیریت بهم پیوسته منابع آب خزر و دریاچه ارومیه درباره سناریوی بدبینانه درباره دریاچه گفت: سناریوی بدبینانه این است که بارندگی روند کاهشی پیدا کند و شاهد بارش برف کمتری باشیم، یعنی بارندگی موثر کمتری اتفاق بیفتد. طبیعتا وقتی ورودی منابع کم شود در یک بازه زمانی احتمال خشک شدن دریاچه وجود دارد.
به گزارش ایلنا، کیاست امیریان درباره آخرین وضعیت تراز آبی و احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: در حال حاضر تراز آبی دریاچه ۱۲۷۰.۲۸ متر، سطح دریاچه ۱۲۵۱ کیلومتر مربع و معادل ۱.۶۳ میلیارد متر مکعب آب وجود دارد، یعنی سطح تراز دریاچه نسبت به سال قبل در همین زمان ۴۹ سانتیمتر کمتر است.
وی افزود: اگر برنامههای احیا انجام نمیشد قطعا تراز آب دریاچه به مراتب پایینتر بود و ما با بحران جدی مواجه بودیم اما میزان آبی که باید جبران کند به میزان کافی نیست، اکنون تا تراز اکولوژیک که در بازه ۱۲۷۴.۱ پیشبینیشده خیلی فاصله داریم، اما اگر این هدایت آب از سدهای حوضه آبریز و کانیسیب صورت نمیگرفت؛ شرایط از این هم بدتر بود.
مدیر کل دفتر مدیریت بهم پیوسته منابع آب خزر و دریاچه ارومیه گفت: اصلیترین منبع تامینکننده آب دریاچه بارشهای سالیانه است، سالی که بارشها در سطح میانگین نرمال باشد ورودی آب دریاچه باید نزدیک ۳ میلیارد متر مکعب باشد و به هر میزان که کمتر میشود بارندگی تاثیر خود را میگذارد، بنابراین اگر طرح احیا و انتقال آبی که صورت میگیرد، نبود شرایط بدتر از اکنون میشد.
وی بیان داشت: قبل از برنامه احیا هر سال شیب دریاچه نوسان فصلی دارد، در فصل بهار سطح آب بالا رفته و در انتهای تابستان و ابتدای پاییز به حداقل خود میرسد.امیریان یادآور شد: اگر برنامههای احیا انجام نمیشد دریاچه به سمت خشکی کامل میرفت که با طرح احیا توانستیم اوضاع را کنترل کنیم.
وی درباره زمان رسیدن به شرایط مطلوب در دریاچه خاطرنشان کرد: اصلیترین موضوع در مورد دریاچه ارومیه این است که میزان منابع آبی کمتر از رقم مصارف شده است اگر بتوانیم نیاز زیست محیطی دریاچه را تامین کنیم و به تراز مطلوب برسیم باید مراقبت کنیم که دوباره مصرف را اضافه نکنیم، در آن زمان میتوانیم بگوییم اوضاع دریاچه خوب شد، یعنی نباید دوباره کشاورزی و منابع جدید مصرف تعریف کنیم.
اگر دریاچه احیا و مصرف مدیریت شود، در شرایطی که ورودی آب به دریاچه ثابت باشد، طبیعتا تغییراتی نخواهیم داشت اما اگر نگاه این باشد که آورد و اوضاع دریاچه خوب شده و میتوانیم دوباره مصرف را اضافه کنیم دوباره همین مشکلات امرزو را شاهد خواهیم بود.
مدیر کل دفتر مدیریت بهم پیوسته منابع آب خزر و دریاچه ارومیه درباره سناریوی بدبینانه درباره دریاچه گفت: سناریوی بدبینانه این است که بارندگی روند کاهشی پیدا کند و شاهد بارش برف کمتری باشیم، یعنی بارندگی موثر کمتری اتفاق بیفتد، طبیعتا وقتی ورودی به منابع کم شود در یک بازه زمانی احتمال خشک شدن دریاچه وجود دارد همانگونه که اگر اقدامات احیا را به طور مستمر ادامه دهیم، احتمال دارد اوضاع دریاچه بهبود پیدا کند.
وی در پیشبینی اوضاع دریاچه تاکید کرد: پیشبینی این است که شرایط رو به سختتر شدن میرود و این اوضاع تنها مربوط به دریاچه ارومیه نیست، در همه بخشها باید مدیریت مصرف داشته باشیم، اگر از منابع تجدیدپذیر بیمحابا برداشت کنیم آنچه در بسیاری از دشتها و رودخانههای دائم اتفاق افتاده و تبدیل به رود فصلی شدهاند، تکرار خواهد شد. اگر با همان نگاه مصرف را افزایش دهیم و تصور کنیم منابع غیر قابل اتمام هستند؛ قطعا اتفاقات بدی خواهد افتاد.