گروه سلامت: کم خونی فقر آهن در کودکانی که با شیر مادر تغذیه نشدهاند، نیز شایعتر است. دختران و پسران در سنین نوجوانی و بلوغ بهدلیل رشد بیشتر عضلات، به مصرف مواد غذایی حاوی آهن بیشتری نیاز دارند.علائم کمخونی شامل رنگپریدگی مخاط پلک، لب و زبان، احساس ضعف و خستگی زودرس، سرگیجه، سردرد، عدم تمرکز حواس، بیاشتهایی، تهوع، سوزن سوزن شدن و خواب رفتن دست و پاها و در مراحل پیشرفتهتر کم خونی، علائم تنگی نفس همراه با تپش قلب دیده میشود.
کمخونی با اندازهگیری میزان هموگلوبین در خون قابل تشخیص است و با مصرف غذاهای حاوی آهن بهاندازه کافی و بهموقع قابل پیشگیری است.اقدامات پیشگیری باید قبل از رسیدن فرد به علائم بالینی انجام شود. مصرف چای، همراه یا بلافاصله پس از صرف غذا موجب کاهش میزان آهن موجود در مواد غذایی میشود.
مواد غذایی با میزان آهن بالا شامل گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخممرغ، سبزیجات اسفناج و جعفری، حبوبات عدس و لوبیا میشود.مرکبات حاوی ویتامین C جذب آهن موجود در مواد غذایی را بالا میبرند. اضافه کردن گوشت به مقدار کم به غذاهای گیاهی موجب بالابردن جذب آهن آنها میشود.غلات و حبوبات جوانهزده نیز میزان آهن بیشتری دارند. همچنین خرما، توت خشک، انجیر خشک، کشمش، بادام، فندق و گردو منابع خوبی برای آهن هستند.توجه کنید تشخیص زودرس و درمان به موقع کم خونی موجب جلوگیری از عوارض ناشی از آن است.