به روز شده در ۱۴۰۳/۱۱/۱۸ - ۱۳:۱۵
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۰۴/۰۵ ساعت ۱۰:۲۷
کد مطلب : ۴۱۲۱۴۰

Vram در کارت گرافیک چیست و اهمیت آن در گیم

گروه دانش: برای اینکه یک بازی روان و بدون لگ را تجربه کنید باید حافظه VRAM کافی داشته باشد. به طول کلی عملکرد کارت گرافیک با نوع و میزان حافظه VRAM ارتباط مستقیم دارد و در واقع هر چقد این حافظه بیشتر باشد اجرایی روان تر و سریع را خواهید داشت.
Vram در کارت گرافیک چیست و اهمیت آن در گیم
قابل ذکر است که حافظه VRAM برای عملکردهای عمومی نیز ضروری است و حتی بر روی عملکرد و قیمت کارت گرافیک نیز اثر می‌گذارد. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که vram در کارت گرافیک چیست و اهمیت آن در گیم را به شما خواهیم گفت تا به شما در خرید سیستم گیمینگ و انتخاب مقدار vram برای آن کمک کنیم.

حافظه VRAM چیست؟
VRAM مخفف Video Random Access Memory و به معنای حافظه با دسترسی تصادفی ویدیویی است. عملکرد حافظه VRAM شبیه به RAM سیستم است و همان کار را انجام می‌دهد، با این تفاوت که از VRAM برای ذخیره داده‌های گرافیکی استفاده می‌شود و هدف اصلی آن اجرایی یکنواخت و روان نمایشگر گرافیکی است. عموما از VRAM برای بازی‌های پیشرفته و یا برنامه‌های طراحی گرافیک 3D استفاده می‌شود، بنابراین در برنامه‌هایی که بافت‌های تصویر پیچیده را نمایش می‌دهند و یا برنامه‌های مدل سازی 3D بسیار مهم است.

تفاوت VRAM و RAM چیست؟
از نظر اصولی، VRAM و RAM هر دو یک کار را انجام می‌دهند اما با نوع عملکرد و هدفی متفاوت. به عنوان مثال رم سیستم از طریق اسلات DIMM یا SO-DIMM به لپ تاپ یا کامپیوتر وصل می‌شود اما VRAM بخشی از کارت گرافیک کامپیوتر است. RAM برای ذخیره فایل‌های موقت که سیستم شما به آن نیاز دارد استفاده می‌شود، اما VRAM بر روی ذخیره داده‌های تصویری که توسط نمایشگر نمایش داده می‌شود تمرکز دارد.



دیگر موارد در تفاوت VRAM و RAM قابل ارتقا بودن است؛ رم سیستم قابل ارتقا است، اما VRAM بر روی GPU لحیم شده و غیر قابل ارتقا است. یک رم سیستم با استفاده از فناوری DDR4 دارای فرکانس تقریبی 3000 تا 3600 مگاهرتز است اما VRAM با فناوری GDDR6 در کارت گرافیک‌هایی همچون RTX 3060 استفاده شده می‌تواند به فرکانس 14000 تا 16000 مگاهرتز برسد. شما می‌توانید مشخصات و قیمت rtx 3060 ti را در فروشگاه اینترنتی آترین کالا مشاهده کنید.

انواع VRAM
انواع VRAM شامل Multibank DRAM (MDRAM)، Rambus DRAM، Synchronous Graphics RAM (SGRAM) و Window RAM (WRAM) است. هر کدام از آنها روش منحصر به فردی را برای انتقال داده از CPU به نمایشگر دارند اما با این حال دانستن اینکه کدام VRAM در حال استفاده است و روش انتقال چیست برای کاربر اهمیتی ندارد.

چرا VRAM در بازی مهم است؟
VRAM در عملکرد بازی نقش مهمی دارد و به صورت مستقیم با زمان بارگذاری و بهبود کیفیت تصویر در ارتباط است. سطوح خاصی از VRAM برای اجرای بازی‌های مدرن با وضوح‌های مختلف ضروری است، به این دلیل که هر کیفیت از تصویر میزان حافظه متفاوتی را استفاده می‌کند. برای مثال رندر کردن یک بازی با وضوح 1080p با رندر کردن یک بازی با وضوح 4K که به حافظه گرافیکی بیشتری نیاز دارد، متفاوت است.
به این منظور که VRAM بیشتری برای ارائه موفقیت آمیز یک تصویر با وضوح بالا مورد نیاز است و اگر بخواهید بازی روان تر و با وضوح بالاتری داشته باشید باید حافظه گرافیکی بیشتری تهیه کنید. بنابراین در هنگام خرید کارت گرافیک جدید باید به مقدار VRAM توجه زیادی داشته باشید و مقدار مناسب با نیاز خود انتخاب کنید.

به چه مقدار VRAM نیاز داریم؟
اینکه چه مقدار VRAM نیاز داریم در واقع به نوع و میزان وضوح بازی بستگی دارد. در حال حاضر 4 گیگابایت حافظه VRAM برای اجرای بازی‌های 1080p کافی است اما اگر می‌خواهید با وضوح بالاتر مثلا 4K بازی کنید باید 8 گیگابایت را انتخاب کنید. به طور کلی میزان VRAM مورد نیاز کاربر برای بازی به شرح زیر است.
•    2 گیگابایت برای 720p
•    4 گیگابایت برای 1080p
•    6 تا 8 گیگابایت برای 1440p
•    8 تا 12 گیگابایت برای 2160p یا 4K
در واقع انتخاب 2 گیگابایت VRAM برای بازی‌های امروزی اشتباه است و حتی 4 گیگابایت نیز در صورتی که بودجه شما محدود است، توصیه می‌شود. اگر بودجه بیشتری در اختیار دارید توصیه می‌شود حداقل 8 گیگابایت را انتخاب کنید و یا بیشتر که در آینده نیز بتواند جوابگوی نیاز شما باشد.
شایان ذکر است که در سال 2020 انویدیا پرچمدار خود را با 24 گیگابایت VRAM عرضه کرد که قابلیت اجرای بازی‌های 8K را داشت. در حال حاضر نیز RTX 4090 بهترین کارت گرافیک برای بازی‌های 8K است، البته اگر قیمت RTX 4090 برای شما مشکلی ندارید و بودجه کافی برای تهیه آن در اختیار دارید.

چطور VRAM را افزایش دهیم؟
اگر یک کارت گرافیک با حافظه vram پایینی دارید ممکن است با خطاهای حافظه در هنگام اجرای بازی روبه رو شوید. برای رفع این مشکل شما باید حافظه گرافیکی خود را ارتقاء دهید و با افزایش vram به عملکرد بهتر در اجرای بازی و برنامه‌های گرافیکی دست پیدا کنید. در واقع بهترین راه برای افزایش vram، خرید یک کارت گرافیک جدید با حافظه بیشتر است، مخصوصا اگر از یک گرافیک یکپارچه استفاده می‌کنید.
اما اگر این کار به دلیل داشتن لپ تاپ و یا نداشتن بودجه کافی ممکن نباشد باید چکار کنیم؟ در این صورت باید VRAM اختصاصی خود را به دو طریق که در اینجا آموزش می‌دهیم افزایش دهید. اولین روش از طریق BIOS است که برای اینکار شما با رفتن به قسمت تنظیمات گرافیک در تنظیمات پیشرفته در BIOS مقدار VRAM را افزایش دهید.



روش دوم برای افزایش VRAM از طریق ویرایشگر رجیستری است. این روش نیاز به دانش بیشتر دارد و باید قبل از هر چیزی از تنظیمات رجیستری خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. در واقع با این روش حافظه استفاده نشده ای به کارت گرافیک می‌دهید و فقط باعث می‌شود که سیستم فکر کند VRAM در دسترس است. نکته دیگر اینکه این روش فقط در گرافیک‌های Intel HD و APU‌های AMD Ryzen کار می‌کند.

خرید کارت گرافیک با VRAM مناسب
VRAM نقش کلیدی را در نمایش تصاویر روی نمایشگر و همچنین اجرای بازی و برنامه‌های گرافیکی ایفا می‌کند. بنابراین حافظه VRAM مناسب برای هر کاری مخصوصا گیم و کارهایی که به گرافیک زیادی نیاز دارند الزامی است و بهترین راه نیز تهیه یک کارت گرافیک با حافظه تصویری یا VRAM بالا است. فروشگاه اینترنتی آترین کالا مدل‌های زیادی از کارت گرافیک‌های AMD و انویدیا با حافظه تصویری 4 تا 24 گیگابایت را با قیمت مناسبی ارائه می‌دهد که شما می‌توانید با مقایسه مشخصات و قیمت آنها بهترین محصول را بسته به نیاز و بودجه خود انتخاب کنید.
 
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها